A legfontosabb EGA verseny

Német siker a „félprofi” Amatőr Eb-n

- Király Levente írása -

Az európai amatőr golfszezon egyik legfontosabb versenyét, az Amatőr Európa-bajnokságot június 26-29. között rendezték az alsó-ausztriai Diamond Country Clubban, ami 2010 óta az osztrák European Tour állomás helyszínéül is szolgál. Egy profi verseny színvonalával vetekedő megmérettetésen a német Matthias Schmid bizonyult a legjobbnak, aki élete legnagyobb sikerét aratta, és ezzel kvalifikálta magát az idény utolsó major-bajnokságára, az Open Championshipre is.

Az Amatőr Eb az Európai Golf Szövetség (EGA) legfontosabb versenye: 1986 óta kerül megrendezésre (1990 óta évente), és az éppen aktuális legjobb európai amatőr golfozók mindig részt vesznek rajta, hiszen nemcsak a jól hangzó cím és egy szép kupa a bajnok jutalma, hanem egy meghívó is az Open Championshipre, az egyetlen európai majorre. A verseny színvonalára jellemző, hogy már az indulási jog megszerzése sem egyszerű, nulla a hendikep limit, illetve az amatőr világranglistán (WAGR) az első 1600-ban kell lenni, de mivel a jelentkezőket a WAGR-on elfoglalt helyük szerint rangsorolják, így a 400-on kívülről csupán szabadkártyával van esély elindulni. Minden EGA tagország indíthat ugyanis egy játékost (a rendező nemzet négyet), de a szabadkártyásoknak is meg kell felelniük vagy a hcp limitnek (ez a könnyebb) vagy a WAGR top1600-as helyezésnek. Sajnos a nevezési határidőig egyetlen magyar golfozó sem tudta teljesíteni a követelményeket, így ismét magyar induló nélkül rendezték meg az Eb-t –utoljára 2012-ben Kővári Dániel képviselte hazánkat a viadalon.

Az Amatőr Eb-n Európán kívüli játékosok is indulhatnak, és ezt rendre ki is használják, az idei versenyre például két WAGR top10-es „sztár amatőr” is nevezett, a japán Kanaya Takumi, aki második a rangsorban, és a legjobb amerikai junior golfozó, Akshay Bhatia, aki negyedik. A 17 éves Bhatia játékát nagy várakozás előzte meg, hiszen az elmúlt három évben Amerikában a legnagyobb junior versenyek közül szinte mindent megnyert, amit meg lehet, egyedül az Amerikai Junior Bajnokság címe hiányzik neki, miután a tavalyi US Junior döntőjében egy óriási meccsen alulmaradt Michael Thorbjornsen ellen, de kapott már szabadkártyát Web.com illetve PGA Tour versenyre is. 

Nemcsak rájuk igaz, hanem a mezőny nagy részére, hogy ezek az elit amatőr játékosok lényegében félprofi golfozók. Jellemzően vagy amerikai egyetemeken pallérozódó fiatalokról van szó (és tudjuk, hogy ott a sportnak sokszor nagyobb is a szerepe, mint az akadémiai tanulmányoknak), vagy olyanokról, akik amatőr státuszuk megtartása mellett rengeteg kisebb profi versenysorozaton (mint az Alps Tour vagy a Pro Golf Tour) fejlődnek, és csak idő kérdése, mikor ugorják meg azt a szintet, hogy sikerrel vívják meg a European Tour Q Schoolt, ahol legalábbis a Challenge Tourra való bejutás teljesen reális célkitűzés a legtöbbük számára. 

Az idei Eb-t az atzenbruggi Diamond Country Clubban, ugyanazon a pályán rendezték, amely 2010 óta a European Tour osztrák versenyének is otthont ad, és az amatőrök megközelítően ugyanúgy előkészített pályán versenyeztek, mint a profik szoktak. Az elütők ugyanazok voltak, így 6700 méter hosszú pályát kellett leküzdeni, amelyeknek a greenjei Tour-szintű sebességgel gurultak, és mivel az időjárás arrafelé is nagyon meleg volt az utóbbi hetekben, ennek megfelelően igen kemények voltak a fairwayek és a greenek is. Egyedül a rough levágásával kedveztek az amatőröknek, ezzel együtt a legtöbb kezdő ütés így sem volt könnyű, hiszen a pálya szinte minden szakaszán játékban van legalább egy vízakadály, vagy fás, bokros terület, amelyek vonzzák az eltévedt labdákat.

A versenyen végig rendkívül magas színvonalú golfot láthattunk, nem sok különbséget lehetett felfedezni a European Tour és az Amatőr Eb indulóinak képességei között – természetesen a profik jobbak, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy megbízhatóbbak, kevesebbet rontanak, illetve valamelyest hatékonyabban szabadulnak a nehéz helyzetekből, de a birdieket ezek a top amatőrök is ugyanúgy tudják szórni, mint a Tour játékosok. Az első két napon 35 fokos hőségben zajlott a játék, ráadásul csütörtökön erős szél is nehezítette a versenyzők dolgát, ami meglátszott az eredményeken is: míg az első fordulóban 55-en teljesítették par alatti score-ral a pályát, addig a másodikban csupán 26-an. 

