A legjobbak a Televízióban

Rendhagyó Év Golfozója Díjátadó


Rózsa Dávid nélkül hat éve nem lehet Díjátadót rendezni

- Huszti György írása -


Talán leírnunk sem kellene, hogy 2020.  egy minden tekintetben rendhagyó és reméljük nem megismétlődő év (szezon) volt. Így “természetesen” az évvége is rendhagyó lesz, a tekintetben mindenképpen, hogy az Év Golfozói sajnos nem tudják “begyűjteni” jó megérdemelt vastapsukat, idén ugyanis a pandémia, illetve a járványügyi intézkedésnek “hála” nem tudjuk ünneplőbe öltöztetni szívünket és testünket, a Magyar Golf Szövetségnek nem áll módjában nagyszabású díjátadó ünnepséget szervezni és rendezni. Így csupán egy televíziós műsor (a GolfMagazin) keretében tudja átadni az idei díjakat az év legjobbjai számára, december 11-én (pénteken) a Continental CityGolf Club - a jeles esemény kapcsán - TV stúdióvá átalakított dísztermében.

Lássuk kik is érdemelték ki a hazai golftársadalom elismerését az idei évben:

Az Év Játékosai kategóriákban:

Junior Lányok:
Berkenyei Daniella
A Pannonia Junior Akadémia fiatal játékosának - a Junior eredményeket tekintve - volt már ennél jobb éve is, hiszen a Junior Bajnokságon “mindössze” a bronzérmet sikerült begyűjtenie, és a Junior ranglistán is második helyen végzett. Ugyanakkor az idei Nyílt Magyar Bajnokság elhódításával örökre beírta nevét (aranybetűkkel) a hazai golf történetébe. Az idén a Felnőtt világranglistára is sikerült felverekednie magát és a jelenlegi 3151. helyezése meghozta számára az Év Junior Lány Játékosa címet is.

Junior Fiúk:
Kötél Bence
A Balaton Golf Club, illetve a Balaton Bombers műhely ifjú játékosa  idén számtalan alkalommal csillogtatta meg tehetségét, akár hazai, akár rangos nemzetközi megmérettetéseken egyaránt. Junior Bajnoki címe illetve Junior ranglista győzelme önmagáért beszél, ugyanakkor ha mégis valamifajta hiányérzete lehet 2020. kapcsán Bencének, akkor az egyértelműen a “töményen” hazai pályán elszalasztott dobogós helyezés a júliusi Magyar Bajnokságon, persze a Nyílt Magyar Bajnoki cím, alighanem kielégítő kárpótlás volt számára. A Felnőtt világranglista 1806. helyezése egyúttal az Év Junior Fiú játékosa címre is elegendő volt számára.

Kötél Bence (jobbra) Édesapjával Kötél Balázzsal és a caddie.hu tulajdonosával Turkovics Ilonával

A Junior életkor kategóriák győztesei:
U14 Lányok: Stern Lea Sára (Pannonia Junior Akadémia)
U14 Fiúk: Nagy Ármin (Pannonia Junior Akadémia)
U16 Lányok: Jaczkovics Emma (Golfiesta)
U16 Fiúk: Bertényi Bence (Balaton Golf)
U18 Lányok: Lehoczky Fanni (Budapest Highland)
U18 fiúk: Kötél Bence (Balaton Golf)

--- --- ---

MidAm Hölgyek:
Sándor Virág
A Golfiesta ikonikus versenyzője tavaly két kategóriában is diadalmaskodhatott (egyrészt az idei évhez hasonlóan MidAm cím is az övé lett, illetve a tavalyi Év Golfozója cím büszke birtokosa is lehetett egyben). Az idei évben a módosított “Év Golfozója Kiírás” már nem tette lehetővé a duplázást. Virágnak így “be kellett érnie” a MidAm Év Játékosa címmel, amely szinte borítékolható volt azután, hogy a Ranglista tetején várhatta a decembert.

