Ákosé az ezüst, Bencéé a bronz

Szlovák MatchPlay Bajnokság


A játékosok balról-jobbra: Bertényi Bence, René Bergendi, Horváth Ákos

 

- Huszti György beszámolója -

 

Május 13-16. között zajlott le az idei Szlovák MatchPlay Bajnokság a nagyfödémesi Sedin Golf Resort Par73-as, 6 408 méter hosszú szakaszain. A ki-ki Bajnokság férfi küzdelmeiben két magyarországi nevezőt is találhattunk a 34 fős mezőnyében, ahol az indulók több mint harmada plusszos hendikeppel rendelkezett.

Az első két versenynapon egy-egy stroke körrel kvalifikáltak a játékosok, amely Bertényi Bencének sikerült a legjobban egy összesített mínusz kettes eredmény formájában (70/74), illetve klubtársa a szintén a Balaton Golf színeiben induló Horváth Ákos a kvalifikáció értékes negyedik helyét szerezte meg összesített plusz hárommal (76/73).

Bertényi Boys a sedini rengetegben


A Bajnokság harmadik napján két MatchPlay kör várt a legjobb 16 mezőnyére. Itt Bertényi Bence rájátszást követően vette sikerrel az első kanyart Lukás Zustákkal szemben, annak ellenére volt szükség a túlórára, hogy Bence a kör alatt 6 Birdie-t és egy Eagle-t is “termelt”. Horváth Ákosnak valamivel “simább” volt az útja a legjobb nyolcba, Ő ugyanis az utolsó szakaszon (1UP) győzte le Jakub Dalibor Sutort.

Így a két Balaton Bombers egymás ellen küzdhetett meg délután az elődöntőben, amely igencsak izgalmasra sikeredett, hiszen a 15-ös szakaszon Ákosnak már három ütés előnye volt, de a Dormie szituációból nem jött ki jól, így Bence az utolsó három szakaszon beérte Őt, ám a rájátszásban Ákos ismét felülkerekedett.

Dormie: egy, a MatchPlay-ben használt kifejezés, amely azt jelenti, hogy az egyik játékos éppen annyival vezet ellenfele előtt, amennyi szakasz még hátravan a meccsből (tehát bármelyik hátralévő szakaszon elért döntetlennel megszerzi a végső győzelmet).

Bertényi Bencére a negyedik napon így a bronzmeccs várhatott, ahol viszonylag könnyedén (4&3) diadalmaskodott Adam Bencik ellenében.

A döntőben pedig Horváth Ákos léphetett elütőre, ahol szépen tartotta magát a hazai René Bergendivel szemben, és bár vezetnie egyszer sem sikerült a döntőben, ugyanakkor csak a 17-es green-en kellett kezet fognia (2&1) az idei Szlovák MatchPlay Bajnokkal. Ez az értékes második hely egyúttal azt is jelenti, hogy újabb magyar golfozó (Horváth Ákos) kerül fel az Amatőr Világranglistára (WAGR), amelyhez külön is gratulálunk!

begreHorváth Ákos és René Bergendi kézfogása a döntő befejezésekor


Bravó srácok, igazi férfimunka volt a négy versenynap alatt lejátszott öt versenykör az egyáltalán nem rövid Sedin Golf pályáján, igazán szépen csillog mind az ezüst-, mind a bronzérem!


Fotó: SKGA/Gajda Tibor

2023.05.18.

Hozzászólások