A bíró válaszol - Fű a homokcsapdában

Hozzá érhetsz-e vagy semAki kérdez: Kürti Péter, hazai golfjátékos


Tisztelt Online bíró,

A képen is látható helyzet:
A homokbunker szélén füves rész, fűbenövés található. A labda a füves területen van a homokbunker szélén belül. Nehéz helyzet, homok is fű is a labda alatt, körül.

A kérdés:
Lehet-e a füves rész talaját is érintve próbaütést végezni, s ezáltál eltérni a homokbunkerre vonatkozó tiltó szabálytól. Vagy szigorúan tilos a próbaütés, a fübenövés ellenére is. Más szóval, fűvel benőtt rész a homokbunker része-e, vagy már nem?

Üdvözlettel,
Kürti Péter

 

Aki válaszol: Bodor Tibor "Tanár úr", nemzetközi golfbíró (az MGSZ Bíró Bizottságának tagja)
Bodor Tanár úr egy korábbi - ámde idevágó - jegyzetét "poroltuk le" és idéztük be ide


Előfordul, hogy a természet átveszi a hatalmat, és a fű benövi a bunkert, vagy egy részét. Ebben talán az (elmaradt) karbantartásnak is lehet némi szerepe.
Mi a helyzet, ha a labdánk egy ilyen fűvel benőtt területen van a bunkeren belül? A kulcskérdés ilyenkor az, hogy a labda érinti-e a homokot.

Alapállapotban a labda akkor van a bunkerben, ha bármely része hozzáér a homokhoz a bunker határain belül. Azonban nincs a bunkerben, ha a bunkeren belül a puszta földön, illetve a bunkerben nőtt füvön fekszik anélkül, hogy homokot érintene. Ez vonatkozik az egyéb ott nőtt vagy oda rögzült vegetációra is (pl. fa, virág, bokor, gyom).
Ha tehát a labda hozzáér a homokhoz, akkor bent van, ha meg nem, akkor nincs - és ilyenkor az általános területre vonatkozó szabályok szerint játszunk, és nem kell számolnunk olyan büntetésekkel, mint amikor a labda a bunkerban van. Beleállhatunk a bunkerbe, összetaposhatjuk, hozzáérhetünk a homokhoz, akár a hátralendítéssel is. Utána azért illik elgereblyéznünk.

A szabály nem beszél arról, hogy a fűnek szándékosan vetettnek kell lennie, vagy imperialista módon agresszív terjeszkedőnek, elvadultnak vagy szelídnek, ápoltnak vagy elhanyagoltnak. Mert mindegy - a fű az fű. Ugyancsak nincs szó arról, hogy mekkorának kell a füves területnek lennie - lehet akár egyetlen egy fűcsomó is - csak férjen el rajta a labda.

Megjegyzések:
- A fentiek csak a bunkerben tenyésző élő vagy holt, de fix vegetációra vonatkoznak. Ha a bunker tele van lehullott falevelekkel és hitelkártyákkal, akkor ha a labda egy ilyenen fekszik, hiába nem érinti a homokot, akkor is a bunkerben van.
- A fű önmagában nem meghatározó. Ha a bunker gyakorlatilag egy legelő, de a labda a fűszálak között a homokhoz ér, akkor a bunker szabályai szerint kell megjátszanunk.

Érdekesség:
Akadémikus vita tárgya lehet, hogy ilyenkor hol a bunker határa. Az eredeti helyén, ahová tervezték, és a benőtt fű a bunkeren belül van? Vagy a bunker új határát a benőtt terület és a homok vonala képezi?
- A bunker nem tenger, amely saját maga változtatgatja a határait a Hold járásától függően ahogy az árapály jön és megy. A bunker egy épített objektum, aminek a határa ott van, ahová építették. Ha megsérült, vagy nem jól látható, akkor ahol a Bizottság megjelölte.
- Egyébként gyakorlatilag mindegy. Ugyanis ilyenkor semmiképp sem a bunkerből játszunk. Mert ha a fű és rajta a labda a bunkeren kívül van, akkor azért, ha pedig belül van, akkor pedig azért, mert a füves terület nem része a bunkernek.


Fotó: caddie.hu

2021.06.30.

Hozzászólások