Ászok

...és egyéb füstölgő bombák


Tony Finau ünnepli ász ütését 2018-ban a Masters-en (az ünneplés vége bokaszalag szakadás lett)


- Véh Balázs VBlogja -

Az ász, vagy ismertebb nevén a hole-in-one a golf egyik különleges kategóriája - és április 12. óta magam is tudom - életre szóló élménye.

Talán a leginkább kiemelkedő teljesítmény ebben a műfajban az 1974-es Bob Taylor nevű Leicestershire-ből származó játékoshoz kötődik, aki az annáleszek szerint egymás után háromszor juttatta a labdát egy ütéssel a lyukba cirka 170 méterről egy par hármas szakaszon. Elsőre a gyakorló napon, majd, ha már ilyen jól sikerült, az első két versenynapon is.

Az első írásos emlék az 1869-es Open alkalmával került feljegyzése, az elkövető bizonyos Tom Morris volt egy 130 méteres szakaszon, aki egyébiránt a versenyt is megnyerte.

Aztán 1964-ben egy Manley nevű versenyző egymás után kétszer ért el ászt a De Valle nevű pálya hetes és nyolcas szakaszán, ráadásképpen ezek mindegyike rövid par négyes szakasz volt!

Bob Mitera amerikai diák pedig egy több, mint 400 méteres szakaszon járt sikerrel, igaz, segítette a lejtő is. Mindenesetre állítólag ez a leghosszabb ismert hole-in-one.

Aki követi a golfversenyek világát, tudja, hogy igen gyakori látvány egyes par hármas szakasz háttérképein egy-egy luxusautó, mint nyeremény ász esetére. Bátor felajánlás, gondolhatnánk, de a felajánlót azért nem ejtették a fejére. Jól ki van az kérem számolva, nem véletlenül találhatók a brit fogadóirodák ajánlataiban fogadási tippek erre a játékra is!

Egy scratch játékos esélye körülbelül 1000 az egyhez egy 125 méteres szakaszon. Ugyanez a sansz egy átlagos, 15-ös HCP-jű játékosnak 90 méteren adódik. Könnyen belátható, ezek azért ritka méretek a golfpályákon, így csak a játék kedvéért egy sokkal reprezentatívabb 180 méteres szakaszon a nullás hendikep 4000-ből talál be egyszer, míg ugyanitt egy közepes játékosnak nagyságrendileg 20.000 ütés kell.

Végezetül kiindulva az eddigi becsülhető játékosok és az ebből levezethető játékok számából és a szakaszok átlagos hosszából, igen valószínű, hogy a golf történetében már milliós nagyságrendben kényszerültek a szerencsések pezsgővel köszönteni a jelenlévőket a klubházban nagyszerű mutatványuk eredményeképpen.

Forrás: John Wesson, The Science of Golf
Fotó: YahooNewsUK

2020.04.17.

Hozzászólások