A hendikep

Honnan származik, és mire jó?- Bodor Tanár úr jegyzete -

Végső soron a hendikep eredete a fogadás, aminek Nagy Britanniában jelentős hagyományai vannak. A match play, azon kívül, hogy szórakoztató, erre különösen alkalmas, és az volt már a kezdetektől, de minimum a Skót-Angol békeszerződés óta. De ha Cambridge grófja 80 ütésből csinálta meg a pályát, miközben Buckingham hercegének ugyanehhez 100 ütés kellett, akkor a mérkőzésükre nem volt érdemes fogadást kötni, hacsak nem a bukmékerek nélkülöző családtagjainak támogatása céljából. Ám ha Cambridge grófja 20 ütés előnyt adott a hercegnek, mindjárt izgalmassá vált a meccs - nemcsak a fogadóknak, hanem maguknak a játékosoknak is.

A hendikep tehát nem más, mint az az előny, amit a jobb játékos ad a gyengébbnek a játékerejük közötti különbség kiegyenlítésére, hogy ezzel bármelyiküknek azonos esélye legyen a győzelemre.

A fogadási szempontok leglátványosabban a lóversenyben érvényesülnek még ma is, a hendikep versenyeken. A Grand National futamon a zsokén felül mintegy 25kg túlsúlyt vitt a győztes ló, kizárólag a fogadás érdekében.

A golfban a tömegsporttá válás útján, különösen az emiatt népszerűbbé váló stroke play miatt a fogadások átterelődtek a profi golfra, ahol nincs hendikep. Viszont az amatőr golfban a hendikep más, pozitív szerephez jutott. A golfjátékos ugyanis részesül a dicsőségben, a díjazásban, és hazaviheti a kupát, ellentétben a lóval, aki mindezekből kimarad. A hendikep jóvoltából a győzelemhez olyan játékos is hozzá juthat, akinek enélkül esélye sem lenne rá. A sikerélmény alkalmas arra, hogy a játékos ne veszítse el a játékkedvét, és csüggedésében ne adja föl a golfot. Ami jót tesz a golfnak, a játékosnak és a kluboknak is. Mellesleg nem zárja ki a fogadás lehetőségét.

A hendikep jótékony hatása csak akkor érvényesül, ha a hátrány kiegyenlítése reális, azaz a hendikep minél közelebb van a játékos valódi játékerejéhez. Eddig még nem született olyan hendikep rendszer amely pontosan összhangban lenne a játékos tudásával és követné a formaváltozásait, ugyanakkor ne lenne manipulálható. Jellemzően minden rendszer általában a magas hendikep tartományban a játékos számára kedvezőbben viselkedik, és mindenütt erősen számít a játékosok korrektségére. Az idén beindult WHS rendszerről még nincsenek értékelhető tapasztalataink.


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2020.04.16.

Hozzászólások