A golf EREDETI 13 szabálya

1744-ből


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Tévedés ne essék, a golfot nem csak azóta, hanem mindig is szabályok szerint játszották. Jellemzően minden pályának megvolt a saját szabályrendszere, csak nem írták le, vagy ha leírták, nem tudunk róla. A legrégebbi írott szabályzat ami az utókorra maradt, 1744. március 7-én készült. A Gentlemen Golfers of Leith (Edinburgh) társasága követte el, eredetileg egy április 2-án rendezendő (első Ezüst Golfütő) verseny játékszabályainak rögzítése céljából. Az is volt a címe: "Articles and Laws in Playing at Golf". Összesen 13 pontból állt, és elfért másfél oldalon.

Nem tudjuk pontosan, hogy a Golfozó Úriemberek Leith-i társaságából kik voltak e szabályok szerzői. Az okmány aláírója John Rattray, ami önmagában nem garantálja, hogy a szabályzat az ő műve, de a társaságban és az edinburgh-i társadalmi életben betöltött szerepe alapján a legvalószínűbb jelöltnek tekinthető. Egyébként a frissen írott szabályok szerint játszott első versenyt megnyerte, sőt egy év múlva a következőt is.

Nem vállalom a szöveghű fordítást, mert nem tudom visszaadni a korabeli nyelvezetet, ami külön érdekessége a szövegnek. Inkább csak összefoglalom a pontok lényegét, esetenként (zárójelben) megjegyzésekkel kiegészítve.

   (1) Kezdőütés:
A labdát a lyuktól kell egy ütőhosszon belül elütni. (A következő játékos örömére, ha éppen onnan kell gurítania. Kiépített elütőterület nincs.)

   (2) A tee:
A tee-nek közvetlenül a talajon kell lennie. (Nem értem. Akkoriban a tee még egy nedves homokból álló kupac volt, amit minden ütéshez külön meg kellett építeni. A mai fa pecket csak 1899-ben szabadalmaztatták. Talán voltak kísérletek, hogy a kis kupacnak alátegyenek valamit?)

   (3) Labdacsere:
Azzal a labdával kell befejezni a szakaszt, amelyikkel elkezdtük. (Vélhetően bizonyára lehetett új labdát játszani, ha az eredeti elveszett.)

   (4) Laza természetes anyagok:
Eltávolításuk csak a fair Green-en és a labdától egy ütőhosszon belül megengedett. Ilyennek számítanak a kavicsok, csontok és a Break Club. (Utóbbi valószínűleg nem a klubház roncsait jelenti. Továbbá nem világos, hogy a "fair Green" a fairway vagy a green, vagy mindkettő.)

   (5) Vízakadály:
Vízből a labda 1 büntetőért kihozható. A könnyítés csak a víz mögött vehető igénybe, viszont lehet tee-ről ütni és bármilyen ütővel. Vízakadálynak számít a tócsa, vizes tocsogó, dagonya is. 

   (6) Zavaró labda:
Ha két labda egymással érintkezve fekszik, az elsőt fel kell venni, amíg a másodikat elütik. (Nincs szó arról, hogy mi van, ha a labdák nem érintik, de mégis zavarják egymást.)

   (7) Gurítás:
Kötelező egyenesen a lyukra gurítani. Tilos az ellenfél labdáját szándékosan megcélozni, ha az nincs útban. (A gurítást akadályozó labdát nem lehet felvenni, de szabad eltalálni.)

   (8.) Elveszett labda:
Ha a labda elveszett, 1 büntetőért újat kell ejteni és ütni az eredeti ütés helyéről. Akkor is, ha a labda azért nincs meg, mert valaki más felvette.

   (9) Gurítási vonal:
Nem szabad megjelölni a green-en a gurítási vonalat sem ütővel, sem másképp.

   (10) Labda akadályozása:
Ha a mozgó labdát bármilyen külső tényező megállítja, onnan kell megjátszani, ahol fekszik. (Ilyen lehet ember, ló, kutya, vagy bármi más.)

   (11) Törött ütő:
Ha az ütéshez szükséges hátralendítés, vagy maga az ütés közben az ütő bármilyen módon eltörik, és az ütést végrehajtjuk, akkor az ütés beszámítandó. (Tehát érvényes.)

   (12) Sorrend:
Mindig az következik, akinek a labdája messzebb van a lyuktól.

   (13) Rendellenes pályaviszonyok:
A pályafenntartás céljára épített árkok, csatornák, töltések, gátak nem számítanak akadálynak. Ezekből a labdát büntetés nélkül ki lehet venni, és tee-ről elütni, de csak vassal. Ide tartoznak a "Scholar's Holes és Soldier's Lines" is. (Nem találtam semmilyen utalást arra, hogy utóbbiak milyen korabeli GUR-ok voltak, de arra következtetek, hogy helyi jellegzetesség lehetett, ahol a területet mások más célra is használhatták, amikor éppen nem golfoztak rajta, és az általuk okozott károkról lehet szó, amelyek úgyszintén rendellenes pályaviszonynak minősülnek.)

 

Ezek a szabályok modernebb megfogalmazásban, egyesek változatlanul, mások némi módosítással, kiegészítéssel, de alapvetően ugyanazon elvek szerint a mai Szabályok között is szerepelnek.

Az eredeti okirat (amit a Skót Nemzeti Könyvtárban őriznek) nehezen olvasható, ezért egy másolatot mellékelek, amely ugyan nem az eredeti formában készült, de eredeti megfogalmazásban és helyesírással tartalmazza a 13 szabályt. 

Nem bírom ki, hogy befejezésül ne tegyem ide a Google Fordító mesterművét:

"(11) Ha kihúzod a Klubodat, hogy Sztrájkolj, és addig haladj a Stroke-ban, ami azt jelenti, hogy lerombolod a Klubodat; Ha ekkor a Klubja bármilyen módon megszakad, akkor azt Agyvérzésnek kell tekinteni." ?

 

Fotó: Skót Nemzeti Könyvtár

2022.02.02.

Hozzászólások