Sándor Virág a tavalyi Év Sportolója Gálán

MidAm Urak:
Magyar Krisztián
A Pannonia Golf & Country Club fiatal MidAm versenyzője, kissé talán a papírformát felborítve előzött be több, - az év elején - talán előrébbre várt játékostársat, ugyanakkor tekintve, hogy a Ranglistán is az élen végzett, illetve - egy izgalmas szétütést - követően az idei MidAm Magyar Bajnoki serleget is megszerezte, egy pillanatig sem lehet kétséges megérdemelt győzelme.

--- --- ---

Szenior Hölgyek:
Batta Krisztina
A Szenior Ladies Team kapitánya, a Pannonia GCC versenyzője, idén szemernyi kétséget sem hagyott afelől, hogy a tavaly talán kissé elszalasztott lehetőséget nem kívánja megismételni. És így minden bizonnyal alaposabban átolvasva a Szenior Év Játékosa díjhoz szükséges kritériumrendszert, idén nem is hibázott. Alighanem kevés egyértelműbb elsőbbség született idén a különböző kategóriákban mint az Övé, tekintve hogy valamennyi verseny Szenior Hölgy kategóriáját Ő nyerte, ahol csak elindult.

Batta Krisztina a Pannonia bajnoki zöldzakójában


Szenior Urak:
Dr. Horváth Péter
A Szenior Hölgyek kategóriájához hasonlóan, itt is egy Kapitány nyert (jelesül a Férfi Bruttó Szenior Válogatott Kapitánya). A Pannonia GCC fiatal Szenior üdvöskéje a Ranglista második fokára kapaszkodott fel, míg az idei Szenior Nyílt Bajnokságon egy bronzéremmel gazdagodhatott.

--- --- ---

SzuperSzenior Hölgyek:
Molnár Lászlóné Marika
Az idén első évben kiírt új életkor kategóriában a Budapest Highland versenyzője tudott sporttörténelmet írni, az első ízben elhódított címével. Ez a kategória annyira friss, hogy idén még ranglistát sem vezettek róla, ugyanakkor Marika “utcahosszal” nyerte  a SzuperSzenior kategóriát a szeptemberi Szenior Nyílt Bajnokságon, illetve a ranglistán is csak két jóval fiatalabb Szenior Hölgy tudta Őt megelőzni.

Molnár Marika a dobogó tetején és Dietrich Tamás MSGT Elnök

SzuperSzenior Urak:
Juhász Sándor
A férfiaknál, a Birdland Golf Club oszlopos tagja, sokadszorra gyűjthette be az Év Játékosa megtisztelő címet. Az egykori kosárlabda válogatott szövetségi kapitány a ranglistán és a Szenior Openen is a hátát mutatta a mezőnynek.

--- --- ---

A legeredményesebb Golf Klub:
Pannonia Golf & Country Club

--- --- ---

És most térjünk rá az Év Golfozó címekre:

Az Év Profi Golfozónője:
Rózsa Csilla

Aligha lehet kérdéses, hogy a tengerentúli Symetra Tour magyar profi csillagának Csicsinek, - akinek egyedüliként van egy csekély sansza az Olimpiai Játékokon történő részvételre - teljesen megérdemelt az idei címe is.

Rózsa Csicsi (pirosban) a 2018-as Díjátadó Ünnepségen (dr. Szivek, Turkovics, Rózsa, Huszti)

Az Év Profi Golfozója:
Lugosi Tamás

Tomi évek óta bizonyítja, hogy komolyan kell vele számolni a hazai és a “kisebb” nemzetközi viadalokon egyaránt. Az idei Magyar PGA Bajnok, aki az idén "testvér-playoff"-ra kényszerült testvérbátyjával szemben a hencsei “arborétumban” az idén is megkérdőjelezhetetlenül lett az Év Profi Golfozója.

