A Stableford rejtelmei

Ponthalmozás a golfpályán


Dr. Frank Barney Gorton Stableford, a golfjáték pontszámításának névadó atyja


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Sokan hiszik, hogy Stableford játékban minden büntetést meg lehet úszni – ha a játékos elég ügyes, hogy éppen akkor játsszon rosszul, amikor a büntetést összeszedné. Ugyanis teljesen mindegy, hogy egy szakaszon pl. 8 ütésre kapunk még 2 büntetőt, és 10 ütéssel húzzuk ki a szakaszt, ha már a 7-ikre sem kapnánk Stableford pontot. Általában ez így is van. De nem mindig!

(1) Van három szabályszegés, amelyért nem büntetőütés jár, hanem 2 Stableford pont levonás, ha az eset csak egy szakaszon történt, illetve 4 pont, ha több szakaszon, és ezeket a pontokat a versenykörben elért összes Stableford pontból kell levonni függetlenül attól, hogy a szabályszegés hol fordult elő. Nevezetesen:
/a/ Ha 14-nél több ütővel indultunk, vagy új ütők használatba vételével túlléptük a 14-et, más játékos ütőjét használtuk, elveszett vagy sérült ütőt helyettesítettünk, illetve lecseréltünk, amikor a sérülését magunk okoztuk,
/b/ Ha a kezdési időpont után késve, de öt percen belül érkezünk, vagy a kezdési idő előtt, de öt percen belül kezdjük meg a játékot.
/c/ Ha indokolatlanul késleltetjük a játékot egy, legfeljebb két alkalommal.

Ilyenkor szabályosan úgy kell eljárnunk, hogy az eredménykártyánk leadása előtt az elkövetett hibát jelentjük a Versenybizottságnak, amely a végeredményből levonja a megfelelő számú pontokat, akár kihúztuk az érintett szakaszokat, akár nem. Ennek elmulasztása esetén kizárnak a versenyből.

(2) Viszont igaz, hogy bizonyos esetekben a Stableford játékban megúszhatjuk a stroke playben elkerülhetetlen kizárást. Négy olyan szabály van, amelyet ha megszegünk, kizárás helyett büntetésként nulla Stableford pontot kapunk arra a szakaszra, ahol a szabályszegés történt:
/a/ Ha a labdát nem ütöttük be a lyukba, vagyis a szakaszt nem fejeztük be.
/b/ Ha a szakaszt elütőterületen kívülről kezdtük, és a hibát nem javítottuk.
/c/ Ha idegen labdát játszottunk, és a hibát nem javítottuk.
/d/ Ha olyan idegen helyről játszottunk, amely jelentős előny szerzésére alkalmas, ezáltal súlyos szabálysértésnek minősül, és a hibát nem javítottuk.

A többi kizárással járó szabályszegésre nincs mentesség, a kizárás érvényes.


Fotó: WallaseyGolfClub

2020.03.09.

Hozzászólások