Az amatőrök díjazási lehetőségei

Érték(telen) határok


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A vonatkozó szabályokat a "Rules of Amateur Status" tartalmazza. Mindössze hat szabálypontból áll, amelyekből itt csak a versenydíjakról lesz szó, konkrétan a 3. szabály szerint.

Az amatőr és nem-amatőr státusz:
– A golfozók státusza nem amatőr vagy profi, hanem amatőr vagy nem-amatőr lehet. Harmadik eset nincs. A profi egy minőségi kategória a nem-amatőr státuszon belül. Attól, hogy valaki elveszti az amatőr státuszát, nem válik automatikusan profivá. Az elvesztett amatőr státuszt a nemzeti szövetség állíthatja helyre.

Az amatőr golfozó fogalma:
– Minden játékos amatőrnek minősül, kivéve /1/ aki meg nem engedett díjat átvesz, /2/ aki golf versenyen profiként játszik, /3/ aki pénzért vagy ellenszolgáltatásért oktat /4/ aki profiként állást vállal egy golf létesítménynél, /5/ aki profi golfozói társaság tagja. // Ha egy amatőr ezek bármelyikét megteszi, elveszti amatőr státuszát.

Scratch (bruttó) és hendikep (nettó) versenyek:
- Meg kell kell különböztetni a tényleges eredményért játszott scratch versenyeket a nettó eredményért játszott hendikep versenyektől. Hibrid verseny nincs. // Scratch verseny az, amelyen semmilyen nettó érték nincs figyelembe véve, és nincsenek hendikeptől függő játékos kategóriák. De a nevezési feltételekben lehet hendikep korlát. // Minden más verseny, ami nem ilyen, az hendikep verseny. Akkor is, ha csak bruttó díjazás van, de hendikep szerint kategóriákra bontva, vagy a hendikepnek szerepe van az együttállások feloldásában.

Versenydíjak scratch és hendikep versenyen:
– Különbség van a kétféle verseny díjazása között. // Hendikep versenyen amatőr golfozó pénzdíjat nem vehet át, bármilyen más díjat pedig csak a díjazási értékhatár alatt. // Scratch versenyen az amatőr elfogadhat pénzdíjat is, de a díjazási értékhatár arra is érvényes. // Nem az számít, hogy a díj bruttó vagy nettó, hanem hogy a verseny milyen!

Különdíjak versenykörön belül és versenykörön kívül:
– Ilyenek a leghosszabb ütés, a legközelebb a zászlóhoz vagy vonalhoz díjak, az ügyességi versenyek, trükkös ütések, és gurítási versenyek díjai, stb. Különbség van a szabályos (elütőtől-lyukig játszott) verseny keretében elnyerhető versenykörön belüli, valamint a versenykörön kívüli különdíjak között. // A versenykörön belüli díjakat a versenykörben megjátszott érvényes ütésekkel lehet elnyerni. // A versenykörön kívüli díjak elnyeréséhez szükséges ütéseket nem szabályos versenykörben teljesítik, azok nem számítanak be szabályos versenykör eredményébe.

Díjazási értékhatár:
– A díjazási értékhatár amatőröknek jelenleg 1000$ vagy 700£. // Ez a pénzbeli és nem pénzbeli (tárgyak, szolgáltatások) díjakra egyaránt vonatkozik. // A készpénzen kívül pénzdíjnak számít minden ami készpénzre váltható. - De nem az, ami csak termékre vagy szolgáltatásra váltható be. // Az értékhatár alkalmazandó minden szabályos versenyre, akár golfpályán, akár szimulátorban játszották. // Továbbá minden versenykörön belüli különdíjra. // A megadott értékhatár 2022.01.01 óta érvényes. Idővel számítani lehet a módosítására.

A díjazási értékhatár a versenyen elnyert díjakra együttesen értendő:
– Több versenydíj és/vagy különdíj elnyerése esetén az értékük összegeződik, és az értékhatár az összegre vonatkozik. // Például a következők együttes elnyerésekor; // nemzetközi és nemzeti kupa, // bruttó és nettó díj, // versenydíj és különdíj, // két különdíj, // versenysorozatokban több forduló, // vagy egyes fordulók és az összesített díj.

Csapatverseny díjazása:
– Az értékhatár nem a csapatra, hanem csapattagonként értendő. Négy fős csapat esetén 4000$ díj kiosztható 4x1000 megoszlásban, de 3000$ nem adható ki 1x1500+3x500 formában.

Kitüntetések:
– Amatőr golfozó versenyhez nem köthető sportolói kitüntetés elnyerésekor legfeljebb a díjazási értékhatár alatti jutalmat vehet át, de ez a jutalmazási időszakon belül elnyert egyéb díjakon felül van. // Ilyenek lehetnek az év golfozója, a kiváló golfozó, stb. díjak.

A díjazási értékhatár nem vonatkozik a következőkre:
– Minden versenykörön kívüli különdíjra. // A fogadások összegére. // A folyó verseny következő fordulójában való részvétel költségeinek elnyerésére. // Tombolán nyert, illetve kisorsolt díjakra // Jótékony célú adományozásra. // Emléktárgyakra, ajándékokra, szóróanyagokra. // A golffal kapcsolatos figyelemre méltó teljesítmények, tevékenységek elismerésére szolgáló jutalomdíjakra.

Trófeák értéke:
– A kupák, érmek, egyéb trófeák, ha eltávolíthatatlanul és jól felismerhetően gravírozva vannak, a díjazási értékhatár felett is elfogadhatók. // A díjazási értékhatár az arany ezüst, kerámia, üveg és más nemesebb anyagokból készült dísztárgyakra is érvényes, hacsak nincsenek a trófeákhoz hasonlóan gravírozva. // Ritka órák, antik ékszerek, és hasonlók nem használhatók a díjazási értékhatár megkerülésére.

Hole-in-one díjak:
– Versenykörön kívüli hole-in-one díj esetén a kitűzött díj értéke nincs korlátozva. // Versenykörön belüli hole-in-one díja csak akkor korlátlan, ha legalább 50 yard távolságról kell teljesíteni, egyébként vonatkozik rá a díjazási értékhatár.

A díjak nem átruházhatók:
– Az amatőr akkor is elveszíti az amatőr státuszát, ha a díjat közvetve fogadja el, más személy közbeiktatásával, vagy átirányítja az anyaklubjához vagy vállalkozásához. Kivétel bizonyos esetekben, amikor jótékony célra adományozhatja. // A meg nem engedett díj átvételének taktikai elodázása sem mentesít az amatőr státusz elvesztése alól, mert úgy kell tekinteni, mintha a díjat átvette volna, amikor megnyerte.

Mentesülés a következmények alól:
- Ha a versenykiírás megengedi, amatőr játékos játszhat olyan versenyen, amelyen díjhatár feletti, vagy számára nem megengedett pénzbeli díj van kitűzve. // Az amatőr átveheti az elnyert díjat, de ha az nem felel meg az Amatőr Szabályzatnak, akkor a játékos elveszíti az amatőr státuszát. // Ha a díj átvételét megtagadja, azzal mentesül a következmények alól. // A visszautasítás szándékáról előre is nyilatkozhat, de az átvételkor hozott döntése a végleges.


Fotó: Audi MediaCenter

2022.05.17.

Hozzászólások