A bíró válaszol - Provizórikus labda

Meddig használható a ProviAki kérdez: Kürti Péter, hazai golfjátékos

Kedves Online Bíró!

Egy minapi versenyen előállt helyzet világított rá, hogy még tapasztalt játékosok is bizonytalanok a provizórikus labda szabály alkalmazását illetően. Ez okból hasznos lenne egyszer és mindenkorra tisztázni a szabályos eljárást a következő helyzetben:

A játékos az elütőröl fairway-t szegélyező sűrű erdőbe üti a labdát. Valószínűsíti, hogy a labda elveszett ezért üt egy provizórikus labdát. Az erdő sűrű aljnövényzetében megtalálja, s játszhatatlannak nyilványítja, majd  elindul, hogy megjátssza a provizórikus labdát. Gondolván, hogy játszhatatlan labda esetén is játszható a provizórikus labda. A flightban ekkor megszakad a harmónia, miután különvéleményként elhangzik, hogy a provizórikus labdát csak elveszett labda esetén lehet megjátszani vagyis a játszhatatlanná nyilvánítást követően, a játszhatatlan labdára vonatkozó szabály szerint kell folytatni a játékot, amely szerint a provizórikus labda ebben az esetben már nincs játékban.

Kinek van igaza?

Üdv,
P.

 

Aki válaszol: Gágyor Gábor, az MGSZ Bíró Bizottságának elnöke, az R&A tagja

Kedves Péter!

Ez egy gyakori helyzet és fontos szabály; jó, hogy felmerült ez a kérdés! És igen, tapasztalt játékosoknál is előkerülhet.

Itt az eljárás teljesen egyértelmű a Golf Szabályai szerint. Amennyiben az elveszettnek vélt labda megkerül, és az nem lesz elveszett, a provizórikus labdának nem lehet további szerepe. A provival nem szabad tovább tervezni, fel kell venni, be kell tenni a bagbe. Ebben a kérdéses esetben is ez a helyzet, a különvélemény tökéletesen helytálló volt. A megtalált, játékban lévő labdát kell továbbjátszani, amiben persze a játszhatatlannak nyilvánítás lehetősége is benne van.

...A gond ilyenkor az ugye, hogy túl csábító megspórolni egy sétát vissza az elütőre. És ez még logikusnak is tűnhet, pláne, ha a játszhatatlan labda másik két lehetősége (két ütőhosszon belül vagy a zászló vonalában hátrafelé ejtés) a környezet miatt nyilvánvalóan nem jöhet szóba és vissza kell mennie a játékosnak arra az elütőre, ahonnan ütött már eleget köszi, első labdát is meg ideiglenest is.

Érdemes ilyen viták esetén hívni egy golfbírót, aki tisztázza szabályok adta lehetőségeket a játékosok számára és segíthet az említett harmóniát helyreállítani a flightban. További információként: erre az esetre egy explicit szövegezésű Szabálymagyarázatot is áldoztak, az R&A weboldalán, itt olvasható.

Jó játékot, szép ütéseket kívánok!

Gágyor Gábor


Fotó: Amazon

2021.06.24.

Hozzászólások