Átlagos HCP

Hazaiak kontra Többiek


- Véh Balázs VBlogja -

Köszönhetően az oldalunkon böngészhető statisztikáknak, tudjuk, hogyan oszlanak meg a magyar versenygolfozók nemek, korok és HCP kategóriák szerint.
De vajon a magyar minta mennyire tükrözi a világ más tájainak hasonló mutatóit?
Az Amerikai Golfszövetség közlése szerint a férfiak átlagos HCP-je 14,4. Míg azonban a tengerentúlon a mezőny közel harmada egyszámjegyű hendikeppel játszik, nálunk ezt a szintet jóval kevesebben érik el. Ahogy a többi, nagy golfnemzet is jóval elmarad a jenkiktől.

Ausztráliában 16,9 az átlag hendikep, s a single HCP-s férfi golfozók aránya 17% körüli. Az angolok 17,2-es HCP mediánja ettől nem sokban tér el.
A hölgyek esetében az amerikai átlagos HCP 26,4, a 10 alattiak aránya azonban 5% alatti. Ennél gyengébb valamivel az ausztrál kontinens hölgyeinek 26,7-es mutatója, és az egyszámjegyű tartományba itt már kevesebb, mint 4 játékos fér be 100-ból.
Nagyon hasonlóak az adatok Angliában is, ahol 26,5 a középérték és 5% alatti a 10-es vagy annál alacsonyabb HCP.
Persze előfordulhat, hogy az új, egységes hendikep rendszer még jobban kiegyensúlyozza majd ezeket a számokat, az már így is látszik, hogy nekünk még nem csak a játékosok számában, de játéktudásban is jócskán van hova fejlődnünk.


Források: USGA, R&A, England Golf, Golf Australia

2020.03.10.

Hozzászólások