A magyar Hölgyek az EB-re készülnek

Indul a Marisa Sgaravatti Trophy


- Huszti György írása -

Vasárnap hajnalban indul útjára a Senior Ladies Válogatott az idei Marisa Sgaravatti Trophy elnevezésű ESLGA (European Senior Ladies Golf Association) Európa Bajnokságra, amely egy ugyanolyan értékű verseny, mint az ESGA Senior Férfi Csapatbajnoksága, (amelyen a Magyar Senior Férfi Válogatott szokott rendszeresen részt venni).  Ugyanakkor, a férfiak versenyétől egy kicsit eltérően itt nincs nettó, csak bruttó megmérettetés, illetve míg ott a gyakorlónapot követően három versenynapra kerül sor, a hölgyeknél ez gyakorlónap plusz négy versenynapot jelent.

Itt (csakúgy mint a férfiak esetében) gyakorlatilag az európai nemzetek női senior játékosainak másodvonala indulhat, tekintve hogy a játékosok hendikepje nem lehet 6,5 alatti(!). Így fordulhat elő az is, hogy a Magyar Válogatott kapitánya Batta Krisztina sajnos nem indulhat el itt együtt a csapatával, mivel jelenlegi 5,6 hcp-je túl alacsony a versenyhez. (Ugyanakkor talán öröm az ürömben, hogy Kriszti éppen egy makacs sérüléssel bajlódik, így lehet hogy szerencsés a helyzet, miszerint nem kell a hétvégén elütőre állnia). Az előzetes hírek szerint egyébként jövőre tervezik a 6,5 hcp-s felső határt 6,0 szintre csökkenteni.
A magyar színeket és a honi golfközeget idén a következő játékosok képviselhetik:

Dr. Kárpáti Szilvia, megbízott kapitány
Földesi Katalin
Kaincz Katalin
Turkovics Ilona
Zsadányi Ildikó

A Balti-tengerhez közeli lengyelországi Szczecinben  (amely Nyugat-Pomeránia fővárosa) a Binowo Park Golf Club Par72-es, 4530 méter hosszú (tehát a tatai pályánál mintegy 10%-al rövidebb) pályáján a következő 16 ország válogatottjai küzdenek meg egymással a jövő héten: Spanyolország, Svájc, Norvégia, Olaszország, Finnország, Csehország, Svédország, Franciaország, Portugália, Luxemburg, Németország, Ausztria, Lengyelország, Belgium, Hollandia és persze a mieink.

A négynapos küzdelemben az első két versenynapon egyéni Stroke versenyre kerül sor, ahol minden csapat öt egyéni eredményéből a leggyengébb kiesik, így a két napot követően a nyolc legjobb eredmény alapján alakítják ki az erősorrendet az 1-16 között. Majd, a Válogatottakat az elért helyezéseik alapján négy darab négyes csoportba osztják, és a harmadik-negyedik versenynapon MatchPlay formátumban játszanak a négyes csoportokon belül egymással. A harmadik napon: 1-4 és 2-3 (a négyes csoportokon belül), majd a negyedik napon az előző napi két győztes, illetve a két vesztes egymás ellen. Így alakul ki a negyedik nap végére az MST 1-16 sorrendje.

Ez az ötödik alkalom, hogy a magyar Hölgyek részt vehetnek a versenyen, amelyen eddig minden alkalommal sikerült egy vagy két nemzet válogatottját magunk mögé utasítani, reméljük ez idén is minimum így fog alakulni. Új hír az eddigiekhez képest, hogy tudomásunk szerint a magyar Hölgyek az idén bejelentik rendezési szándékukat a 2023-as Marisa Sgaravatti Trophy hazai megrendezése kapcsán.
Mind a sportdiplomáciai fehér asztal mellett, mind a zöld gyepen nagyon sok sikert kívánunk a magyar Hölgyek számára! Az eredményekről természetesen beszámolunk!


Fotók: Golf Ladies Team Hungary

2019.07.05.

Hozzászólások