Lugosi Tamás és kedves felesége

--- --- ---

Az Év Golfozónője:
Kiss Polett Karolina
Polli odaért, és megkoronázta az elmúlt évek munkáját. A Felnőtt ranglista behúzása mellett, egy Bajnoki Bronz Serleget is a magasba emelhetett idén. A Pannonia GCC versenyzője egyre érettebb játékot tud bemutatni követőinek.

Kiss Polett Karolina, aki három éve még "csak" az év Junior Játékosának járó díjat gyűjthette be
 

Az Év Golfozója:
Rózsa Dávid
A Pannonia Golf & Country Club versenyzője és egyben Golfigazgatója megszakítás nélkül zsínórban negyedszerre(!) nyerte el ezt az igencsak rangos elismerést (ráadásul korábban kétszer az Év Junior Játékosa címet is behúzta, így az elmúlt hat évben nincs nélküle díjátadó ünnepség). Utolsó amatőr golfozói évében a Felnőtt ranglistán a legjobbnak bizonyult és a Magyar Bajnoki aranyérmet is csak rájátszást követően tudták “kicsavarni” a kezei közül. Ennek ellenére talán nem szentségtörés ha leírjuk, -  tekintve hogy nem titok - miszerint a Kiírás értelmében nem neki állt a zászló, hiszen egykori jóbarátja Csányi Olivér (aki egyébként a bajnoki playoff-ot is nyerte), ha nem is nagy, de egy tyúklépésnyi előnyben volt, és kis túlzással csupán csak annyi lett volna a dolga, hogy részt vegyen az év utolsó Grand Slam versenyén, a Nyílt Magyar Bajnokságon. Ámde ekkor robbant a bomba és Olivér (bár benevezett ugyan) de nem vett részt a tatai versenyen, így Dávid ölébe “hullott”, - a fentebb leírtak fényében egyáltalán nem érdemtelenül - negyedszerre is az Év Golfozója díj (ilyen bravúrt az elmúlt huszonöt évben csupán Tóth Jánosnak sikerült elérnie, bár igaz neki nem zsinórban egymást követően).

--- --- ---

És már hagyományosnak tekinthető módon idén az MGSZ Elnöksége egy Különdíjat is kioszt, hiszen egyhangú döntéssel Rózsa Dávid számára egy “utolsó” amatőr elismerést is átad. Dávid a 2020-as évet bezáróan egy kimagaslóan sikeres amatőr pályafutást zár le és hagy maga mögött. Aki - még mindig szemtelenül fiatal kora ellenére - az elmúlt tíz esztendőben 4-szer emelhetett magasba Bajnoki serleget (két “hagyományos” Bajnokság mellé, két MatchPlay serleget is begyűjtve). A magyaron kívül három különböző országban is bajnok tudott lenni (Izrael, Ukrajna, Macedónia (ez utóbbiban két ízben is)). Összességében négyszer nyerte el az Év Golfozója címet és két további alkalommal az Év Junior Játékosa címnek is büszke tulajdonosa lehetett. Százötvenszeres(!) válogatott fellépésen és többek között a 2017-es Taipei Universiadén, illetve a 2019-es Európai Maccabi Játékokon (amelyet meg is nyert) képviselte hazánkat, illetve a magyar golftársadalmat.

Makszin Áron Főtitkár, Rózsa Dávid 2020. Különdíjasa és dr. Szivek Norbert Elnök

--- --- ---

Idén tehát nem lehetünk ott és nem tapsolhatunk személyesen a Bajnokoknak, díjazottaknak, ugyanakkor a televízió felvételnek hála, mindannyian részesei lehetünk a felemelő pillanatoknak, azokra pedig mindannyiunknak nagy szükségünk van ezekben a búval  és bánatban kizsinóroztatott időkben. Ugyanakkor mindannyian pontosan tudjuk hogy “a tavasz közelít és újra visszatérnek a lángok a fények, szívünkbe az új remények mind visszatérnek”. Már csak türelmesen ki kell várnunk a remélhetőleg sokkal boldogabb szezon kezdetét.


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2020.12.08.

Hozzászólások