A hőskortól a modernizációig

A golfszabályok történelmi korszakai


Bobby Jones (hétszeres Major-győztes) Budapesten, a Svábhegyi golfpályán (1936-ban)

 

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Erről a témáról az USGA közzétett egy jó összefoglalót (A Brief History of Revisions to the Rules of Golf: 1744 to 2016), ami azonban nem is olyan rövid (brief) amilyennek a címében mondja. Ennek alapján és ettől fellelkesedve én is összeállítottam a magam történelmét.

1744-1899 Hőskor. A játékszabályok alapjai.
- Az első 13 (ős)szabályt (1744) sok klub változtatás nélkül átvette, de emellett számos helyi jellegű szabálypont is létezett, illetve keletkezett. Szaporította az eltéréseket, hogy a golf fokozatosan más kontinensekre is átterjedt, elsősorban a gyarmatok és az Egyesült Államok (1894) területére, ahol olyan pálya körülmények és helyzetek adódhattak, amelyekre a korábbi szabályok nem voltak felkészülve. Ez a korszak az egységesítésről szól, ami végül az R&A hivatalosnak elfogadott és egységes (1899) Szabályzatával valósult meg.

1899-1934 Térnyerés. Értelmezések és döntések.
- A golf népszerűsége egyre növekedett, és különösen az Egyesült Államokban terjedt növekvő sebességgel, ezzel fontos tényezővé vált az USGA. Idővel az amerikai szabályzat kezdett eltérni az európaitól, de ez akkor még nem volt jelentős. Mégis viszonylag korán (1897) felmerült a szabályok értelmezése, ami elvezetett az első Döntések Könyvének megjelenéséhez (1908 R&A, 1927 USGA). Ez a korszak leginkább a szabályok rendezésének, egyértelműsítésének időszaka volt. Ugyanakkor tekintettel kellett lenni a labdák és az ütők technikai fejlődésére is.

1934-1952 Kiegyezés. Az egységesítés igénye.
- A golf fejlődése Európában és Amerikában egymással párhuzamos útra tért. A háború alatt a szabályalkotás szünetelt, kivéve a Richmond Golf Club helyi szabályait (1940) légitámadás esetére. Utána azonban folytatódott, mígnem az USGA egységbe foglalt (1946) szabályai már jelentősen eltértek az R&A (1950) szabályoktól, ami komoly ellentmondásokhoz vezetett a játékban. Időszerűvé vált a rendcsinálás, és amikor ez megtörtént, az első egyesített (1952) R&A-USGA szabálykönyvbe egyúttal a régen esedékes, de elmaradt változtatásokat is bevezették.

1952-1984 Lendület. Az egységesítés.
- A háborút követő béke meghozta a golf fellendülését. Az egységes szabályok megjelenése után szinte azonnal elkezdődött felülvizsgálatuk és módosításuk (1954), kezdetben rendezetlenül, később (1960) rendszeresen négyévenként. Létrejött a tartalmilag közös R&A-USGA szabályzat (1968), amely azóta is megtartotta az egységességét, és végül formai átszervezés (1980) után a szabályzat egységes formában (1984) jelent meg. Ez a korszak különösen bővelkedett szabálymódosításokban; számos jelentős módosítást vezettek be, illetve vontak vissza. 

1984-2019 Modernizáció. A világ meghódítása.
- Noha a szabályok utolsó átfogó felülvizsgálata (1984) óta a modernizáció kezdetéig (2019) alapvető változás a szabályrendszerben nem volt, tekintettel a rendkívül felgyorsult fejlődésre akár a pályák, akár az eszközök, akár a játékosok és a lejátszott körök tekintetében, gyakran kellett kisebb-nagyobb mértékben igazítani a szabályokon. A négyéves periódusról áttértek a kétévenkénti új kiadásra. A döntések száma már 2012-ben elérte a 1275-öt. Mindezek elvezettek a 2019-es modernizációhoz.

2019- Tömegsport. Játék a játék kedvéért.
- A világon a golf széles körben elterjedt. Egyre több olyan játékos van, aki nem versenyszerűen, hanem csak szórakozásból, időtöltésből, egészségügyi megfontolásból sportol. A golf szabályoknak olyanoknak kell lenniük, hogy azokat az alkalmi golfozók is könnyen megérthessék és betarthassák, ugyanakkor lehetővé kell tenniük a gördülékeny, tempós játékot, és egyben meg kell felelniük a profi szintű versenyek játékfeltételeinek is. A széles körben alkalmazott modernizációnak megfelelően új Golf Szabályok (2019) léptek érvénybe, amit az egységes WHS Világhendikep Rendszer (2020), majd az új Pályafelmérési Rendszer (2021) követett.

Utószó:
Az USGA összefoglaló számos szabályváltozást tételesen is felsorol. Én ezek közül válogattam, de külön fejezetet szenteltem nekik "Érdekes szabályváltozások" címen.Fotó: 100 éves a Magyar Golf

2022.02.18.

Hozzászólások