Állati greenkeeper-ek

Vietnámból jöttem, mesterségem címere...


- Góg László írása -

A díjnyertes Laguna Golf Lang Co, Vietnám egyik kiemelkedő golfpályája, amelyet a hatszoros Major győztes Sir Nick Faldo egyedi tervei alapján építettek 2013-ban. A vezető golfpályák sikerének egyik titka a kiváló minőségű pályafenntartásban rejlik, így a toppályák elkötelezetten dolgozó pályamunkásai világszerte fejlett és a legmodernebb technikai színvonalnak megfelelő gépeket és innovatív technológiai megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy a pályák megfeleljenek a csúcs-színvonalnak.

A Laguna Golf Lang Co. igencsak egyedi, mert ezen a pályán az egyes szakaszok trópusi esőerdő, homokdűnék és rizsföldek között terülnek el. Ennek megfelelően a pályagondozás terén is egyedi megoldásokra van szükség. Egyik ilyen különleges megoldásuk az állatok alkalmazása az emberek és gépek mellett.

A greenkeeperek táborában egy háromtagú vízibivaly családot is találunk. A biofűnyírók tevékenységükkel hozzájárulnak a hagyományos vietnámi tájkép megőrzéséhez, a fölösleges gyomnövények és más növények elfogyasztásával segítik a rizsföldek gondozását olyan területeken, ahol egyébként speciális gépekre és dolgos munkáskezekre lenne szükség.

Az apaállat Tu Phat irányításával Chi Chi, az anyaállat és Bao nevű borjuk összesen négy hektárnyi rizsföldet gondoznak, amelyek a golfpálya közepén találhatók, a 3-as és a 4-es szakaszt szegélyezik, valamint a 13-as szakasz greenje és a 14-es szakasz elütője között, valamint a 15-ös szakasz fairway-je mentén.

“A golf őskorában nem számított szokatlannak, hogy birkák vagy szarvasmarhák szabadon mozogtak a fairway-en vagy a green-en. Még manapság is előfordul, hogy bizonyos pályákon, főként távolabbi skóciai vagy írországi links golfpályákon haszonállatok is szerepet kapnak a fűnyesésben és a rough növényzetének ritkításában. Azonban az ázsiai golfpályák eddig vonakodtak attól, hogy állatokat is bevonjanak a pályafenntartási munkálatokba, így mi ebből a szempontból eléggé különlegesek vagyunk. A világnak ebben a szegletében mi vagyunk az első golfpálya, ahol állatok látnak el egy ilyen fontos feladatot“ – mondja a vízibivalyok által végzett munkáról Adam Calver, a Laguna Golf Lang Co igazgatója.

A rizsföldek nemcsak látványosságként szolgálnak, ugyanis évente kétszer aratnak is rajtuk és az akár 20 tonna termés hozzájárul a Laguna Golf Lang Co melletti organikus mezőgazdasági farm fennmaradásához, valamint adományként segíti a környéken élő családok és idős emberek megélhetését.

 

2019.08.10.

Hozzászólások