A favorit erődemonstrációja

Viva la Espana


- Király Levente írása -

Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a legnagyobb spanyol golfverseny, az Open de Espana második és harmadik napi eseményeiről: egy rendkívül érdekes pályán, tökéletes körülmények között fantasztikus golfot láthattunk – elsősorban a hazai játékosok jóvoltából. Közülük a legnagyobb sztár, Jon Rahm szombaton igazolta hatalmas klasszisát, saját megítélése szerint élete egyik legjobb hátsó kilencét játszotta, és 63 ütéses körével állva hagyta a teljes mezőnyt.

Az Open de Espana pénteki játéknapján ott folytatták a spanyol sztárok, ahol csütörtök délben abbahagyták a madridi Club de Campo Villa ikonikus pályáján: hatalmas tömeg előtt remek golffal rukkoltak elő. Mivel az első forduló legjobbja, a norvég Kristian Johannesen ezúttal meg sem tudta közelíteni előző napi teljesítményét, elég hamar világossá vált, hogy a Jon Rahm, Rafa Cabrera-Bello és Adri Arnaus által alkotott trióból fog kikerülni az új éllovas. A címvédő, egyben a verseny legmagasabban rangsorolt indulója, Rahm a 2-esen egy duplával ideiglenesen visszaesett, de ezt követően összeszedte magát, hét birdiet is ütött. Összességében 67-et (-4-et) játszott, amivel két nap után feljött a negyedik helyre, és mindössze két ütés hátrányban kezdhette a harmadik fordulót, aminek Arnaus és Cabrera-Bello vághatott neki holtversenyben az első helyen szombat délután 1 órakor.

Pénteken ők ketten egészen lenyűgöző, végjátéknak is beillő nagy csatát vívtak, ráadásul hatalmas közönség előtt – óriási élmény volt élőben végig követni ezeket a kiváló golfozókat ilyen magával ragadó atmoszférában. Arnaus egy ütés előnyt hozott magával az első körből, ám azt egy korai bogey miatt hamar elvesztette, ezt követően azonban az ő pillanatai következtek: a 4-6. lyuk között sorozatban ütött három birdievel az élre állt. A par 5-ös 7-esen bajba került, labdája egy bokor szélében állt meg a fák között, de még játszható pozícióban, így sikerült visszapitchelnie a fairwayre és parra hozni a szakaszt. A kis „megingást” két újabb birdievel korrigálta, nem sokkal később pedig jött a nap fénypontja, a par 5-ös 14. lyuk, ahol két ütésből greenre jutott, de egy nagyon nehéz ötméteres gurítás várt rá, amiben volt jó fél méter break is. Arnaus pontosan olvasta a greent és hibátlan vonalon, tökéletes sebességgel gurította el labdáját, ami be is esett a lyukba – természetesen a hazai rajongók hatalmas üdvrivalgása közepette. 

Cabrera-Bello sem tétlenkedett eközben, szép csendben nagyon hatékonyan ütötte a labdát, elütőtől a greenig ő volt legmeggyőzőbb, és bár nem minden esélyt sikerült kihasználnia, azért hat birdie így is összejött neki, amivel folyamatosan tapadt Arnausra. Utóbbi ráadásul a 18-on elhibázta a kezdő ütését és egy chipet is, így bogey-val fejezte be a második napot, ami azt jelentette, hogy Cabrera-Bellóval holtverseny alakult ki az első helyen -11-es eredménnyel. A harmadik helyre egy kevésbé ismert spanyol golfozó, Samuel Del Val jött fel, aki pénteken 65-öt ütött, így egy ütés hátrányban volt csupán a verseny felénél.

Nem kis meglepetésre szombaton hármójuk közül éppen Del Val érte el a legjobb eredményt, Arnaus és Cabrera-Bello játékán érződött az éllovassággal járó teher, mindketten görcsösnek tűntek. Még a jó ütéseik után is ritkán tudták feltenni az i-re a pontot, a gurításaik egyiküknek sem akartak esni. Az igazat megvallva Del Val sem parádézott, játéka meglehetősen hektikus volt: kis túlzással ritkán járt a pályán, rengeteget kellett mentenie, de elsőrangú rövidjátékról tett tanúbizonyságot, elképesztően jó chipeket illetve bunkerütéseket mutatott be nehéz helyzetekből, a 15-ösön még egy chip in birdiet is elért. Az utolsó lyukon viszont kihagyott egy rövid par puttot, így 69-et ütött szombaton, és -12-re javított, amivel feljött a második helyre, ennek ellenére a győzelemtől sokkal távolabb került, mint amikor a harmadik kört elkezdte.

Ez Jon Rahm „hibája”, aki szombaton valóságos erődemonstrációt tartott a mezőnynek, és elsősorban győzelemben reménykedő honfitársainak, bizonyítván, hogy igazi klasszisként hétvégén is tud még emelni a játéka színvonalán. Rahm jól kezdett, de aztán kissé váratlanul két bogey-val picit visszaesett a forduló környékén, különösen a 8-ason ütött háromputt volt bosszantó számára. Ezek a hibák azonban nem lelombozták, hanem épp ellenkezőleg, alaposan felpaprikázták, és a hátsó kilencen egy félelmetes shownak lehettünk szemtanúi. A 10-esen egy hosszabb birdie puttot értékesített, de aztán a 12-13-14-15. lyukakon sorozatban elért birdiek nagyon impresszívek voltak, a par 4-eseken közel ütötte a lyukhoz a labdáját, a hátsó kilenc egyetlen par 5-ösén pedig a bunkerből mentett tap in birdiere. 

Ahogy pénteken, úgy szombaton is egy fantasztikus eagle volt a nap csúcspontja, ám Rahm ezt egy par 4-esen produkálta, a fairway jobb széléről gyönyörű röppályán közelítette a green bal oldalán vágott lyukat, ahova a labdája az enyhe backspinnek köszönhetően egy pattanás után meg is találta az utat. Már az eagle előtt is vezetett Rahm két ütéssel, de ezzel természetesen tovább növelte előnyét. Az utolsó két lyukon két parral zárva végül 63-at ütött (ebből a hátsó kilencen 28-at!), összesítésben pedig már -17-en áll, és öt ütés fórral kezdheti majd meg az utolsó napot vasárnap délután. Természetesen óriási meglepetés lenne, ha ilyen szituációban nem sikerülne megvédenie Open de Espana bajnoki címét.

Jon Rahm éppen az Eagle labdáját veszi ki a lyukból

A trónfosztásra Del Val mellett Cabrera-Bello pályázik a legjobb eséllyel, aki szombaton sokáig nem igazán találta a játékát, ütött három bogey-t is, de a hajrában két birdievel picit sikerült kozmetikáznia az eredményét, így Del Vallal holtversenyben -12-vel várhatja az utolsó fordulót. A negyedik helyen a moving day Rahm melletti nagy győztese, a svéd Jens Dantorp áll, aki 65 ütéses harmadik körös eredményével összesítésben -11-re javított, Arnaus pedig 72-es szombati eredményével visszacsúszott a Jason Scrivenerrel és Zander Lombarddal megosztott ötödik helyre.


Fotók: caddie.hu

2019.10.05.

Hozzászólások