A golf a szingli nők sportja

Pályák, pasik, történetekRetró cikkek sorozatunk legfrissebb darabja 2004. forró júniusába repít vissza bennünket, amikor is a Világgazdaság hasábjain szemezgethettek az - elsősorban talán hölgy - olvasók a hazai golfközösség 18 évvel ezelőtti "pasijainak felhozatalából" ? Körtvélyes Éva - az Elite Magazin főszerkesztőjének vendégírását szemlézzük. 

 

Amikor a kilencvenes évek második felében ott ülhettem a büki Birdland Golf & Country Club nagytermének főasztalánál, Lord Rothermere jobbján, s körültekintve az angol golfozókból álló százfős vendégseregben rajtam kívül csupán három hölgy (a lord húga, unokahúga, valamint fiatal menye) volt jelent - és szinte csak férfiakat láttam, arra következtettem, hogy a golfot kimondottan a szingli nőknek találták ki ? Hogy azóta sem mentem férjhez egy golfozóhoz, annak leginkább talán az a magyarázata, hogy ehhez a sporthoz nem is annyira a pénz - habár nem egy olcsó játék -, hanem még inkább rengeteg szabadidő szükségeltetik. Jómagam mint aktív dolgozó nő nemigen tudtam megoldani, hogy hetente legalább egyszer, de még inkább két-három alkalommal kezembe vegyem az ütőt. Aki pedig valamire vinni akarja ebben a sportágban - még amatőr szinten is -, legalább ennyit rá kell szánnia az idejéből.

Ha a legközelebbi pályákra indulunk - Kisoroszi, Máriavölgy, Dunakeszi, Tata -, akkor is Budapesttől legalább jó fél óra az út oda és fél óra vissza. Igaz, gyakorolni már a petneházi, illetve a diósdi pályán is lehet. Az sem kevés idő, amíg az ember végighalad az általában 6 kilométer hosszú pályán. Ha valaki golfozásra adja a fejét, nem nagyon marad ideje más, egyéb szabadidős tevékenységre. Ennek ellenére egyre többen gondolják úgy, hogy megéri. Végül is nagyon egészségesek a hosszú séták a szabad levegőn, habár Mark Twain szerint a golf arra jó, hogy az ember elrontson egy kellemes sétát. ? De félre a tréfával, a keresztirányú mozgás például jót tesz a hátizmoknak, a karoknak - kivéve a teniszkönyököt és a lumbágót -, és akkor még nem beszéltünk a társaságról. A már említett büki golfhétvégén, a lord sajtóbirodalmának egész vezérkara és más fontos potentátok vettek részt a versenyen és az azt követő díszvacsorán. A golfozók között igen sok a topmenedzser, cégtulajdonos. A versenyek utáni banketteken pedig sok mindenről szó eshet a golfon kívül is. Hazai pályákon olyan felső vezetőkkel találkozhatnak, mint Szauer Péter, a HVG Kiadó vezérigazgatója, Szórád József, a Mol Rt. kommunikációs igazgatója, vagy nem utolsósorban a Vodafone vezérigazgatójával, Vitai Attilával futhatnak össze, aki egyébként a Magyar Golf Szövetség elnöke (róla a cikk végén egy kicsit bővebben is).

A rendszerváltás után a másodikként épült, 1991-ben a büki Birdland Golf Club, melyet 1993-ban az ismert vállalkozó, Palotás János vásárolt meg egy csődeljárás keretében. Tőle 1998-ban a Postabankhoz, majd a Postabank rendbetétele után a Reorghoz került, innen vásárolta meg egy befektetői csoport, amely azóta is üzemelteti. Sőt, nemrég adták át a csoport beruházásában épült ötcsillagos szállodát is. Tulajdonosok jöttek, tulajdonosok mentek, ám egyvalaki biztos pontként állt az elmúlt tizennégy évben a golfklub élén, ő pedig Hegyi J. Attila, aki ma is a klub elnöke.

Golfpályába és egy mellette működő, újonnan épített, francia kastélyt mintázó luxushotelba fektette pénzének egy részét a Belgiumban milliomossá vált ékszerész, Csebi Pogány Alajos. Élete nagy álmát valósította meg, amikor mintegy negyven év után visszatérve szülőfalujába (Dunakilitibe), egy kastély, egy golfpálya és egy saját mauzóleum megépítésével kápráztatta el a földijeit. A belga-monacói ékszerész a száz leggazdagabb magyar listáján tavaly az 58. helyen szerepelt annak ellenére, hogy az azt megelőző évben már a 49. helyét is megreklamálta. Az egyik hazai bulvárújság címlapján ugyanis azt nyilatkozta, hogy vagyona alapján neki kellene vezetnie a top 100-as listát. A rangsor készítői ugyancsak elcsodálkoztak ezen, mert addig csak azzal a problémával szembesültek, hogy jó páran egyáltalán nem kívántak a listán szerepelni, és ezt ügyvédek bevonásával is tudatosították. Ekkor jött Csebi Pogány, aki pedig pont az ellenkezőjével rukkolt elő. Ezért a tavalyi felsorolásnál a szerkesztők óvatosan megjegyezték, csak a magyarországi ingatlanjait vették figyelembe a helyezésnél.

