Amikor a víz az úr

Játszhatatlan pálya


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Esős idők járnak, sorban hirdetik ki a pályazárt. A versenyeket elhalasztják. De mi van akkor, ha verseny közben tör ránk az idő? Mikor lehet a versenyt leállítani, és ilyenkor mi történik az eredményekkel?
Tudjuk, hogy életveszély (pl. villámlás, esetleg szökőár, földrengés, világháború) esetén, annak elmúlásáig kötelező a versenyt felfüggeszteni, illetve ha nem folytatható, végleg leállítani. De ha csak az eső esik, viszont az rendesen?

LEÁLLÍTÁSI szabályok:
(1) A rossz idő önmagában nem elég indok a verseny felfüggesztésére. Ahhoz az szükséges, hogy az eső miatt a pálya játszhatatlanná váljon. Attól azonban, hogy a játéktér tele van tócsával, akár a gríneken, akár az elütőkön, vagy némely bunkerben áll a víz, sőt tele van vele, a pálya még nem játszhatatlan, ha a tócsák nem képeznek összefüggő felületet.
(2) Nyilvánvalóan játszhatatlan egy lyuk, ha a (remélhetőleg) ideiglenes víz teljesen körülveszi, pláne ha egy tócsa közepén áll a zászló. Nem hozható játékba a labda, ha az elütőterületet teljesen ellepi a víz. Ilyenkor a Bizottság kénytelen felfüggeszteni a játékot, amíg a víz fel nem szárad, vagy le nem takarítják.
(3) Minden más esetben kizárólag a Bizottság joga és hatásköre annak eldöntése, hogy a pálya játszhatatlan-e, vagy sem. A játszhatóságot nagy mértékben befolyásolja, hogy a pálya más részein a játékosnak van-e lehetősége élni a szabályok adta büntetés nélküli könnyítéssel rendkívüli pályaviszonyok esetén. Ennek ellenére is dönthet úgy a Bizottság, hogy a verseny folytatása vagy megkezdése irreális, vagy a játékosokkal szemben méltánytalan lenne. Például lehet játszhatatlan a pálya attól is, hogy nem bírja el a pályagépeket, és ettől a gyep nem vágható szabályos méretűre. De a rendkívül erős szél is lehetetlenné teheti a játékot. A 2015-ös British Open második napját le kellett állítani, a 45 mph (72 km/ó) szél miatt.

KIÉRTÉKELÉSI szabályok:
Mi a helyzet ilyenkor az eredményekkel, és hogyan érinti ez a hendikepeket? Egynapos (egyfordulós) verseny esetén a helyzet egyszerű:
(1) Ha a Bizottság a pályát alkalmasnak találta, és a versenyt nem állította le, akkor a pályán elért eredmények érvényesek, a díjak kioszthatók, a hendikepek az eredmények alapján módosulnak. Akármilyen kegyes volt az időjárás egyes játékosokhoz, és akármilyen kegyetlen másokhoz.
(2) Ha a Bizottság a játékot leállította, akkor a versenyt törölni kell, az eredmények semmisek, a hendikepek változatlanul maradnak. Nincs szerencséje annak, aki még szép időben játszott. Csonka forduló eredményét nem lehet kiértékelni. De aki végigjátszotta a versenykört, annak eredménye hendikep módosításra érvényes.
(3) Ha a versenynek értékelhető eredménye van, a hendikepek kizárólag a pályán elért eredményektől függően változnak. A hendikepek kezeléséről nem a golf játékszabályok, hanem jelenleg még az EGA Handicap Szabályzat rendelkezik, de hamarosan hatályba lép a Világ Hendikep Rendszer, a WHS. Mindkettő figyelembe veszi a rendkívüli verseny-körülményeket, így pl. az időjárási viszonyokat is.

Többnapos verseny esetén a variációk száma több: Például a csonka versenykör elmaradt szakaszai lejátszhatók másnap, a következő kör előtt; vagy a csonka kör törölhető; és vagy teljesen elmaradhat; vagy teljesen újrajátszható, akár a következő kör előtt; akár helyette; stb.

A lényeg, hogy az eredményben csak a teljesen lejátszott versenyköröket szabad figyelembe venni, a körök száma a meghirdetetthez képest csökkenthető, de ez nem kívánatos. A szakaszok száma egy már megkezdett versenykörön belül nem csökkenthető. (Tehát lehet eredményt hirdetni 3x18 helyett 2x18 szakasz után, de nem lehet 18+12 szakasz után. Viszont lehet akár 9 szakasz után is, ha a versenykör már eleve így volt elindítva.)


Fotó: Teeoffshop

2020.06.17.

Hozzászólások