Amerikai English győzelem

Playoff-al vette kezdetét az új esztendő


Az amerikai Harris English a pazar panorámájú Kapalua Resort, Plantation golfpályáján

- Huszti Gyötgy írása -

Befejeződött a 2021-es naptári év első PGA tornája, négy napon keresztül a Bajnokok Tornáját követhettük nyomon - akár magyarul is - az EuroSport2 jóvoltából Farkasvölgyi Gábor és Németh Gergely értő “tolmácsolásában”, munkájukat szakkommentátorként dr. Hegedűs Gábor (az újkori magyar golfélet első és második évi Magyar Bajnoka (90-91)) segítette.

A Tournament of Champions elnevezésű versenyt 68 éve alapították és minden évben az előző naptári évben legalább egy PGA versenyt megnyerő játékosok vehetnek rajta részt. Az idei év - a COVID19 miatt - egy kissé rendhagyó volt, tekintve hogy tavaly több torna is elmaradt, így a tavalyi győztesek kevesebb száma (12) következtében 30 további játékos is meghívást kapott Hawaii-ra, A cut nélkül megrendezett versenyen 42-en álltak tehát rajthoz és az USA exklávé tagállamában rendezett megmérettetésen, - amelynek főszponzora a több mint száz éve alapított, wisconsini Sentry Biztosító Társaság volt - 6,7 millió dollárt osztottak szét a résztvevők között. A mezőny a kis létszám miatt páros flightokban teljesítette a 6 945 méter hosszúságú pályát mind a négy napon keresztül. A Maui szigetén található Kapalua Resort Par73-as Plantation pályája, bár meglehetősen hosszú, de a hatalmas lejtők, illetve a Driving Range szélességű Fairway-ek azért erősen segítik a rengeteg Birdie csicsergés előcsalogatását. 

Ennek megfelelően a győzelemhez bőven mínusz 20 alatt teljesítményre volt szükség idén is, csakúgy mint az elmúlt években rengeteg alkalommal, sőt 2016-ban Jordan Spieth mínusz harminccal diadalmaskodott itt.

Idén, bár az első három napon az amerikai Harris English nevével kezdődött a tabella, de - tekintve, hogy utolsó PGA torna győzelmére közel 8 évvel ezelőtt került sor - nem sokan valószínűsítették, hogy 2021-ben az Ő győzelme kerül be először a golf almanachokba.

Vasárnap a mindössze 22 éves (ezzel a mezőny legfiatalabbja) chilei Joaquín Niemann valami egészen elképesztő zárónapot produkált, hiszen már az első kilenc szakaszt követően mínusz hatra állt vasárnap. És bár Ő néhány flighttal korábban indult, mint az élmezőny, de már 4-5 szakasszal a verseny vége előtt körvonalazódott, hogy idén három játékos érhet oda, mégpedig a chilein kívül a már említett English, illetve egy másik amerikai, a címvédő (és 2017-ben is nyertes) Justin Thomas. Végül a chilei fenegyerek mínusz kilenccel zárt, sőt az utolsó szakaszon labdája (bő egy méteres Birdie puttja volt) a mínusz tízhez is. De ezzel szinte azonos időben Justin Thomas hármat(!) puttolt a 17-esen és “elszálltak” a győzelmi esélyei, ráadásul a 16-oson English középhosszú Par puttja kifordult, így az utolsó két szakaszra (az utolsó flight tagjaként) egy ütés hátránnyal vághatott neki az amerikai “angol” és ez az egy ütés hátrány a 17-es után is megmaradt (egy 8 centis Par putt-ot követően). Így jöhetett számára a közel hatszáz méteres ámde hatalmas lejtőt rejtő “könnyű” Par5-ös, ahol a könnyű Birdie ígérete a Playoff-ot rejtette magában. Érdekes volt látni, hogy mindeközben Niemann nem a gyakorlóterületen várta az esetleges rájátszást, hanem kedélyesen piknikezett zárónapi flightársával Sergio Garcia-val, és a “fiestán” a két latin játékos kedvese is részt vett (hatalmas selfie-zések közepette). Eközben a záróflight (és benne English) a mezőny torlódásának köszönhetően jócskán várakozott mind az első, mind a második ütésére a 18-as Par5 szakaszon, ennek ellenére több mint 240 méterről egy szakadék felett tette fel a greenre a labdát kettőből és egy bő kétméteres Eagle puttot “teremtett” magának a tornagyőzelemhez, majd egykedvű rágózással, putterrel a kézben felsétált az utolsó gurítóterületre, a putt talán “megnyalta” egy kissé a lyuk szélét, de nem esett be.

A mezőny legfiatalabbja, a chilei Joaquin Niemann


Így Playoff következhetett a 31 éves amerikai English és a 22 éves chilei Niemann között, a játékosokat a 18-as szakaszra szállította vissza a rájátszásra a hivatalos személyzet. A sorsolást követően Niemann kezdhette meg a 73. szakaszt és nagyjából 25 méterrel hosszabbat Drive-olt ellenfelénél a speciális “MatchPlay-en”. English 250 méterről támadta a green-t, de nem érte el (néhány méter hiányzott), következett Niemann 225-ről, akinek járt ugyan a labdája a green-en (a szakadék felett átrepülve), de a fehér kaucsukbogyó lepattogott a zöldterületről, ugyan csak néhány méterre, de egy kissé rough-os domboldalba érkezve. English a foregreen-ről (30 méterről) puttolt a lyuk mögé 2 méterre, következett Niemann chip-je a rough-ből, ami nagyjából egy bő méterrel került messzebb a zászlótól, mint az amerikaié. A chileinek két putt (Par lett) és jött English Birdie puttja a győzelemért, aki BEÜTÖTTE...így 2013 után nyert ismét PGA tornát Harris English, aki egy négynapos kiegyensúlyozott teljesítményt követően diadalmaskodott és a győzelmének köszönhetően a FedEx második helyére ugrott fel.

A Sentry Tournament of Champions 2021. élmezőnye és pénzdíjai:
P1. Harris English   USA   -25 (65 67 66 69)   1 340 000 USD
P2. Joaquin Niemann   CHI    -25 (69 67 67 64)   782 000 USD
3. Justin Thomas   USA   -24 (65 69 68 66)    490 000 USD

 

A jövő héten “sajnos” újra Hawaii-ról, polinéziából jelentkezik a PGA Tour és így az EuroSport2 közvetítése is, (Sony Open, Hawaii, január 14-17.) amely számunkra a hatalmas (11 órás) időeltolódás miatt nem túl “havaj”, ugyanakkor két hét múlva, már a nyugati part “barátságos” 8-9 órás időeltolódása következtében már este 20-21 óra tájékán elkezdhetünk magyarul izgulni kedvenceinkért (The American Express Golf, Kalifornia, január 21-24.). Információink szerint Farkasvölgyi Gábor és Németh Gergely kommentátorok mellett a szakkomentátori székben dr. Hegedűs Gáboron kívül Lugosi Balázs Teaching Pro, illetve 2012 Magyar Bajnoka Szeberényi Máté is feltűnhet, ám ez már legyen a jövő zenéje...


Fotó: PGA Tour

2021.01.11.

Hozzászólások