Apák és fiúk

Ideák - odaát és ideát


- Véh Balázs VBlogja -

Nem volt éppen eseménytelen az elmúlt időszak a golf világában. Elkezdődött a PGA túra rájátszása a FedEx Kupáért és a vele járó 15 millió dolláros fődíjért, és már pénteken történelmi tetteknek lehettünk szemtanúi a 24 éves Scottie Scheffler és 22. győzelmére készülő Dustin Johnson jóvoltából. Előbbi egy 59-es kanyart rakott össze, utóbbi pedig a túra történetének legjobb 9 szakaszát a fronton elért mínusz kilenccel, aminek egy 60-as lett a vége a par71-es pályán.

Aztán ott volt Lexi Thompson médiát robbantó kálváriája a British Openen annak kapcsán, hogy végül javított vagy nem javított a labda fekvésén a 16-os szakaszon elért egyetlen birdie-je második ütésénél.

Itthon sok más mellett két kiváló ranglista versenyen gratulálhattunk szombaton Dr. Horváth Péternek Udvariban, majd vasárnap Hideg Jánosnak Tatán és mindezek mellett ki-ki ízlésének megfelelő hangulatban élvezhette a közösségi médiában zajló szócsatát ezúttal a junior válogatott összeállítása kapcsán kialakult nézetkülönbségek okán.

Számomra a héten mégsem ezek az események szolgáltatták a legnagyobb golfélményt. A múlt hétvégén zajlott ugyanis az amerikai amatőr bajnokság döntője, ahol a Charlie Osborne elleni match play legutolsó, 36. szakaszán döntetlen állásnál elért birdie-vel győzedelmeskedett a Georgia Tech egyetem 22 éves végzőse Tyler Strafaci.

Frank, a bajnok nagypapája a 30-as évek végének legjobb amatőr golfozója volt, szóval igazi golfdinasztia az övék. Az erős családi elkötelezettséget példázza, hogy a versenyen végig az édesapa, ifjabb Frank caddie-zett a televíziós közvetítést majdnem ellehetetlenítő ködben a fiának. De leginkább a sajtókonferenciát ajánlom a kedves érdeklődők figyelmébe, ahol is a média kíváncsisága talán nem is véletlenül az apa-fiú kapcsolatra terelődött leginkább.

Arra kérdésre pedig, hogy milyen tanácsa van az amatőr világranglista jelenleg 32. helyén álló bajnoknak a hozzá hasonló sikerre vágyó ifjú golfozóknak és különösen a szüleiknek, az alábbi válasszal rukkolt elő:

„A fiataloknak azt javaslom, ismerjék meg önmagukat, és erre építkezve hozzák ki magukból a legtöbbet.” Példaképpen említette a tavalyi bajnok Ogletree-t, aki folyamatos versenyzéssel éri el a legjobb teljesítményt, míg Ő a gyakorló területen eltöltött végtelen mennyiségű időre alapozza a fejlődését.

A szülőknek pedig, saját példája alapján az alábbiakat üzeni: „Nem kell megmondani a gyereknek, hogy mit csináljon. Csak álljanak ott mellette, támogassák és legyenek tudatában, hogy úgyis belead mindent. Ha rosszul játszik néha, hagyják rosszul játszani. Csak legyenek ott, mint egy jóbarát és ne támasszanak óriási elvárásokat.”

Eredményével Strafaci automatikusan bekerült a brit amatőr válogatott elleni Walker Cup amerikai csapatába. Hát így megy ez odaát…


Fotó: GolfChanel

2020.08.24.

Hozzászólások