Amikor a kutya viszi a labdát

Vagy akár egy dinoszaurusz


- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

A golfpálya egyik szakaszán egy arra járó kutya felvette a nyírt sávon álló labdát, elszaladt vele, majd a játékosok unszolására letette, történetesen a green mellett.
Nos, a kutya definíció szerint mozgó külső tényező. Tehát a labdát vissza kell helyezni oda, ahonnan felvette, és a játékot büntető nélkül onnan kell folytatni.
A helyzet azonban csak álló labda esetén ilyen egyszerű.

[1]
Ha a labda állt, amikor a kutya hozzá nyúlt, és ezzel a labdát elmozdította, vissza kell tenni oda, ahol eredetileg volt. Mindegy, hogy a kutya felvette, vagy csak rálépett, belebotlott, orrával megbökte, farkával elcsóválta. Akár a greenen, akár azon kívül, a labdát helyezni kell.

[2]
Ha a labda mozgott, amikor a kutya hozzáért, nem mindegy, hogy aktív részese, vagy passzív elszenvedője volt az eseménynek, és hogy hol történt az eset, és a labda honnan jött.
[a]
Ha a greenen kívülről ütött mozgó labda eltalálta a kutyát (miáltal a kutya véletlenül eltérítette), akkor a labdát onnan kell megjátszani, ahol megállt, miután a kutyát érintette.
- Mindegy, hogy a labdát a kutya eltérítette az útjából, vagy megállította. Lényegtelen, hogy ez a greenen, vagy azon kívül történt. Fontos azonban, hogy a labda mindvégig a saját erejéből mozgott, és útját a kutya nem szándékosan befolyásolta.
[b]
Ha a greenen kívülről ütött mozgó labdát a kutya elkapta, akkor a játékot onnan kell folytatni, ahol az elkapás megtörtént. Ha ez a greenen volt, akkor a labdát helyezni kell, a greenen kívül pedig ejteni.
- Fontos, hogy a kutya a labdát magával vigye, vagyis a labda ne a saját erejéből, hanem a kutyával együtt mozogjon. Akkor is ez a szabály alkalmazandó, ha a kutya a mozgó labdát a greenen kapta el, de az ütés azon kívülről jött.
[c]
Ha a greenről gurított labda mozgását a kutya bárhogyan befolyásolta, akkor az ütés érvénytelen, és meg kell ismételni.
Érdektelen, hogy a kutya a labda útját milyen (aktív vagy passzív) módon befolyásolta. A labdát vissza kell tenni az eredeti ütés helyére. Mindegy, hogy a kutya mozdította el a labdát, vagy a labda találta el a kutyát. Lényegtelen, hogy csak megállította, vagy fel is kapta. Az is mindegy, hogy a kutya a greenen belül vagy kívül volt.

Mindegyik esetre érvényes, hogy:
    • Egyik esetben sincs büntető.
    • Teljesen mindegy, hogy ha a kutya a labdát felvette, utána mit csinált vele, kiköpte, lenyelte, elásta, és ha letette, akkor hová.
    • Ha a labdát nem sikerül a kutyától néhány másodpercen belül visszaszerezni, a játékos új labdát hozhat játékba.
    • Nemcsak kutyára, hanem pl. macskára, sirályra, krokodilra, dinoszauruszra is vonatkozik. Valamint minden más külső tényezőre.

Ellenőrizetlen legendák terjednek egy kutyáról, aki a nádasból, mint a lelőtt kacsát, kihozta a labdát, és letette a lyuk mellé. Remélem a játékos nem pöccintette be ?


Fotó: DreamsTime

2022.09.03.

Hozzászólások