Az első kör elé

Mögötted a magyar golftársadalom

- Huszti György beharangozó írása -

Magyar idő szerint ma 16:50-kor kezdi meg szereplését az LPGA történetének első magyar játékosa. Rózsa Csilla a világ legjobb női golfozói között fog szerepelni néhány óra múlva. Őszintén hisszük, hogy számára ez csak az első lépcsőfok és nem a végállomás.
Ez a 22 éves fiatal kislány mindannyiunk elé példát állít, hogy kitartással, szorgalommal és akarattal el lehet érni azokat az álmainkat is, amelyek mások számára lehetetlennek tűnnek.
Lehetetlen? Talán nem is létezik ilyen szó.

Akár szimbolikusnak is tekinthetjük, hogy először éppen erre az LPGA tornára jutott be Csicsi, hiszen a BOH Founders Cup az, amelyik leginkább tiszteleg az „Alapító Anyák” előtt. Azok előtt a női golfjátékosok előtt, akik az ötvenes években (a női profi liga (LPGA) 1950-ben alakult), elképesztő nagy ellenszélben küzdöttek meg azon felfogás ellen, hogy a nőknek a konyhában a helyük, és hogy képzelik egyáltalán, hogy Ők majd itt pénzért golfozgatnak. A Founders tornára minden évben, így idén is meghívják az összes – még élő -„Alapító Anyát”, akik kitaposták az utat a mai játékosok előtt.

Mindezek mellett ez az a verseny, amely kifejezetten az amerikai „Girls Golf program” támogatásáért lett létrehozva. Az LPGA és a USGA (az amerikai golf szövetség) közös programjának célja, hogy még tovább növeljék a női golfozók arányát. Érdekesség, hogy az első alkalommal (2011-ben) megrendezett BOH Founders-en a játékosok nem is kapták meg a pénzdíjaikat, kvázi „pro bono” játszottak, és a teljes pénzösszeget a „Girls Golf program” részére ajánlották fel.

Egyszóval, ezen a – célzatosan a női golfért, női golfozókért létrehozott – szimbolikus LPGA tornán fog először szorítóba lépni Csicsi, aki az első napon az egyes elütőn kezd a phoenix-i Wildfire Golf Clubban. Flightársai: a fülöp-szigeteki Clariss Guce (LPGA újonc, a világranglista jelenlegi 504. helyezettje) illetve az amatőr státuszú, amerikai (de ázsiai származású) dél-kaliforniai, mindössze 17 éves Angelina Kim.
Érdekesség, hogy a magyar és a fülöp-szigeteki kislány jó barátnők. Most például a váratlanul jött siker következtében Clariss segített Csicsinek gyorsan, megfelelő szállást találni. Mindketten első LPGA megmérettetésükre készülnek, közös flightban indulva, amelynek mindketten nagyon örülnek, és úgy érzik segíthet, hogy legalább egy ismerős arc lesz mellettük.
Az első nap eseményeiről - magyar idő szerint éjféltől - az NBC GolfChannel sugároz összefoglalót.

Az eredményeket itt tudjátok követni!


A cikkben szereplő fotók forrása: womensgolf.com

 

2019.03.21.

Hozzászólások