Átvett és át nem vett díjak

Év végi díjátadó Gála


Kötél Bence és Jaczkovics Emma ("Szövetségi" kupákkal)

- Huszti György írása -


Egy újabb (golf)esztendő végéhez értünk, így ismét időszerűvé vált, hogy az évben a legtöbb ranglista pontot begyűjtő játékosok átvehessék megérdemelt díjaikat az MGSZ elnökétől, főtitkárától.
Akárcsak az elmúlt évben, idén is az óbudai Continental CityGolf Club - Birdie Lounge fantázianévvel ellátott - a magyar golféletben kissé szokatlanul - extravagáns különtermében kerülhetett sor a köszöntésre. A Flesch Tamás (és csapata) által megálmodott és életrehívott miliő igencsak jól példázza, hogy amennyiben valaki a megfelelő vízióval és intelligenciával közeledik a hazai golfélet egyes területeihez, annak igencsak példás eredményeket sikerül létrehoznia (gondolva akár az óbudai, akár a balatoni golf egységekre).
Mindannyiunk javára nézve, őszintén remélhetjük, hogy Tamással nem fog megtörténni valami hasonló, mint ami néhány éve az ugyancsak - a magyar golféletben szintén szokatlanul - prospektíven aktív, tenni akaró Lichtenberger Attila (Seiko Kapitány) “parkolópályára állításakor” esett meg, reméljük kétszer nem lépünk közösen ugyanabba a folyóba.

Nos, az idei évben az ÉV GOLFOZÓJA díjakat Kötél Bence, illetve Jaczkovics Emma nyerték el. (Érdekesség, hogy a férfiak mezőnyében Bertényi Bence könnyedén megelőzhette volna csapattársát amennyiben valamely (általa nem preferált) szövetségi versenyen elindult volna, ám erre végül nem került sor).

A két díjazott (megfogadva szüleik tanácsát) nem jelent meg a Díjátadon. És tekintve, hogy Ők (mármint a szülők) évek óta hadakoznak az MGSZ-szel, így azt gondoljuk, hogy ez a lépés senkit sem kellett, hogy igazán meglepjen, mindenesetre nyilván igencsak sajnálatos, hogy az árkok már oly mélynek tűnnek (alighanem mindkét oldalon), hogy ebből visszaút már nem nagyon látszik. Ugyanakkor, ez a fajta jelenség nem igazán kizárólag golf specifikus, hiszen jó néhány sportágban (és jó néhány országban) láthatunk, ennél még kacifántosabb helyzeteket is. Különben is a "reményhal" meg utoljára.

Na de a kis intermezzo után térjünk rá a többiekre (akik nagyrészt megjelentek a Birdie Lounge-ban).

A SuperMasters kategóriában a férfiak esetében a hosszú évtizedek óta Magyarországon élő, amerikai Donald Ellis-nek nem igazán volt kihívója, így Don utcahosszal nyert “riválisai” előtt. A hölgyeknél sokkal “érdekesebben” alakult a helyzet, hiszen mindössze Sándorné Sörös Máriának és Vajnóczki Mártának sikerült ranglista pontokat összeszorgoskodnia, de mivel a Senior Bajnokságon egyikük sem tudod 109 ütés alatt teljesíteni, így holtverseny alakult ki köztük (mindketten átvehették a Díjat). (Elképzelhető, hogy a VersenySzervező Bizottság a jövő évre nézve megpróbál elébe menni a hasonló helyzetnek).

A Masters kategóriában Dr. Takács János, illetve Molnár Lászlóné (Marika) örülhetett a díjaknak, sajnos Marika sem tudott személyesen részt venni a Díjátadon (ezúton is teljes és mihamarabbi gyógyulást kívánunk a jelenleg Kórházban ápolt kedves férjének).

A Senior életkorkategóriában a szintén évtizedek óta köztünk élő és igazi golfmagyarnak számító, ám német állampolgárságú Ralph Müller örülhetett (igazi izgalmakat hozva, mindössze a legutolsó idei ranglistaversenyen beelőzve Koller Györgyöt), míg a hölgyek között Turkovics Ilona harmadszor vehette át a Díjat, (érdekesség, hogy - az egyik legnagyobb favorit - a sajnálatos módon idén különböző sérülésekkel bajlódó Batta Krisztina végül a képzeletbeli dobogóra sem tudott odaérni).

 

A Felnőtt kategóriában a nagyon fiatal (épphogy felnőtt) ifj. Sárközi Richárd, és a még fiatalabb Sajner Zsuzsanna vehette át a jól megérdemelt üvegdíjakat, illetve (valamennyi díjazotthoz hasonlóan) egy-egy tálca Titleist golflabdát.

Míg a Junioroknál az idei Magyar Bajnok(!) Somogyi Bence Sámuel, illetve a korábban már megemlített Jaczkovics Emma lehetett a legboldogabb.

Ezt követően az életkor alkategóriák különdíjait egyszerre vehették át a különdíjasok, úgymint: 
- Meznerics Gergely és (a kettős díjazást elkerülendő) Movik Gabriella (MidAm), 
- Horváth Ákos és Berkenyei Daniella (mindketten a kettős díjazást meg nem engedve) (U18)
- Nagy Ármin és Stern Lea Sára (U16)
- Zsimán-Lebovics Zénó és Szverle Enikő (U14)

Az Év Profi Golfozójának (immár hetedik alkalommal) Lugosi Tamás, míg a Legsikeresebb Golf Clubnak (kilencedszerre) a Pannonia Golf & Country Club bizonyult.

(Az idei évi összes Ranglista ITT érhető el)

A 20 díjazottból végül 14-en vették át személyesen a díjaikat, hogy ez jó arány (vagy sem) mindenki döntse el ízlése és vérmérséklete szerint.

Mindenesetre a magunk részéről mindenkinek gratulálunk akár átvett, akár át nem vett díjakat érdemelt ki az idén.

 

2022.12.08.

Hozzászólások