Állati "hagyaték" a pályán

Nem körberajzolt bogyók


- Bodor Tanár úr jegyzete -

A golfpályák általában természet-közelben vannak, ahol nem meglepő, hogy időnként állatokkal is találkozhatunk. Néhány helyen ezt tetézik azzal, hogy különféle háziállatokat is tartanak a pályán vagy környékén. Például Gödön (Pólus Palace) lovak, birkák és kecskék is voltak, persze karámban, de ahonnan időnként kijöhettek. Hallottam, hogy bizonyos külföldi pályákon biofűnyírógépként is szolgálnak. Itthon ilyennel a Ferihegyi repülőtéren találkoztam - egy egész nagy birkanyájjal legeltették le a füvet.

Az állatok szokása, hogy amerre járnak, időnként nem múlnak el nyomtalanul. Mit tehet a golfozó, ha a labdája egy maréknyi kecskebogyó között landol?
Definíció szerint az állati hulladék, hacsak nem tapad a labdához, laza természetes anyagnak számít, és eltávolítható akárhonnan, akkor is ha nem zavarja a labdát, a beállást vagy a lendítést - ráadásul büntetés nélkül, ha ennek hatására a labda nem mozdul el.

Mi van akkor, ha a játékos nem vállalja, hogy a bogyókat kézzel felszedegesse és félredobálja? Ha nincs a közelben pályakarbantartó személyzet, aki megfelelő eszközökkel és a játék indokolatlan késleltetése nélkül eltávolíthatja a kedves kecske hagyatékát, akkor méltányossági alapon az azzal megszórt tereprészt a játékos tekintheti rendellenes pályaviszonynak, és a megfelelő könnyítést alkalmazhatja a legközelebbi teljes könnyítési ponttól. Ez egyébként érvényes az állati nyálra is, ami kezelhető akár laza természetes anyagként, akár tekinthető ideiglenes víznek.

A dolog különlegessége, hogy a Golf Szabályok általában nem engedik meg, hogy a játékos dönthessen a pálya rendellenességéről. Ha a vaddisznók áttörik a kerítést, és helyenként feltúrják a pályát, ha a varjak feltépkedik a gyepet, hogy kiszedjék alóla a pondrókat, ha a pályán átvágtató szarvas lábnyomai felkapálják fairway-t, a játékos mindezeket saját belátása szerint nem minősítheti rendellenes pályaviszonynak.
A rendellenes területeket a Bizottságnak kell körülfestéssel vagy kék karózással meghatároznia, vagy helyi szabályba foglalnia. Váratlan helyzetben a helyszínen a bíró is átminősítheti az érintett terepszakaszt.

A Szabályok által eleve rendellenesnek minősített esetekben erre nincs szükség. A pályán tartózkodó állatok életvitel-szerű jelenlétének következményei általában külön jelölés nélkül is automatikusan rendellenesek. (Vakondtúrás, rókalyuk, kutya ásta gödör, állat vájta üreg, az abból kiásott anyag, az állat lakhelye, fészke, az oda vezető csapás, ösvény, az ásás közben megbolygatott talaj.)


Fotó: GolfWeek

2021.01.06.

Hozzászólások