A Visszavágó - Érdemes volt

Az "öreg" Tigris már esőálló


- Véh Balázs VBlogja -


Ha van valami öröm ebben a koronavírusban, akkor az az, hogy viszonylag gyorsan sikerült tető alá hozni a 2018-as The Match néven elhíresült Match Play összecsapást napjaink talán két legnagyobb golfikonja, Tiger Woods és Phil Mickelson között.

Ráadásul abban a szerencsés helyzetben is vagyunk, hogy az itthon is elérhető CNN élőben sugározta az ezúttal jótékonysági céllal megszervezett eseményt, amit a média figyelme érdekében megfűszereztek még két szenzációs figurával. Tigrist a kétszeres Superbowl győztes Peyton Manning, míg a Lefty-t az élő legenda Tom Brady a maga hat gyűrűjével támogatta. Előbbi állítólag 4, utóbbi 8 hendikepes golfozó, amit – előrebocsátom - egyikük sem igazolt Woods hazai klubjában, a floridai Medalist-ben. 

Az összecsapás a szakadó eső és a hideg szél ellenére végig nagyon szórakoztató volt, hiszen a játékosok bemikrofonozva, a golfkocsikban bekamerázva, a nézők számára szinte intim testközelbe hozva kerültek tálalásra. A csípős megjegyzések már a beharangozók során sem álltak távol a szereplőktől, amit csak fokozott a kommentátor állásban „Sir” Charles Barkley, az egykori kosárlegenda, illetve a pályáról tudósító, szintén helyi klubtag sztárgolfozó Justin Thomas.

Közel egy órás esőszünetet követően a két pro a stílszerűen csak Tiger Tee elnevezéssel illetett, kifejezetten Woods számára épített elütőkről, míg társaik az amatőr férfiaknak kijelölt boxokból indultak neki a koronavírus elleni küzdelem érdekében létrejött gyűjtőakciónak. Az első kilencen best ball volt a játékforma, valószínűleg azért, hogy a két quarterback hozzá tudjon szokni a számukra nem igazán komfortos szituációhoz. Kellett is, mert vagy az időjárás, vagy a lámpaláz, esetleg a nézők hiánya, de tojáslabdások az elején nem sokat jártak a füvön, annál többet az erdőben… 

Phil és Tiger viszont jelezték, készen állnak a szezon folytatására, különösen a hazai pálya előnyét is élvező 82-szeres bajnok volt elemében, az összes fairway-t eltalálta, green-t pedig csak a par3-on hibázott. Az irányítók közül Manning nemcsak a dumában és a szórakoztató faktorban, de a játékban is jócskán Brady fölé magasodott. 

Mind a négy sztársportoló saját logójával ellátott buggy-val száguldott végig a pályán

Fordulásnál hárommal ment a Woods/Manning duó, annak ellenére, hogy az egykori Patrióta egyetlen egyenesre sikerült ütése egy cirka 100 méteres pitch a par5 hetes szakaszon a nap ütésévé avanzsálva a lyukban végezte (Birdie). Szépséghiba, hogy Tiger könnyedén egalizálta, sőt, az Eagle puttja éppen csak kifordult a lyukból. A mutatványt egyedül a világranglista harmadik Brooks Koepka bánta, Ő ugyanis látva Brady szenvedéseit felajánlott 100 000 dollárt, ha összejön Tomnak legalább egy Par. 

A lefutottnak hitt derbi aztán éles fordulatot vett a hátsó kilencen modified alternate shot formára váltó meccsen. Az eső is elállt, a Brady-t zrikáló beszólások és tweetek is elkezdtek ritkulni, az újdonsült tampai pedig újabb huszárvágással elkezdte eltalálni a pályát, a Sheriff becenéven futó Manning pedig kizökkent. Így aztán előállt az a pikáns helyzet, hogy Tiger tökéletes kezdő ütéseit kellett felhasználni az egyik oldalon és Manning támadhatta a green-eket, ezzel szemben Brady drive-jai elég jók lettek ahhoz, hogy a másik oldalon Mickelson üthesse a közelítőket. 

Sőt, a rövid Par négyesen a balkezes zseninek sikerült felülnie a drive-ot, amit Brady társa gondos olvasása és oktatása után be is gurított Eagle-re(!), így az utolsó szakaszokra egyre olvadt a különbség. Sajnos az eső újra leszakadt, de a versenyzők hősiesen - és szó szerint is - állták a sarat a jó cél érdekében. 

Az utolsó előtti rövid szakaszon a Seahawks irányító Russel Wilson is bekapcsolódott a licitbe 100.000 adag ételt ajánlva minden 3 méteren belülre kerülő labdáért. Mehetett is konyhába serénykedni, mert Tiger kivételével mindenki a zászló mellé tette a par3-ason a lasztiját, 300.000 adagra tornázva a donációt.

A feszültség az utolsó szakaszon még tovább fokozódott, Manning elrontott kezdő ütése okán a már megszokott menetrend szerint a pro-k az amatőrök ellen forgatókönyv itt is egált hozott, így a meccset végül egyetlen különbséggel Tigerék húzták be, visszavágva ezzel a 2018-as Mickelson győzelmet hozó első felvonásért.

A meccs végére összejött 20 millió dollár (közel 6,5 milliárd(!) forint) adomány is, nagyjából fele-fele arányban a szponzoroktól és a nézőktől. Tiger gyakorlatilag hibátlan, a legszebb önmagát idéző játéka az esemény sportértékét is igazolta, a közeli képek és a játékosok kommunikációját szűretlenül közvetítő televíziós sugárzás pedig remek szórakoztatóipari produktummal kényeztette a golfra kiéhezett rajongókat.

Őszintén reméljük, hogy lesz folytatás!


Fotó és videó: BleacherReport

2020.05.25.

Hozzászólások