Amikor nem a farok csóválja

Csóválás, azaz Waggle


András, az M4 GolfMagazinjának stábtagja csóválja a nyelvét ? a Zala Springs Golf Resort pályáján


- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

Nézem a Presidents Kupát. Amerika a világválogatott ellen, és viszont. Azon kívül, hogy izgalmas, feltűnő benne, hogy mindenki csóvál. Beállás után és a hátralendítés előtt az ütőfejet röviden és rendszertelenül mozgatja fel és le, vagy jobbra és balra. Vagy mindkettő. Utána becélozza a labdát és üt. Mindez az ütés előtti rutinon belül néhány másodperc.

Ben Hogan szerint a "waggle" egy híd. Az "Öt lecke" című könyvében írja: "A híd a labda becélzása és a hátralendítés tényleges megkezdése között a csóválás."

(1) Kérdés, hogy mire jó, és kell-e nekünk is?
- Oldja a feszültséget. A beálláskor a labda mögé tartott ütő merev, és a test izmai is azok. Az ütőfej megmozgatása kihozza az ütőt és a testet is ebből a merevségből.
- Megalapozza a hátralendítést. Elsősorban a mozgásával annak lazaságát, és a kezdésének irányát.
- Időt ad ahhoz, hogy az agyban kialakuljon a kép az egész ütés menetéről.
- Leszűkíti a fókuszt az ütésre, még az ütés tényleges megkezdése előtt.

(2) Hogyan csóváljunk?
- Mindig csak a kéz mozogjon, a váll ne legyen benne a csóvában. A jobbkezesek bal kézzel, a balkezesek jobb kézzel mozgassák az ütőfejet.
- A lábak mozgása (toporgás), a fogás változtatgatása (szorosabbra, gyengébbre) megengedett, de nem kötelező. Ez teljesen az egyéni szokástól függ.
- Az ütőfej mozgását a tervezett ütéshez igazítsuk. Nagyobb ütéshez nagyobb, gyorsabb ütéshez gyorsabb csóva kell.
- Mindig egy megszokott számú csóválást végezzünk. Ez általában 3, de elég lehet 1 is. Tiger Woods következetesen mindig kettőt csóvált, viszont Sergio García általában tízet, ami már sok.
- Ne vésődjön be mindig ugyanaz a csóválás, a különféle ütésekhez másmilyen szükséges, a csóva ne legyen mechanikus. 

(3) Bírói szempontból:
A csóválással elmozdított labda esetén három különböző eljárást kell alkalmazni attól függően, hogy hol történt az eset:
- Az elütőterületen elmozdított labdát vissza lehet tenni az eredeti helyére, de ez nem kötelező. Megjátszható onnan is, ahová elmozdult. Büntetés egyik esetben sincs.
- A gurítóterületen (greenen) elmozdított labdát vissza kell tenni. A véletlenül elmozdított labdáért nem jár büntetés.
- Mindenütt máshol (általános területen, büntetőterületen, bunkerban) a játékos által a csóválással véletlenül elmozdított labdát vissza kell tenni, és a játékosnak 1 büntető jár.
Ha a labdát vissza kell tenni de nem tesszük vissza, akkor idegen helyről játszunk 2 büntetőért. A labda elmozdítása csóválással soha nem tekinthető ütésnek, mert nem a játékos szándéka szerint történt. Akkor sem, ha véletlenül a lyukba gurul.


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2022.09.28.

Hozzászólások