A legfrissebb golfpálya-tulajdonos a top 100-as listán 38. helyezett Pólus Péter. A most 46 éves férfiú a vendéglátószakmában kezdte, egy ideig Czinege Lajos (Honvédelmi Miniszter 1960-84 között - a szerk.) személyi pincéreként is dolgozott. Éttermek és diszkók válságmenedzselése után egy merész fordulattal vízi csúszdákat kezdett építeni, majd mérgeskígyófarmot létesített a Börzsönyben. A rendszerváltáskor Görögországba költözött, majd kisebb hazai kitérő után Ukrajnában telepedett le. Néhány évvel ezelőtt hazaköltözött, hogy megvalósítsa régi tervét, egy golfpálya és luxusszálloda felépítését Gödön. Az ötcsillagos Pólus Palace Hotel ma 58 szobával és lakosztállyal, valamint egy botanikai ritkaságokkal tarkított 18 lyukú golfpályával várja a sport rajongóit. Az annak idején 80 millió forintért vásárolt ingatlan értékét - a rajta lévő épület nélkül - ma már 3,5 milliárd forintra becsülik. 

Híres magyar sportolók közül is jó néhányan ragadtak golfütőt, így például Taróczy Balázs (tenisz), Szalma László (atlétika) vagy Sallay András (műkorcsolya). A művésznők közül pedig a Barátok közt sorozat sztárja, Csomor Csilla, vagy a Zenemanók kitalálója, Földesi Judit hódol eme szenvedélynek.

Ha szerencséjük van, a külföldi pályákon, klubokban olyan sztárokkal, hírességekkel találkozhatnak, mint Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones, Claudia Schiffer, Kevin Costner (aki filmen híres golfjátékost is alakított már), vagy Robbie Williams. George Bush hétvégeken - ha teheti - édesapjával, a korábbi elnökkel golfozik. Egy magazinnak tréfásan kijelentette, azért szeretnek apjával a golfpályán találkozni és ott beszélgetni, mert ez az a hely, ahol biztos, hogy senki sem hallhatja miről is esik szó. S hogyan juthatnak el egy külföldi klubba? Úgy, hogy belépnek az egyik magyar egyesületbe. A hazai golfozóknak nagy szerencséjük, hogy nálunk nincs várólista. A Lord Rothermere nevével fémjelzett angol klubba például csak kihalásos alapon lehet tagságihoz jutni. Legalább ennyi előnyünk van.

S ha már a nemek közötti kapcsolattal kezdtem, hadd szóljak az elmúlt napok bulvársajtójának egyik első számú híréről. A nők bálványa, Hugh Grant elcsavarta golfedzője, a világ egyik legjobb játékosa, Colin Montgomerie feleségének fejét. Hiába, behozhatatlan előny, ha valaki egész napját a pályán töltheti, ahogy Mrs. Montgomerie. 

 

Vitai Attila - az MGSZ Elnöke
Már 12-13 éves korában megismerkedett a golf szépségeivel a Magyar Golf Szövetség ez év tavaszán megválasztott elnöke, Vitai Attila, aki civilben egyébként a Vodafone Rt. vezérigazgatója. Nem véletlen, hogy gyerekkora óta űzi ezt a sportot, mert az új elnök Angliában nevelkedett, s mit ad isten, házuktól nem messze volt egy golfpálya. Vitai azért tartja jó sportnak a golfot, mert az nemcsak szórakoztató társasági esemény és testedzés, hanem egyfajta becsületes hozzáállásra és kulturált magatartásra nevelő hobbi. Éppen ezért - mint ahogy azt lapunknak elmondta - nagyon fontosnak tartja, hogy egyre több fiatal ismerje és szeresse meg ezt a sportot Magyarországon is - ezért is támogatja cége a juniorversenyt. A jövőt illetően mint szövetségi elnöknek az a célkitűzése, hogy erőteljesebben népszerűsítsék a golfot, s a mostani kétezer fős tagságot megtöbbszörözzék.


Fotó: BirdlandGCC

2022.09.30.

Hozzászólások