Amikor kék a green

Javítás alatt álló terület (GUR)


Pannonia 15-ös green, (vissza)nagyobbítási folyamat alatt

- Bodor Tanár úr jegyzete -


A pályán időnként találkozhatunk kék festékkel körülrajzolt javítási területtel. Mivel ezek rendellenes talajviszonyt jelentenek, jogunk van a büntetés nélküli könnyítésre. Na de hogyan éljünk ezzel, amikor a megjelölt sérülés egy része a greenen belül van, másik része azon kívül.
A válasz egyértelmű, mindig a labda fekvése dönti el, hogy hová és hogyan lehet kihozni a javítási területről attól függően, hogy a greenen van, vagy azon kívül.

[1] Ha a labda a javítási terület greenen belüli részén van:
- A labdát a legközelebbi könnyítési pontra kell helyezni. Nem kötelező, hogy ez a greenen legyen, kerülhet azon kívülre is, ha ott van legközelebb, de csak az általános területen, tehát nem lehet bunkerban vagy büntetőterületen.
- Ha a labdát a greenről hoztuk ki, az általános területen lévő könnyítési pontra is helyezni kell a labdát mintha green lenne, tehát nincs könnyítési terület, és nincs ejtés.

[2] Ha a labda a javítási terület greenen kívüli részén van van:
- A labdát a legközelebbi könnyítési ponttól a lyukhoz nem közelebb kimért egy ütőhosszon belüli könnyítési területen kell ejteni. Ennek az általános területen kell lennie, tehát nem lehet sem a greenen, sem bunkerban, sem büntetőterületen, e helyeken a labda nem ejthető, és oda nem is gurulhat.

[3] Ha a labda a javítási területen kívül van, de még a greenen belül:
- Akkor is jogunk van a könnyítésre, ha a javítási terület a gurítási vonalon fekszik.
- Azonban ez a lehetőség nem él, ha a labda a greenen kívül van, akkor sem, ha a greenről igénybe vett könnyítéssel került oda. Az ütésirányban lévő javítási területet a greenen kívülről vagy átcsippeljük, vagy megkerüljük, vagy átgurítunk rajta, akkor is ha a javítási terület a greenen van.

[4] Ha a könnyítési ponton vagy területen a labda rosszabb helyzetbe kerül, mint eredetileg volt:
- A könnyítés nem azt jelenti, hogy általa feltétlenül jobb helyzetbe kell kerülnünk, hanem azt, hogy általa megszabadulunk attól a zavaró tényezőtől, amely miatt a könnyítésre jogosultak voltunk. De eközben semmi nem garantálja, hogy ne kerüljünk szembe újabb zavaró hatással.
- A könnyítési pont mind a greenen, mind az általános területen lehet akár egy másik javítási területen, vagy más rendellenes pályaviszonyban, pl. tócsában. Ilyenkor az új zavaró tényező miatt jogunk van egy második könnyítésre.
- A greenen kívüli könnyítési terület, különösen ha nem a fairway felé eső oldalon van, lehet részben vagy teljesen kellemetlen terepen is, pl. roughban, sövényben, fa tövében, bunker mögött, amelyek még csak nem is rendellenes pályaviszonyok, tehát miattuk könnyítésre nincs jogunk.

Megjegyzések:
- Általában nem tekinthető a green sérülésének, ha csak a fű színe, minősége változik meg, de az a gurítási felület simaságát nem érinti, és a gurított labdát nem téríti el a pályájától, legfeljebb a sebességét befolyásolja, továbbá a sérült területen lévő esetleges felszíni egyenetlenségek nem térnek el a green többi részének szokásos egyenetlenségeitől.
- Greeneken mindig érdemes felmérni a terepet, majd meggondolni, hogy a könnyítést érdemes-e igénybe venni. Gyakorta a legközelebbi teljes könnyítési pont a greenen kívülre eshet, aminek különösen a green pereme mentén felfestett javítási területek esetén nagy a valószínűsége.


Fotó: PannoniaGCC

2022.06.09.

Hozzászólások