A Stableford alkonya

sic transit gloria mundi


Dr. Stableford (1870-1959)


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A golf történelmében a Stableford rendszer viszonylag friss jelenség. Dr. Frank Barney Gorton Stableford (1870–1959) találta ki a XIX. század vége felé. Először nem hivatalosan a Glamorganshire Golf Clubban használták 1898-ban. Az első versenyre 1932-ben került sor Angliában. Amatőr körökben a golf elterjedésével párhuzamosan nőtt a népszerűsége, főként Európában. Profi versenyeken csak szórványosan, kuriózumként fordult elő.

A rendszer előnye, hogy:
/a/ gyorsítja a játékot, mert nem kell a felesleges ütéseket lejátszani,
/b/ egy-egy katasztrofális szakasz miatt nem száll el a játékos,
/c/ a felvett labda, a be nem fejezett szakasz nem jelent kizárást,
/d/ korlátozza a hendikep rontás mértékét.

A 2019-es új Golf Szabályok új elemként elismerte és bevezette a maximális ütésszámú játékformát, ami olyan stroke play, amelyben korlátozzák a szakaszonként lejátszható ütések számát. Ezáltal rendelkezik a Stableford játék minden (előbb felsorolt) előnyével, de annak bonyolult pontrendszere helyett a könnyebben követhető bruttó ütésszámot használva. Ezzel tulajdonképpen kimondta a halálos ítéletet a (feleslegessé váló) Stableford rendszer fölött.

Végrehajtására akkor még nem kerülhetett sor, mert az EGA hendikep rendszer a Stableford rendszerre épül azáltal, hogy a hendikep módosításokat a nettó Stableford pontok alapján számolja, még stroke play játékformában is. Az új Golf Szabályokban ezért a Stableford játékforma még szerepel.

A végső csapást a 2020-as WHS világ hendikep rendszer mérte a Stableford-ra azzal, hogy a WHS-ben a játékos hendikepje alapvetően attól függ, hogy a maximált bruttó ütésszáma mennyivel tér el a partól az adott pályán az adott elütőről teljesítve. A még hatályos Stableford játékformához kényszerűségből alkalmazkodnia kellett, ezért külön képlettel számolja át a nettó Stableford pontokat ütésekben mért eredménykülönbségre (a megjátszott ütések egyébként más számításokban alkalmazott maximálása helyett).

Ezzel a Stableford rendszernek visszavonhatatlanul bealkonyult. Szerepét átveheti a maximális ütésszámú játékforma, és a WHS hendikep számítás is jelentős mértékben egyszerűsödhet a konvertálás elhagyásával.

Itt és most, hogy utólag számonkérhető legyen, ezennel megjósolom a Stableford rendszer halálát. Nyilván még egy jó ideig fenn fog maradni Newton első (a tehetetlenség) törvénye alapján, magyarán megszokásból. Csak idő kérdése, hogy meddig. Erről nem bocsátkozom jóslatokba, de végtére Nostradamus sem közölte, hogy a jóslatai mikor fognak teljesülni. 


Fotó: GolfEvent

2020.12.01.

Hozzászólások