Akadémiai magasságokban a Pannonia

Élmények és Tanulságok


- Huszti György írása -


Rekord részvételi létszámot hozott a XX. Magyar Klubcsapat Bajnokság küzdelme. Még a húsznál is több (huszonegy) csapat döntött úgy, hogy megméretteti magát a szezon egyik utolsó szövetségi versenyén. Végül 9 bruttó és 12 nettó csapat küldte el hat-hat klubtagját, hogy képviseljék a klubot a megmérettetésen. A zsirai Sonnengolf, illetve a bruttó címvédő Balaton Golf csapatain kívül valamennyi “magyar” klub jelen volt. Utóbbiak egy nyílt levelet “küldtek maguk helyett”, amely eképpen szól:

“A Balaton Golf Club Sportegyesület elnöksége sajnálatát fejezi ki a Hungarian Golf Magazinban megjelent – „Nocomment”- A sztárallűröket mellőzzük – cikk megjelenése  után olvasható  nyilvános véleménynyilvánítás miatt. Az Elnökség határozott véleménye, hogy a hasonló hangulatú nyilvános viták nem segítik elő a golf népszerűsítését. 
A fentiekben hivatkozott cikk okán fontosnak tarjuk megosztani a közvéleménnyel, hogy  a Balaton Golf Club – és a pálya üzemeltetését végző elődje, a Royal Balaton Golf Club is – több, mint egy évtizede folyamatosan lehetőséget biztosított a kiemelt eredményeket elérő junior versenyzőknek a pálya térítésmentes korlátlan használatára, beleértve  a driving range-en, a putting green-en történő gyakorlást a Club által biztosított labdákkal. Ezt a jövőben is biztosítani kívánja annak ellenére, hogy egyes fiatal versenyzők szülei sokszor kritizálták a körülményeket.
A Club tagsága ennek ellentételezéseként jogosan remélte azt, hogy a clubok közötti versenyen mindazon versenyzők is részt vesznek, akik az ingyenes szolgáltatást hosszú éveken keresztül igénybe vették.
A  Club vezetése elismeri, minden szülőnek joga eldönteni, hogy gyermekét milyen típusú, és színvonalú versenyre nevezi be. Az azonban nem sportszerű, és etikailag is támadható,  ha szervezkedéssel rábír másik versenyzőt arra, hogy ne vegyen részt olyan versenyen, amelyen  a saját clubját képviselhetné. 
A vitát kiváltó cikk egy fajta véleményt fogalmazott meg, amellyel lehet egyetérteni, vagy azt vitatni. Sajnos az azonban tény, hogy a golfszövetség szervezésével kapcsolatos álláspont miatt került  a  Balaton Golf Club  hátrányba, ami miatt vélhetően mindkét – esetleg mindhárom -  fél levonta a tanulságot a jövőre vonatkozóan.    
Felnőttként, szülőként, sportklub vezetőjeként feladatunk  a fiatal korosztály támogatása, a golf játéka minél magasabb szintű elsajátításának elősegítése, de a megfelelő viselkedésre nevelés is. Mutassunk ebben példát, még ha esetenként ez egy kis áldozattal is jár!   

Kívánunk minden golfozónak sok örömöt a játékban, és jó eredményt a versenyeken!

Balaton Golf Club elnöksége” 

Ilyen előzmények után, borítékolható volt, hogy a Pannonia Golf & Country Club különösebb erőfeszítések nélkül tudja majd behúzni a Trófeá(ka)t, persze lehet hogy ez a balatoniak részvétele esetén sem lett volna másképp. A kérdés már csak az volt - bár az is inkább csak költői -, hogy a Pannonia 5 csapata miképpen fog megosztozni a díjakon, bár a bombaerősre sikeredett Pannonia I. bruttó csapatának (Rózsa-Závaczki (foursome), Koller-Müller (texas), ijf. Sárközi és Stöllinger (egyéni)) tulajdonképpen akár játéknélkül is kioszthatták volna az aranyérmeket. A Pannonia Junior Akadémia úgy lett második, hogy a 6 bruttó emberén kívül 3 játékost még “fel is küldött” az első csapatba, illetve további 6 nettó játékosa tíz ütés különbséggel húzta be a nettó bajnoki címet. Így az Akadémia 15 éljátékost adhatott most a hazai golféletnek, golfelitnek. 

Az időjárással szerencséje volt a szervezőknek, mert csak éjszakánként esett, de az erősen látszott, hogy a pálya vízelvezetése nehezen bírt volna megbirkózni egy verseny alatti nagyobb istencsapással. Az étel a vasárnapi “ünnepi vacsorán” ehető volt, amely mindenképpen hatalmas előrelépés a szombati fizetős menüsorral szemben. 

A verseny és a játékosok hangulata egészen kiváló volt, ezen még az sem tudott változtatni, hogy az előre kiírt és meghatározott második napi startlista sajnos már előre magában hordozta a közel félórás várakozásokat a pályán (hiszen a kétlabdás flightok be voltak keverve a négylabdás flightok közé, a matematika pedig hatalmas úr).

Jakobi András Versenyigazgató és bírói csapata ezúttal is - a már megszokott módon - kiváló munkát végzett, amelyet ezúton is köszönünk nekik a hazai golfozók nevében is.

Két megszállott “igazi hülyegyerek” társadalmi munkájának és persze a résztvevő játékosok tevékeny és példamutató közreműködésének köszönhetően ezúttal mindenki valósidőben és pontosan tudhatta, hogy állnak a csapatok percről-percre (annak ellenére is, hogy a második napi többtucat cserének köszönhetően, gyakorlatilag két külön versenyt kellett lemenedzselni, ráadásul nem az egyszerű játékforma világában), így aztán idén nem kellett napokig(!) várni, hogy megtudjuk mi is lett a végeredmény. És mint ahogy a szövetség honlapja oly hálásan és kedvesen meg is írta, az eredmények a PcCaddie oldalán megtalálhatóak (ha esetleg valaki, valami csoda folytán mégsem találná ott, akkor próbálja meg a golfigo.com/klubcsapat oldalon).

Tanulságos és élményekkel teli Klubcsapat Bajnokságon vagyunk tehát túl mindannyian, már alig várjuk a huszonegyediket.


Fotó: MGSZ / Szabó Péter

2020.10.05.

Hozzászólások

XX. Klubcsapat Bajnokság 2020. - Kisoroszi Golf

Szabó Péter / MGSZ fényképei