A macska rúgja meg

Személyen, állaton, tárgyon fennakadt labda


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Új szabály 2023-tól

11.1b(1) Ha a labdát a greenen kívül bárhonnan játszották meg.
Ha a játékosnak a greenen kívül bárhonnan megjátszott, mozgásban levő labdája véletlenül eltalál egy személyt (beleértve magát a játékost) vagy egy külső tényezőt (beleértve a felszerelést), a labdát rendesen onnan kell megjátszani, ahol fekszik.
Azonban ha a labda egy személyen, egy állaton vagy egy mozgó külső tényezőn kerül nyugalomba, a játékos nem játszhatja meg a labdát onnan, ahol az fekszik.

Helyette a játékosnak könnyítést kell igénybe vennie:
• Amikor a greenen kívül bárhol a labda egy személyen, állaton vagy mozgó külső tényezőn kerül nyugalomba. A játékosnak az alábbi könnyítési területen kell ejtenie az eredeti vagy egy másik labdát (lásd: 14.3. szabály): 
        ◦ Viszonyítási pont: az a valószínűsített pont, amely pontosan az alatt a személy, állat vagy mozgó külső tényező alatt van, ahol a labda először nyugalomba került. 
        ◦ A könnyítési terület mérete a viszonyítási ponttól mérve: egy ütőhossz, azonban az alábbi korlátozásokkal: 
        ◦ A könnyítési terület helyére vonatkozó korlátozások: 
▪ a könnyítési területnek a pálya ugyanazon területén kell lennie, mint a viszonyítási pontnak, és 
▪ nem lehet közelebb a lyukhoz, mint a viszonyítási pont.
• Amikor a greenen belül a labda egy személyen, állaton vagy mozgó külső tényezőn kerül nyugalomba. A játékosnak az eredeti labdát vagy egy másik labdát arra a valószínűsített pontra kell helyeznie, amely pontosan az alatt a személy, állat vagy mozgó külső tényező alatt lenne, ahol a labda először nyugalomba került, követve a 14.2b.(2) és a 14.2e. szabályok visszahelyezésre vonatkozó előírásait.
Büntetés a 11.1b.(1) szabály megsértésével idegen helyről játszott labdáért: általános büntetés a 14.7. szabály szerint.

Megjegyzések:
- Ez a szabály arról az esetről szól, amikor a greenen kívülről megjátszott mozgó labda eltalál valakit vagy valamit, és rajta is marad.
- Nincs benne semmi új. Szó szerint megegyezik a régi szabály 1. kivételével.
- A lényege: ha a labda /a/ egy néző ölében kerül nyugalomba, vagy /b/ egy sirály felkapja és elröpül vele, vagy /c/ egy róka szájába veszi és elviszi, vagy /d/ a bíró mozgó golfautójába esik, akkor könnyítést kell igénybe venni attól a ponttól, amely a nyugalomba került labda alatt van a talajon. A greenen a labdát oda kell helyezni, a greenen kívül attól egy ütőhosszon belül ejteni.
- A labda akkor került nyugalomba, amikor a sirály a csőrébe, a róka a szájába vette, a néző ölében, a bíró kocsijában megállt.


Fotó: GettyImages

2023.01.04.

Hozzászólások