Amikor a labda magától elmozdul

Nem Tőled, magától ?


- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

John Rahm szenvedett a BMW Bajnokság kezdő köreiben, csütörtökön 73 ütéssel teljesítette az elsőt, pénteken a második körben az első hétből két szakaszt lebogizott. Mindez nem akadályozta meg a világranglista ötödik helyén álló játékost abban, hogy beavatkozzon, amikor a PGA Tour bíró a játékostárs, Hideki Matsuyama büntetését fontolgatta, mivel a 7-es szakaszon a bunkeren kívül fekvő labda megmozdult és begurult a bunkerba miközben Matsuyama egy gyakorló lendítést végzett a rafban.

Matsuyama próbalendítése nem volt közel a labdához, és a játékos azonnal elszörnyedve nézett a segítőjére, amikor észre vette, hogy a labda a homokba gurult. Eredetileg a labda egy kellemetlen helyen feküdt a bunker pereméhez közel, ahhoz, hogy onnan a japán a zászló közelébe játszhassa, bele kellett volna állnia a bunkerba.

Jött a bíró, és amikor azt kérdezte, hogy a labda Matsuyama lendítésétől mozdult-e meg, Rahm közbelépett, és határozottan állította, hogy nem ez történt. A bíró az időbeli összefüggésre is rákérdezett - a labda megmozdulása közvetlenül Matsuyama lendítése után történt-e? Rahm erre is válaszolt; "Bármikor bele eshetett volna (a bunkerba). Nem ő (Matsuyama) mozdította el."

A megbeszélés után a bíró megengedte, hogy Matsuyama a labdát a bunkerből játssza meg, egy jóval könnyebb ütéssel, mint amire az eredeti helyén számíthatott. Matsuyama, aki a kört négy bördivel kezdte az első hat szakaszon, az SW ütőjével 11 lábnyira (kb. 3,35m) tette a labdát a lyukhoz, és hozva a par gurítást, összesítésben öttel par alatt megtartotta a helyét a versenyben.

A Szabályok szerint:
- Ha a játékos labdája nyugalomba kerül, majd természeti erők (pl. szél vagy víz) miatt elmozdul, a játékosnak a labdát általában annak új helyéről kell megjátszania.
- Ha a nyugvó labdát bárki felveszi vagy elmozdítja, illetve a labda az ütés előtt bármilyen külső tényező miatt elmozdul, azt vissza kell helyezni az eredeti helyére.
- A játékosoknak a nyugvó labda közelében körültekintéssel kell eljárniuk, és az a játékos, aki miatt a saját vagy az ellenfél labdája elmozdul, általában büntetést kap (kivéve, ha ez a greenen történik).

Mivel a próbalendítés és a labda elmozdulása egybe esett, a bírók megnézhetik a videót, és megváltoztathatják a helyszínen hozott ítéletet.

 

Forrás: Golfweek, by Tim Schmitt | Managing editor for Golfweek/USA Today Network | August 19, 2022 1:42 pm ET.
Fotó: GolfChannel

2022.08.20.

Hozzászólások