Amikor a szülő kíséri a gyermeket

Ne nehezítsd a gyermeked életét azzal, hogy túlságosan igyekszel megkönnyíteni


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Apuka vagy anyuka sokszor kénytelen részt venni a gyermek golféletében, mert a gyereknek nincs jogosítványa, és valakinek el kell vinnie a versenyre. És ha már ott van, akkor miért ne sétáljon ő is. Meg hát öröm nézni, amikor a gyermek ügyes, és jó izgulni érte, meg szurkolni neki. Ez tényleg nem tilos.

(1) Ha a szülő csak kíséri a gyereket...
A kísérő szülőnek nagyjából ugyanolyan jogai és kötelességei vannak, mint bármely nézőnek. A Magatartási Kódex a nézőkre és a kísérőkre is kiterjed. A bíró a rendezőséggel kivezettetheti a pályáról a nem megfelelően viselkedő kísérőt.

- A szülő puszta jelenléte zavaró lehet. Törekednie kell arra, hogy minél kevésbé zavarjon.
- Soha ne menjen a pályára olyan cipőben, aminek sarka van.
- Mindig a nyírt sáv szélén közlekedjen, és soha ne menjen fel a greenre.
- A szülő semmiképp ne avatkozzon be a játékba és ne zavarja meg azt.
- Tartson távolságot a gyerektől és a csoporttól. Nincs golf szabály a megfelelő távolságra, de a Magatartási Kódexben megadhatnak konkrét értéket, általában 20 yard és 30 méter között. Ha van ilyen, akkor be kell tartani. Ha nincs, akkor is tekintsük irányadónak.
- Ne előzze meg a csoportot, mert ütésirányukba kerülhet.
- Ne szakadjon le a csoporttól, mert a mögöttük játszók ütőtávolságán belülre kerülhet.
- Segíthet labdát keresni, de a megtalált labdához nem nyúlhat, a környékét nem taposhatja össze, ezért a gyerek kaphat büntetőt. Ha a labdát véletlenül elmozdította, figyelmeztesse erre a gyereket.
- Segíthet az útban lévő padot, golfautót, szikladarabot, letört faágat eltávolítani, de eközben a labdát nem mozdíthatja el, mert az büntetéssel járhat.
- Adhat a gyereknek vizet, ennivalót, papír zsebkendőt, ceruzát, elveheti tőle az üres üveget, a levetett pulóvert, segíthet felvenni az esőmenő ruhát, eközben tarthatja az esernyőjét. De amint ezeket megtette, menjen vissza a pálya szélére.
- Ne szóljon a gyerekhez, ne beszélgessen vele. Ha szükséges, szorítkozzon a legszükségesebb információkra. Egy alkalmas pillanatban megkérdezheti, hogy kér-e friss vizet, szendvicset. Figyelmeztetheti, hogy a greenen hagyta sand wedge-ét.
- Ne kiabáljon be a pályára, de szabad a gyereket egy-egy szóval vigasztalni, ha elkeseredett, megtapsolni egy szép ütést, és két szakasz között egy kis biztatás is belefér.
- Semmiképpen ne adjon a játékkal kapcsolatos tanácsot a gyereknek. Milyen ütővel üssön, merre, hogyan, minek, és egyáltalán hogyan játsszon, mert ezért a gyerek büntetőt kap.
- Ne vállalja a zászló kezelését, ha felkérik rá, mert könnyen hibázhat.
- Ne érintse meg a gyerek ütőit, labdáját, labdajelzőjét.
- A greenen felejtett ütőt, az elütőterületen hagyott ütővédő sapkát, a menet közben elvesztett kesztyűt utánaviheti a csoportnak, ez udvariasság, nem számít segítségnek.
- Csak akkor segíthet a gyereknek felhúzni a golfkocsit egy meredek emelkedőre, ha a versenyen a segítségnyújtás megengedett. Erről előre tájékozódni kell, mert versenyenként eltérő lehet. A Junior Touron például tilos.
- Ha a segítés megengedett, akkor mindaddig amíg az emelkedőn a kocsit húzza, a szülő nem kísérő, hanem segítőnek számít, és minden hibájáért, szabálytalanságáért a gyerek kap büntetést.
- Sérülés esetén elsősegélyt nyújthat.
- Segíthet a gyereknek biztos helyre jutni, amikor vihar miatt felfüggesztik a játékot. Húzhatja a golfkocsit, ilyenkor már játékon kívül vannak. Menedékhelynek használhatja a saját parkoló autóját.

(2) Ha a szülő hivatalos segítőként (caddie) kíséri a gyereket...
Akkor a szülő is a játék részese, és a megfelelő (10.3) golf szabály szerinti jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik. De ez egy másik történet.Fotó: LiveAbout

2020.07.06.

Hozzászólások