Amikor valaki útban van

Olykor csak a labdája


- Bodor Tanár úr válasza -

 

Bíró válaszol c. rovatunk legfrissebb cikkében,
aki kérdez: Fiserné dr. Koplányi Eszter, hazai golfjátékos (a Felnőtt női ranglista harmadik helyezettje)

Kedves Szerkesztőség!

A hétvégi GolfÜnnepen, többször visszatérő "probléma" volt egy helyzet, amit lerendeztünk ugyan Jakobi András golfbíróval a helyszínen, de szerintem megérne egy tisztázást, hogy szélesebb körbe is eljuthasson a válasz.

A konkrét kérdés:
Egy flightban játszó játékosok közül az egyik labdája a Green-en van, a másik labdája 15-20 méterrel a Green előtt a Fairway-en. Ha a Fairway-ről ütő játékos megkéri a másikat, hogy jelölje le a labdáját a Green-en, mert az ütés szempontjából számára útban van és úgy érzi, hogy eltalálhatja, akkor köteles-e a Green-en a másik játékos lejelölni a labdáját, vagy sem?

Köszönettel,
Eszter

 

aki válaszol: Bodor Tibor "Tanár úr", nemzetközi golfbíró (az MGSZ Bíró Bizottságának tagja)

Stroke play játékban nem. Helyette a játékos beguríthatja a labdáját a lyukba. De ha nem gurít, a kérést nem tagadhatja meg. Ha nem veszi fel a labdát, a büntetése 1 ütés. Ismételt esetben kizárás.

A Szabályok szerint a másik labdát akadályozó labdát az útból el kell távolítani. Fel kell venni, vagy stroke playben meg kell játszani. Azt, hogy valamely labda útban van vagy nincs, nem a passzív labda tulajdonosa dönti el, hanem az aktív labdáé, tehát aki gurít vagy üt.

Szabály nem határozza meg, hogy hány méteren belül lehet egy labda útban, és azon túl már nem. A határt az észszerűség szabja meg. Elvileg egy par3-as szakaszon másodiknak ütő kérhetné, hogy az első ütő szaladjon előre 200 métert, és vegye fel a labdáját a greenről, mert az neki útban lesz. Ilyet mégsem kér senki, mert az észszerűsége erősen vitatható.

15-20 méterről azonban a lyukba lehet csippelni, és ha a másik labda vonalban van, egyértelműen útban van. Akkor is, ha csak a vonal közelében fekszik. A játék vonalától messzebb lévő labdával kapcsolatban már felmerül a kérés észszerűsége, de alapvető udvariassági kérdés, hogy ilyenkor is vegyük fel a labdát, ha kérik. Ez felel meg a golf szellemének.


(Szerkesztői megjegyzés: European Tour-on volt szerencsém nézőként tanúja lenni, amikor is az egyik járékos bő 100 méterre a zászlótól kérte meg flighttársát, hogy menjen előre a green-re és jelölje le a labdáját, amelyet az készségesen megtett. Az első játékos "mentségére" legyen mondva, az Ő ütése éppen átgurult a másik játékos marker érméjén.)


Fotó: GolfDigest 

2022.10.21.

Hozzászólások