Az élen ekkor az angol Harry Hall állt, de az élbolyban nem voltak nagy különbségek, és ahogy a profi tornákon, a harmadik forduló, a „moving day” a nagy amatőr versenyeken is gyakran vízválasztó szokott lenni, ahogy most is annak bizonyult. Az enyhülő hőség és a csendesülő szél tökéletes körülményeket teremtett péntekre, amit a német Matthias Schmid és az osztrák Maximilian Steinlechner tudott legjobban kihasználni, előbbi 63 ütéssel új pályacsúcsot ért el, míg utóbbi csupán egyetlen ütéssel maradt el ettől. Bár a körülmények ideálisak voltak, több játékos is megerősítette, hogy ezen a napon tűzték a legnehezebb pin pozíciókat, ami tovább növeli a két extra erős kör értékét.

Schmid, aki a verseny felénél még négy ütés hátrányban volt, a pénteki 63-nak köszönhetően az élre ugrott, ráadásul rögtön két ütés előnnyel Steinlechner, illetve egy másik angol, Joseph Long előtt. Különbség egy profi versenyhez képest, hogy a cutot itt három nap után húzták meg a 60. (és azzal holtversenyes) helyezett után – három nap alatt +3-as score kellett a folytatás kiharcolásához. A közép-európai régióból ketten jutottak cutba, a cseh Jiri Zuska, aki végül a fantasztikus T6. helyen végzett, illetve az a Zanluka Stirn, aki tavaly Zalacsányban megnyerte a Magyar Amatőr Nyílt Golfbajnokságot, itt pedig a holtversenyes 28. helyen fejezte be a versenyt, amivel talán csak azért nem volt igazán elégedett, mert az utolsó két napon beleszaladt néhány nagy hibába.

Az utolsó fordulóban immár kettesével léptek pályára a versenyzők, mint a nagy Tour versenyeken, az utolsó párban Schmid és Steinlechner vágott neki a pályának szombaton. A hazaiak természetesen nagyon bíztak „Maxi” sikerében, ám ő ezt a nyomást nem igazán kezelte jól, míg Schmid egyszerűen megállíthatatlannak bizonyult. Német hidegvérrel és precizitással játszott a nap nagy részében, az első hét lyukon jegyzett egy eagle-t és két birdiet is, amivel lényegében el is döntötte a bajnoki cím sorsát. Előnye volt már hat ütés is, amikor a hosszú, nehéz par négyes 9-es lyukon váratlanul duplát ütött: a fairway bunkerből a green melletti bunkerbe ütött, ahonnan a bunkerütése csak a fringe-en állt meg és még egy rövid gurítást is elhibázott. 

Ekkor hirtelen kicsit kérdésessé vált Schmid sikere, de a 21 éves német fiú egy pillanatra sem ingott meg, a nehéz 10-es kezdő ütést hibátlanul hajtotta végre, és kis híján a birdie puttja is beesett. Ezt követően még elért egy szép birdiet a 12-esen egy lenyűgöző ütésnek köszönhetően egy újabb fairway bunkerből, az utolsó hat lyukon pedig maximálisan a biztonságra törekedve hozta a parokat. Igaz, a 17-esen egy háromputt bogey becsúszott neki, de akkor már behozhatatlan előnnyel vezetett, senki nem tudott nyomást helyezni rá, ugyanis a közvetlen üldözőinek többsége par fölött játszott szombaton. Végül 273 (-15) ütéses eredménnyel győzött három ütéssel a skót Euan Walker előtt, aki az utolsó körben 66-ot ütött. Érdekesség, hogy egy héttel korábban Walker a Brit Amatőr Bajnokságon is ezüstérmet szerzett – két fantasztikus eredmény, de pechjére mindkét nagy amatőr versenynek csak a győztesét invitálják meg az Open Championshipre.

A harmadik helyen hárman osztoztak, két angol, Joseph Long és Benjamin Jones, illetve Steinlechner, aki a par hármas 18-ason egy remek birdievel zárta le a versenyt, ami az utolsó napi megingás ellenére is nagyon sikeres volt számára. A nagy nevek közül Bhatia végig szépen játszott, -6-os összeredménnyel a T10. helyen végzett, és érdemes még kiemelni a francia Victor Veyret záró körét, amiben elsősorban hihetetlen jó puttolásának köszönhetően tíz birdiet is ütött, ám egy tripa bogey miatt végül is „csak” 65 ütés lett az eredménye.

A bajnok, Matthias Schmid eddigi amatőr karrierjéről annyit érdemes tudni, hogy junior korában nem számított a kiemelkedő reménységek közé, ám miután 2017 őszén kikerült Amerikába (a Louisville egyetemre jár) fejlődése felgyorsult, különösen a 2018/19-es szezonban remek eredményeket ért el az egyetemi bajnokság versenyein. Az egyetemi idény végeztével Európába visszatérve a Brit Amatőr Bajnokságon is jól szerepelt már, hiszen a legjobb 16 közé jutott, tehát nem volt minden előzmény nélküli az Eb-n aratott győzelme. 

Nagy kérdés persze, hogy Schmid mire lesz képes a három hét múlva megrendezésre kerülő Open Championshipen, és még nagyobb, hogy hosszú távon milyen karriert fut majd be. Az Amatőr Eb megnyerése természetesen nem garancia a sikeres profi pályafutásra, jó néhány Eb-győztes eltűnt már a profi golf kíméletlen világának süllyesztőjében, de olyan nevek is szerepelnek a bajnokok sorában, mint Sergio Garcia vagy Rory McIlroy…


Fotók: Tátrai Béla, illetve EGA

2019.07.01.

Hozzászólások