Aki kérdez: "Vörös Szakáll"

Fél lábbal a betonon


 

A szerző (Gágyor Gábor, MGSZ Bíró Bizottság elnöke, R&A tag) kiegészítése (04.21.)

Kedves Péter és Játékosok,

Kiegészítés az Old Lake 9-es szakasz közepén lévő úthoz és free drophoz.

Tanulság: a legjobb a pontos helyszínt látni, nem egy egyébként korrekt fotóra alapozni és girbegurba vonalakkal magyarázni. ?

Ha egy kép 1000 szóval felér, akkor rajzoltam egy kisebb esszét a Horváth Robitól kapott légifelvétellel és hozzávetőleges arányokkal, vélelmezve a zászló és a labda körülbelüli helyét.

Ez alapján az látszik, hogy a legközelebbi könnyítési pont ott van az út zászló felőli oldalán, épp csak a másik irányban, mint az eredeti helyzetelemzésben írtam. A játékos odaáll a labdája mögé, a zászló irányába fordul és látszik, hogy hol az az igen nagy sugarú körív a zászló körül. A képeken az látszik, hogy az elég hamar belekap az útba, tehát attól az íven távolodva hamar meglesz a legközelebbi könnyítési pont, és úgy látszik, közelebb, mintha az út mögé menne a játékos. Az ábrán az eredeti beállás a piros, a legközelebbi könnyítési ponté a kék, az út túloldalán pedig a halványzöld. A térképből lederivált ábra szerint és az út becsült szélességét is figyelembe véve az utóbbi távolabb van az eredeti labdafekvéstől, mint az út green felőli oldalán lévő.

Az eredeti poszt egyéb megállapításai továbbra is érvényesek. Érdemes még megjegyezni, hogy a könnyítési területnek az a része használható, ami ugyanazon a területen van, mint ahol a labda eredetileg feküdt, most az általános területen. A könnyítési terület pedig itt a világoskék csonka körcikkszerűség. (Csonka, mert az egyik oldalát/sugarát az út határozza meg, a másik oldalát/sugarát a zászló körül rajzolt gigászi körív, a harmadikat pedig az ütőhossz által rajzolt körív.)

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy free dropot kizárólag földmérők, geometriatanárok és golfbírók tudnak korrektül meghatározni, centiket elemezve a greentől bő 150 méterre, ez ennél a helyszínen legtöbbször sokkal egyszerűbb. Hol a legközelebbi pont, ahol nem zavar az út és nincs közelebb a zászlóhoz?

Bármi kérdés volna, jöhet!

Jó golfozást és egyszerű free dropokat kívánok!
Gágyor Gábor


 

 

 

(Az eredeti kérdés és válasz)


Aki kérdez: Kürti Péter, hazai golfjátékos

Kedves Online Bíró!

Kérdésem a következő:
Old Lake - Tata 9. szakasz

Labda a szilárd burkolatú út közelében, beálláskor a játékos egyik lába füvön, másik szilárd burkolaton. Kérdés: Könnyítés jár-e a célból, hogy a játékos mindkét lába füvön legyen? Hol lehet, droppolni?

Aki válaszol: Gágyor Gábor, az MGSZ Bíró Bizottságának elnöke, az R&A tagja

Kedves Péter,  

Ez elég egyszerű kérdés, egy igennel meg egy körívvel meg lehet válaszolni, de ennél jobban cizellálnám. 

A játékosnak két lehetősége van.  

Az egyik, hogy nem izgatja, hogy az egyik lába az úton van és megüti a labdáját onnan, ahol az hever. (A könnyítés vélhetően nem kötelező, közel van a greenhez, nem csúszkál a lába, nem kell a cipője összes kapaszkodó szögét kihasználnia, haladjunk.) 

A másik, hogy a játékos könnyítést vesz. Először is megkeresi a könnyítés legközelebbi pontját. Ez ott található, ahol már egy lábbal sem áll az úton. Azaz az út nem zavarja a labdafekvést, a beállást, a szándékolt lendítés terét. 
Előveszi azt az ütőt, amivel várhatóan ütni akar, felveszi a beállását és leoldalaz-hátrál az útról egy olyan körív mentén, aminek a középpontja a zászló, és a labda-zászló távolságban fut. (Sosem kerülhetünk közelebb a lyukhoz!) Ha lejött az útról a beállásával, ahol az ütőfeje nyugszik, ott a könnyítés legközelebbi pontja, a referenciapont (ezt érdemes egy tee-vel megjelölni). Ettől a referenciaponttól egy ütőhossznyi körcikkszerűségen belül ejtheti a játékos a labdáját büntetőütés nélkül (ld. kidekorált fotó). A körcikk egy ütőhosszához már használhatja akár a leghosszabb ütőjét is (ami nem az állig érő putter), pl. nyilván a drivert. 

Járulékos megfontolások: 
- Nem kell mindig élni a könnyítés lehetőségével. Bár itt nem ez a helyzet, de a könnyítés legközelebbi pontja eshet ronda roughba vagy akár bokorba, attól még az ott van, ahol van, ott jár a free drop. Akkor már lehet, hogy jobban jár a játékos, ha nem él a jogával.  
- Mielőtt felvesszük a labdát, gondolkodjunk, játsszuk le fejben, mi fog történni. Ha a játékos felveszi a labdát, nekilendül a free dropnak, majd kiderül, hogy a könnyítés legközelebbi pontja nem a legszebb pont a környéken és meghátrál - bocsibocsi, nem szóltam -, vissza akarja tenni a labdáját oda, ahol volt, akkor már a játékban lévő labdája elmozdításáért jár egy kedves büntetőütés. 
- Vagy teljes könnyítést veszünk, vagy semmit. Nem lehet, hogy mégis csak egy kicsit rálóg az új beállás az útra, csak hogy ne essen a free drop a roughba. 
- Nem lehet észszerűtlen beállással vagy ütőválasztással kierőszakolni a free dropot. (Nézd, ha spárgázok és driverrel ütök a greentől 10 m-re, pont ráesik a kislábujjam az útra, hát ez free drop!)  
- Ha a játékosnak egyébként sincs ütése (pl. koccra a fa tövében van a labdája), akkor hiába mutogat az útra, nem húzott jokert, nem jár a büntetőütés nélküli könnyítés. 
- ...És mindez megy a kukába, ha a helyi szabályban az utat a pálya szerves részének nyilvánították. Ekkor az út mintha ott sem lenne, a játékos vagy onnan játszik, ahol a labdája fekszik, vagy játszhatatlannak nyilvánítja a labdáját (azt bármikor lehet) és a szerint a szabály szerint kap egy egy büntetőütéssel járó könnyítést.  
- ...És mindez ill. az ábra jobbkezes játékost feltételez, mert egy balkezes játékosnak ebben a geometriában még egy kicsit tovább kell menni (neki előre) a köríven, hogy mindkét lába lejöjjön az útról beálláskor. Remélem, érthetően írtam le, ha bármi további kérdés volna, szívesen válaszolok. 

Szép hosszú, egyenes ütéseket kívánok, üdvözlettel, 

Gágyor GáborCímlapfotó: Yulia Stepanova Photography

2021.04.20.

Hozzászólások