A Szenioroké a jövő

Ryder Cup diadal a Pannonián


A győztes Férficsapat (a fotóról hiányzik: dr. Bohács)
Első sor: Molnár, Dr. Takács, Horvath, dr. Horváth, Koller, Gratzl
Hátsó sor: Hatvári, Dr. Bognár, Hideg, Baldauf, Malatyinszki

- A beszélgetést Huszti György jegyezte le -


dr. Horváth "Old" Péterrel, a Szenior Bruttó Válogatott kapitányával beszélgettünk a hétfői “ világraszóló diadal” kapcsán, amikor is a Szeniorok - mind női, mind férfi vonalon - megmutatták az eggyel fiatalabb (MidAM) generációnak, hogy ki az úr(hölgy) a házban.

Hogyan jött az ötlet a “mini ryder cup” életrehívására?

Az egész kezdeményezés még a Klubcsapat Bajnokságra vezethető vissza, amikor is a Pannonia klubcsapataiba történő bekerülés kapcsán sokat ütköztettük véleményeinket Briglovics Gábor barátommal, a MidAm-ak kapitánnyal arról, hogy hogyan is kellene a Pannonia csapatoknak összaállnia. Ekkor érlelődött meg bennünk a gondolat, hogy mérje össze a tudását a két korosztály.

Honnan ez a szokatlan játékforma? (Az első 6 szakaszon fourball, a második 6 szakaszon foursome, míg az utolsó 6 szakaszon egyéni match play formában küzdöttek meg a játékosok a pontokért.)

A játékformákat egyértelműen a Ryder Cup ihlette, de már az elejétől kezdve törtük a fejünket, hogyan tudnánk megoldani, hogy senkit ne “kárhoztassunk” arra, hogy pl. az igencsak nehéz foursome-ot kelljen végigjátszani egész napon keresztül. Végül egy PGA sztárok által tartott új pályaavató versenyből sikerült “kölcsönvennünk” ezt az igencsak változatos és izgalmas megoldást.

Miképp alakult a “sorsolás”?

Nos, a csapatok előre ismerték a benevezett játékosok neveit (18-18 férfi, illetve 6-6 női játékos), ugyanakkor azzal senki nem volt tisztában a verseny napjának reggeléig, hogy milyen párosokra lettek osztva az egyes csapatok. Így egy nagyon izgalmas félóra előzte meg a versenyt, amikor is a MidAm-ekkel felváltva mondtuk be a párosok összeállításait és így felváltva “rendelhettük” hozzá a saját párosainkat a megismert duókhoz. Persze, mi már előző nap (Koller Gyuri barátommal) megpróbáltuk kitalálni, hogy ki-kivel alkothat majd egy párt a fiataloknál (legalábbis a férfi fronton, hiszen a lányokat Batta Krisztina kapitány vezényelte sikerre), és így nyugodtan mondhatom, hogy felkészülten érkeztünk a reggeli “sorsolásra”. Azt gondolom sikerült jól taktikáznunk, nem csupán a verseny előtt, hanem pl. a foursome-ban a verseny alatt is (ki mikor drive-oljon, stb.). Így aztán úgy érzem, hogy csapatunk minden egyes tagja büszke lehet arra, hogy hozzátett valamit a közös csapat-sikerért és őszintén mondom, hogy mindenki joggal érezheti így, még esetleg olyan párosok is akik a reggeli taktikázásnak köszönhetően “baráti-tűzben” vesztek oda, tudatosan “beáldozva” Őket egy esetleg kicsit erősebb páros elleni harcban.

Ha már a harc szót említetted, hogyan tudtatok megküzdeni a Pannonia új arcával, a tudatosan megemelt rough-okkal és a verseny-gyorsaságú green-ekkel, talán Neked erre az átlagnál nagyobb rálátásod is lehet, hiszen évek óta a Pannonia klubtagja vagy.

Nekem nagyon tetszik ezafajta új arculat, azt gondolom, hogy ez emeli a Pannonia és egyben a hazai versenygolf szintjét is. Biztos, hogy jövőre még többet fogok a Pannonián gyakorolni, hiszen ez által, hogy kicsit mérséklődött, ez az “odaütőd ahova akarod, aztán vígan tovább folytatod” című turistagolf érzés. A green gyorsaságok kapcsán is úgy gondolom, hogy nem árt ha van olyan pálya itthon, ahol a greenOLVASÁSNAK jelentős a szerepe. Általánosságban egyébként is azt gondolom a gyakorlásról, hogy ha pl. valaki nem annyira magabiztos az egyenes drive-ok terén, akkor annak nem egy flat-típusú, erdő nélküli pályán kell sokat gyakorolnia, hanem mondjuk el kell menni udvariba és a 10-est kell lejátszani, ha kell százötvenszer egymás után, hogy utána magabiztosan menjenek bárhol az egyenes és hosszú drive-ok.

Az ismétlésekről jut eszembe: lesz-e folytatása, ismétlése a Szenior-MidAm Derbynek?

Mindenképpen! Egyrészt mert nagyon jó buli volt! Nagyon jól éreztük magunkat! És bár néhány Szenior viccesen-barátilag odaszúrt a MidAm-eknek, hogy jövőre inkább a SzuperSzeniorokkal játszanak, de nyilván ez csak baráti szurka-piszka ? Másrészt itt van nálam a vándorserleg, amire persze majd rávésetjük, hogy 2020. a Szeniorok éve volt, de ahogy a nevében is benne van, azért vándor, hogy jövőre újra próbálkozhasson a fiatalabb generáció, akik persze nincsenek is annyira messze tőlünk, hiszen egy részük néhány éven belül Szenior lesz, és egyébként is éppen közös projektben vagyunk velük, hogy a Szövetségnél keresztül tudjuk vinni, miszerint a jövő évi MidAm ranglistán a Szeniorok is helyet kaphassanak.

Sok sikert kívánunk ehhez is, és köszönjük szépen a gyors, ámde tartalmas beszélgetést!

Eredmények:

Fotó: MidAm Golf 

2020.10.21.

Hozzászólások