A verseny megszakítása

Vigyázat! Veszély!
- Bodor Tanár úr jegyzete -


Viharos idők járnak. Fenyegető vihar, villámcsapás, egyéb veszély esetén a Versenybizottság a játékot megszakítja. Ilyenkor az alábbiak szerint kell eljárnunk.

(1) A játék rendes megszakítása esetén
Jelzése: három egymást követő rövid szirénahang, többször ismételve.

Új szakasz lejátszását nem szabad megkezdeni. // A már megkezdett szakasz lejátszható, de nem kötelező. // Ha a szakasz lejátszása mellett döntöttünk, szabad utána a játékot mégis megszakítani akár haladéktalanul is. // Ha a csoport nem tud megegyezni, a játékosok dönthetnek eltérően, egyesek megszakíthatják a játékot, mások nem, de jegyző nélkül egyik játékos sem folytathatja a szakaszt.

(2) A játék haladéktalan megszakítása esetén
Jelzése: folyamatos hosszú szirénahang.

A játékot azonnal abba kell hagyni! // Csak a már megkezdett ütés fejezhető be.

(3) Mindkét esetben
A labdát vagy ott hagyjuk, ahol volt, // vagy a helyét megjelölve a labdát felvesszük, ami ilyenkor ott is megtehető, ahol egyébként tilos lenne. // Ha a labda elveszett, vízben van, stb., a megfelelő referenciapontot jelöljük meg. // Utána biztonságos helyre vonulunk.

(4) A játék folytatása esetén
Jelzése: két egymást követő rövid szirénahang, többször ismételve.

A játékot, a Versenybizottság által megadott időben ugyanolyan pontosan, tehát sem korábban, sem későbben kell újrakezdeni, mintha rendes kezdés lenne. // A szakaszt onnan kell folytatni, ahol a megszakításkor abbahagytuk. // A labdát a megjelölt pontra vissza kell helyezni. // Ha a labda eredeti fekvését a vihar rontotta, akkor helyreállíthatjuk, ha nem lehet, akkor a legközelebbi hasonló fekvést választhatjuk. // Ha a labdát vagy labdajelzőt elvitte a vihar, akkor a labda eredeti helyét becsléssel kell meghatározni. // Szabad az eredeti helyett másik labdával folytatni a játékot. // Ha a labdát nem vettük fel, a vihar után megtisztíthatjuk.

(5) Büntetések
A játék megszakításakor és újrakezdésekor elkövetett bármilyen szabálytalanság kizárással jár, nemcsak haladéktalan, hanem rendes megszakítás esetén is. // Játékostól független mentő körülmények azért figyelembe vehetők. // A pontatlan újrakezdés 2 büntetővel megúszható, ha az eltérés öt percen belül marad.

(6) Ha a Versenybizottság nem szakítja meg a játékot...
Saját belátásunk alapján is megtehetjük, ha úgy véljük, hogy életünk veszélyben forog. // Ezt azonban jelentenünk kell a Versenybizottságnak, amely mentesít a büntetés alól, ha a döntésünket megalapozottnak találja. // Ellenkező esetben kizár. // Megjegyzendő, hogy a játék önkényes megszakítása esetén, a labdát csak különösen indokolt esetben szabad felvenni, vagy ha egyébként is megengedett lenne.


Fotó: GolfYard

2020.06.27.

Hozzászólások