Amikor Teréz anyát ki kell zárni

avagy a lágyszívű jegyző esete- Bodor Tanár úr jegyzete -


A játékos gurítása éppen megáll a lyuk mellett, a játékos bosszúsan felveszi a labdát. A jegyzője figyelmezteti, hogy nem match play játék van, hanem stroke. A játékos a labdát nem teszi vissza, és nem üti be, de hozzáad még egy ütést az eredményhez, mintha a szakaszt szabályosan befejezte volna. A jegyző vitatkozik, de beletörődik. A versenykör végén aláírja a rossz eredménykártyát.

A játékos ezzel három hibát követett el:
(1) Felvette a játékban lévő labdáját, amiért jár egy büntető, és a labdát vissza kell tenni.
(2) Nem ütötte be a labdát a lyukba, tehát nem fejezte be a szakaszt. Ezt javíthatta volna, de mivel nem tette meg, a büntetés kizárás.
(3) A kártyára nem annyi ütést jegyzett, amennyit ténylegesen megjátszott, így nem valós eredményt adott le. Ezért is kizárás jár. De jelen esetben ez már az előző következménye.

Azonban a jegyzőt is ki kell zárni, mert tudta, hogy a játékos (több rendben is) szabályt sértett, és hogy ezt a játékos is tudja. Mégis elnézte a szabálysértést, és elfogadta, hogy eltekintsenek a büntetés alkalmazásától.

Mit tegyen a jegyző, vitás helyzetben?
    • Mindenképpen figyelmeztesse a játékost a szabálysértésre és az esedékes büntetésre.
    • Semmiképpen ne hagyja magát rábeszélni arra, hogy tekintsen el a szabálytól.
    • Ne vitatkozzon, hanem egyezzen meg abban, hogy a döntést a bíróra, vagy a Versenybizottságra bízzák.
    • Az eredménykártya egyeztetésekor kísérelje meg rendezni a helyzetet, amikor a kártya még javítható.
    • Ha ez nem sikerül, ne írja alá az eredménykártyát. Ezzel a döntés a automatikusan a Versenybizottsághoz kerül.

Megjegyzés:
- Általánosan érvényes, hogy a jegyző soha ne írjon alá olyan eredménykártyát, amely legjobb tudása, meggyőződése és lelkiismerete ellen való, amiért nem tud felelősséget vállalni.
- A jegyzőt olyan esetben is ki kell zárni, amikor a játékost nem, aki nem tudott róla, hogy valamely büntetés esedékes, viszont a jegyző tudta, hogy jár, és ennek ellenére aláírta az alacsonyabb eredményt mutató kártyát.


Fotó: GolfWRX

2022.08.13.

Hozzászólások