Avartalanítás

Hull az elsárgult levél
 


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Itt az ősz, és hullanak a falevelek. Esetenként a golfpályára is. A faleveleket a szél hordja, időnként itt-ott felhalmozza kisebb kupacokba. Kérdés, hogy kapunk-e könnyítést, ha a labdánk egy ilyen alá kerül?

(1) A lehullott falevél laza természetes anyag. A pályáról bárhol eltávolítható. A levelek elmozdíthatók, ha a labdánkat egy ilyen kupacban keressük. Akár kézzel elsöpörve, lábbal rugdosva, vagy ütővel csapkodva.
- Ha a labdánkat keresés közben véletlenül elmozdítjuk, nem számít ütésnek, de büntetés nélkül vissza kell tennünk az eredeti helyére.
- Ha nem tudjuk pontosan az eredeti helyet, akkor becsülni kell.
- Ha a falevelek zavarják a tervezett hátralendítést, ütést, akkor félresöpörhetők a labda elmozdítása nélkül. Ha elmozdul, vissza kell tenni, és 1 büntető.
- Ha nem tesszük vissza a labdát, az ütés érvényes, de rossz helyről játszottunk, így 2 büntetőt kapunk.

(2) Ha a lehullott faleveleket mesterségesen gyűjtötték össze halomba azzal a céllal, hogy később elszállítsák, akkor az ilyen kupac javítás alatt álló területnek (GUR) minősül, és ha a labda benne van, jogos a 16.1 szabály szerinti könnyítés akkor is, ha a labda nincs meg.
- Az elszállítás céljából felhalmozott természetes anyagok egyben laza természetes anyagok, és kezelhetők akként is.
- Azok a pályán hagyott anyagok, amelyeknek elszállítását nem tervezik, nem minősülnek javítás alatt álló területnek, hacsak a Bizottság nem minősíti annak.

(3) A rendellenes pályaviszonyok kezelésében (8F) létezik egy javasolt (F14) helyi szabály a felhalmozódott laza természetes anyagokra. Azonban Magyarországon ilyen helyi szabály nincs érvényben.
- Az év bizonyos időszakaiban, amikor laza természetes anyagok (falevelek) felhalmozódhatnak, és zavarják a labda megtalálását, megjátszását, a Bizottság az ilyen kupacokat az általános területen és a bunkerekben minősítheti javítás alatt álló területnek (GUR), amelyektől könnyítést lehet igénybe venni a 16.1 szabály szerint.
- Ez a helyi szabály nem vonatkozik a büntetőterületekre, minthogy ott nincs könnyítési lehetőség rendellenes pályaviszonyokra.
- A helyi szabály csak azokra a (megnevezett) szakaszokra terjedhet ki, amelyeken a laza természetes anyagok felhalmozódása problémákat okozhat, és azonnal vissza kell vonni, amikor a rendellenesség megszűnik.


Fotó: GolfDigest

2022.11.03.

Hozzászólások