A fontos, 46 pontos határ

MGSZ Versenyszabályzat VSZM 1. - 3.3 pont


Kovács Anita sporttársunk, aki a GOLFiGO FRiDAY GolfTour IV. versenyállomásán, fantasztikus, 49 stableford pontos eredményt ért el (ugyanakkor, nettó díjazásban - természetesen - nem részesült)

- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

Történelmileg EGA (European Golf Association) javaslat volt, hogy aki 46 Stableford pontnál magasabb eredményt ér el egy versenyen, az ne részesüljön nettó díjazásban. Formálisan nem volt kötelező, de javasolták, hogy a nemzeti szövetségek a saját hatáskörükben hozzanak ilyen szabályt.

Ezzel kívánták ösztönözni a hendikepek rendszeres karbantartását annak érdekében, hogy azok minél jobban tükrözzék a tényleges játékerőt. Akármi lehet a karbantartás elmaradásának oka, betegség, külföldi tartózkodás, elfoglaltság, edzőváltás, golftanfolyam, stb. a hendikepet minél előbb összhangba kell hozni a játékerővel, ami egyébként a versenyzőnek kötelessége.

A 46 pontos határ alkalmazása:

Az MGSZ Versenyszabályzat VSZM1. - 3.3 pontja kizárja a kiugró eredményeket elérő 12,0 HCPI feletti játékosok nettó díjazását minden egyéni stroke play és Stableford kiértékelésű versenyen.

- A díjazási határ 18-szakaszos körben 46, 9-szakaszos körben 23 Stableford pont. Az ennél magasabb eredményt elérő játékos nettó díjazásban nem részesülhet. Azonban a hendikepje minden esetben a megjátszott eredményének megfelelően módosul.
- Többkörös verseny esetén, ha a játékos egy versenykörben a díjazási határnál magasabb eredményt játszik meg, akkor is az adott kör ténylegesen megjátszott eredménye számít be a nettó összesített végeredményébe.
- Versenysorozat esetén, ha a játékos valamely fordulóban a díjazási határnál magasabb eredményt játszik meg, akkor a forduló díjazásában nem vehet részt, azonban az elért helyezése és/vagy eredménye a sorozat összesítésébe beleszámít a megjátszott értékkel.
- Ranglista versenyen a játékos megkapja az elért tényleges eredménye alapján járó ranglista pontokat.
- Nem vonatkozik a bruttó, valamint a külön díjakra (hole in one, longest drive, nearest the pin, stb.), amelyeket a játékos mindig átvehet.

Nem igaz tehát, hogy a játékost kizárják. Mindössze a nettó (és csakis a nettó) díjat vonják meg tőle. A játékos eredménye, helyezése változatlanul érvényben marad. A díjat a helyezési listán a játékos mögött álló játékos kapja meg.

Az idézett szabály nem golf játékszabály. Csak az MGSZ illetékességi területén belül érvényes. Az MGSZ megbízásából szervezett (szövetségi, ranglista, egyéb) versenyekre automatikusan, egyébként pedig azokra, amelyeket a Versenyszabályzat szerint rendeznek. Nem érvényes a profi, a társasági (nem egyéni), a csapat, a bruttó versenyekre, és a par/bogey, valamint match play játékra. Továbbá kizárólag a 12,0 HCPI feletti játékosokra vonatkozik. Alacsony hendikepek esetén a kiugró eredmények nincsenek szankcionálva. 


Fotó: GOLFiGO

2024.07.08.

Hozzászólások