A lédiz ára

Üss mindig a narancsról és nem érhet baj


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Majdnem húsz éve, hogy golfozói körökben megismerkedtem azzal a népszokással, hogy ha egy férfi kezdő ütése nyomán a sárga (vagy esetemben a kék) elütőről a labda nem megy túl a női piros elütőn, akkor az illető úr tartozik a játékoscsoport minden tagjának egy itallal, amely esedékes a kör lejátszása után a klub 19. lyuknak becézett vendéglátóipari üzemegységében. Ez egyébként nem magyar specialitás, több külföldi játékostól is hallottam.

Minthogy a női elütő klasszikus angol elnevezése "ladies' tee", ezt lédizre vagy lédire magyarítottuk, vagyis aki lédit ütött, az fizetett egy rundot. Újabban találkoztam a girlie kifejezéssel is. Úgy látszik, a mai világban az udvariasság is fékezett habzású, a "hölgyek" helyett már csak "csajok" vannak.

A minap egyik sporttársam érdekes esettel lepett meg. Kétfős scramble versenyt játszottak, tehát négyen voltak egy csoportban, két páros. Az egyik játékos lédit ütött, amire vita tört ki a felek között. Az egyik fél ragaszkodott ahhoz, hogy jár a sör, mert a lédi az lédi, minden körülmények között. A másik fél ezt vitatta, mondván az az ütés nem számít, mivel a jobbik labdát, a partner labdáját játszották meg. Kérdés, akkor most mi jön, a sör vagy a szomjhalál?

Ilyen golfszabály nincs. Ez egy íratlan konvenció, amit szokás betartani, de nem kötelező, és legfőként nem lehet kierőszakolni. Az ital nem jár automatikusan úgy, mint a kupa a bruttó1-ért, vagy a 2 ütés az idegen labdáért. Tehát az lesz, amiben a felek megegyeznek. A lédiznek nincs büntetése, legfeljebb ára van.

A legjobb, ha a kérdést lazán és kedélyesen kezeljük.
- Ha lédit ütöttünk, kínáljuk fel az italt a játékostársaknak.
- Ha mások ütnek lédit, akkor ne kényszerítsük ki a meghívást.
- Ha felkínálják az italt, köszönjük elfogadhatjuk, vagy köszönjük nem kérjük.
- Ha mégis vitára kerülne sor, a megegyezés kötelező, és arra az egy esetre szól.

Érdekesség:
Amerikában jóval keményebb a lédiz következménye. Nem merem magyarul idézni, a lényege: ha egy férfi játékos a kezdő ütésével nem üti túl a női elütőt, akkor úgy kell végigjátszania a szakaszt, hogy eközben "his <club> hanging out of his pants." Szóval lehúzott cipzárral nyilvánosságra hozva annak bizonyítékát, hogy az illető nem nő. Enyhített változatban csak a női elütőről végrehajtott ütést kell így teljesíteni. Finomabban "Texas Rules", szókimondóbban "Dickout Rule" szabály néven ismert, ilyen formában még a városi szótárban is szerepel.

A gyakorlati alkalmazása számos kizáró körülménybe ütközik, mégis találtam olyan hozzászólást, melyben állítják, hogy személyesen láttak letolt nadrágban ütni golfozót. Mégsem hiszem, hogy e szabályt komolyan lehetne venni, a dolog általában szükségképpen megmarad elméleti síkon, és az élcelődés szintjén - ami nagy valószínűséggel az eredeti célja lehetett. Bevallom, az európai szokás nekem jobban tetszik.


Fotó: VirdenEmpire

2021.11.21.

Hozzászólások