A mérésről...

Kötelező-e kimérni az 1 vagy 2 ütőt?


- Bodor Tanár úr jegyzete -

A könnyítésekre vonatkozó golfszabályok szigorúan előírják a könnyítési terület méretét golf mértékegységben, ütőhosszban megadva. A szabály még azt is megmondja, hogy azon a putteren kívül a játékosnál lévő leghosszabb ütő hossza értendő, mindenféle toldalék nélkül. Tehát a védősapkát le kell venni, és más játékos ütője nem mérvadó (szabad mérni vele, de nem annak a hossza számít). Még arra is van szabály, hogy a mérést a talajszint közelében kell végrehajtani, de nem kell követni minden vakondtúrást és ürgelyukat. Terepakadályok, kerítés, sövény, vizesárok fölött légvonalban kell mérni.

Ezek után akármennyire megdöbbentő, nincs szabály arra, hogy a megfelelő távolságot kötelező kimérni. Tehát saccolni is lehet. Csak tévedni nem szabad. Mert vitatott helyzetben a bíró kimérheti, és ha a játékos nem a mért területen ejtett labdát, akkor azt idegen helyről játszotta meg, ami 2 büntető. Még érdekesebb, hogy a bíró sem köteles kimérni a területet, neki is jogában áll saccolni.

Az 1 vagy 2 ütőnyi terület ugyanis meglehetősen nagy. Ha utána számolunk, egy (szenior) driver esetén az ejtési terület = 1 ütőtávolságban 2,25m2 // 2 ütőtávolságban 9m2. Ezeket a méreteket úgy tessék elképzelni, hogy a kisebbik is nagyobb, mint egy de luxe méretű ágy, a nagyobbik pedig akkora, mint egy lakótelepi szoba háromnegyede.

A golf szabálynak mégis igaza van. Ilyen méretű területek esetén a távot kicentizve méricskélni általában felesleges időhúzás. Egy fél szobányi könnyítési területen bőven van hely labdát ejteni szabályosan akkor is, ha a területet csak megsaccoltuk. Tisztességes (alul) becslés esetén szinte biztos, hogy a szabályos könnyítési területen belül leszünk.

Például ilyen egy gyors és egyszerű koreográfia a tóparton: A referencia ponttól 3 lépést teszünk a víztől távolodva. // Ott egy hátra arccal megfordulunk. // Majd arccal a tó felé ejtünk, a lyuktól távolabbi kezünkkel. // Normál terepen olyan nincs, hogy ez ne legyen a 2 ütőtávolságon belül.

Gond általában akkor adódik, amikor a könnyítési terület mélységét különféle pályaterületek (büntetőterület, bunker, green, pályahatár) korlátozzák. Egy grín közeli tó mellett esetenként csak néhány centiméternyi hely lehet nem közelebb a lyukhoz. Ilyen helyzetben szükség lehet a mérésre.

Ahol lehet, bátran saccoljunk, a biztonság kedvéért inkább egy kis rátartással az ejtésnél is. Nem jelent igazi előnyt, ha elmegyünk a megengedett ütőhosszak határáig, mert annál sokkal többet érhet egy jó fekvés, egy "tenyérnyi zöld hely a tors közt kelőben" beljebb a könnyítési területen.

Kritikus helyzetben mérni kell. Az egyértelműség kedvéért meg kell jelölnünk a referencia pontot, valamint az ejtési terület szélességét és mélységét.

Mérni egyébként utólag is szabad. És ha kiderül, hogy a labda akár mellé esett a területnek, akár kigurult róla, mindkettő (bár nem azonos módon, de) büntetés nélkül korrigálható.Fotó: Twitter

2020.06.25.

Hozzászólások