A játék tempója

A másoktól elrabolt idő


- Bodor Tanár Úr jegyzete -

A golfot alapvetően nem időre játsszák, ellentétben az úszással, futással, itt nem az nyer, aki elsőként ér be a klubházba a 18 szakasz után - ámbár neki jut a leghidegebb sör.
Tévedés azonban azt hinni, hogy az időnek nincs szerepe a golfban, különösen versenyen. Létezik elvárt szintidő; egy ütésre 40 másodperc fordítható, egy par 3-as szakaszt 12, par 4-est 15, par 5-öst 18 perc alatt kell lejátszani, egy teljes versenykört 4:30 óra alatt be kell fejezni.

Ezek csak irányadó értékek, a pálya sajátosságaitól függően változnak, figyelembe véve a szakaszok hosszát és bonyolultsági fokát, a terep sajátosságait, valamint a holtidőket, pl. a szakaszok közötti átjárást, a közlekedési utakat, a live-score jelentéseket, akár az esetleges büfét a félpályánál.
A fenti szintidők egyébként nem igényelnek olimpiai teljesítményt. Az átlagos golfozó stopperral mérve 40mp helyett 20-25 másodpercen belül elüti a labdát. Nem kivételes egy hosszú de széles és egyenes par 4-es szakaszt 15 perc helyett akár 9 alatt lejátszani úgy, hogy 6 perc alatt a green-en vannak, és 3 percig gurigáznak.

Valamire való golf versenyen a Bizottság kiad egy menetrendet, úgynevezett "Pace of Play" táblázatot, amely minden egyes játékoscsoport számára pontosan megadja, hogy valamely szakaszt mikorra kell befejeznie vagy elkezdenie. Az a csoport, amely tartja ezt a menentrendet, az pozícióban van, aki nem, az kiesett a pozícióból.
Ha ez a kiesés lemaradást jelent, akkor a késést be kell hozni. A labdakeresés nem mentség. Ha valóban betartják a 3 percet, az be is hozható, de mondjuk ahhoz, hogy egy csoport egy felhalmozódott 20 perces késést négy szakaszon behozzon, már kell némi profizmus, legalábbis jelentős versenyrutin.

A lemaradó csoport legnagyobb bűne, hogy feltartja, és várakozásra kényszeríti a mögötte játszó összes csoportot, ezzel akár tönkre is teheti azok játékát. A golfbírók figyelik a menetrendet, és a lemaradt csoportot figyelmeztetik a késés behozására. Előírhatják, hogy mikorra kell visszanyernie a pozícióját, és ezt ellenőrizhetik. Mérhetik a csoport összes, illetve a játékosok egyéni idejét. A lemaradt csoportot kötelezhetik a következő csoport átengedésére. A késésért felelős lassú játék büntetendő, először 1, másodszor 2 ütéssel, harmadik ismétlődés esetén a játékos büntetése kizárás.

A golf nem áll egyedül a játékidő mérésével, más sportágakban is ketyeg az óra. Sok esetben szigorúbban; például a sakkban minden egyes lépésben le kell csapni a sakkórát, vagy a curling-ben a szintidőt túllépő csapat azonnal elveszti a meccset, akármilyen vezető helyzetben is volt. Bizonyos sportokban el sem fogadják a nevezését annak, aki nem tudja teljesíteni a szintidőt.


Fotó: Monthly Golf

2019.08.08.

Hozzászólások