A 46 pontos határ

Legenda és valóság


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Történelmileg EGA javaslat volt, hogy aki 46 Stableford pontnál magasabb eredményt ér el egy versenyen, az ne részesüljön nettó díjazásban. Formálisan nem volt kötelező, de ha a versenykiírásba nem tették bele, hogy a versenyen nem alkalmazzák, akkor automatikusan érvényes volt.

Ezzel kívánták ösztönözni a hendikepek rendszeres karbantartását annak érdekében, hogy azok minél jobban tükrözzék a tényleges játékerőt. Felfutó ágban lévő junioroknál rendesen előfordul, hogy időnként akár 10 ütéssel is jobbat játszanak a hendikepjüknél, de egyébként általában hiányosan karbantartott hendikep következménye az ilyen, különösen ha rendszeres. Akármi lehet a karbantartás elmaradásának oka, betegség, külföldi tartózkodás, elfoglaltság, edzőváltás, golftanfolyam, stb. egyik esetben sem kívánatos; a hendikepet minél előbb összhangba kell hozni a játékerővel, ami egyébként a versenyzőnek kötelessége.

(1) Kiugró eredmények kezelése

Ilyen esetekben a Világ Hendikep Rendszer (WHS) automatikusan extra csökkentést alkalmaz a hendikep és a játékerő közelítése érdekében. A világon mindenütt egységesen.

Az extra csökkentés alkalmazása:
- Kiugró eredménynek számít az, ha a játékos megjátszott eredményeltérése (SD) legalább 7,0 értékkel alacsonyabb, mint a lejátszott körben érvényes hendikep indexe (HCPI).
- Az extra csökkentés mértéke -1,0 ütés, ha az ugrás mértéke 7,0 és 9,9 között van.
- Az extra csökkentés mértéke -2,0 ütés, ha az ugrás legalább 10,0.

Az extra csökkentés sajátosságai:
- Az extra csökkentés már egyetlen kiugró eredmény után is jár.
- Több kiugró eredmény esetén az extra csökkentések halmozódnak. Szorgalmasan jól játszó golfozó hendikep történetében akár több csökkentő ütés is tartozhat bizonyos eredményeltérésekhez. 
- Valamely kiugró eredmény miatti extra csökkentés nem csak magára a kiugró eredményre vonatkozik, hanem az azt megelőző 19 eredményeltérés mindegyikére is.
- A játékos hendikep indexének kiszámításakor az érintett eredményeltéréseket a megfelelő csökkentett értékkel kell figyelembe venni.

A Hendikep Bizottságnak jogában áll felülbírálni bármely extra csökkentést, ha úgy látja, hogy a módosítás azt eredményezné, hogy a hendikep index nem tükrözi kifogástalanul a játékos valós játéktudását.

(2) A 46 pontos határ alkalmazása

Az MGSZ Versenyszabályzat 3.3 pontja kizárja a kiugró eredményeket elérő 12,0 HCPI feletti játékosok nettó díjazását minden egyéni stroke play és Stableford kiértékelésű versenyen.
- A díjazási határ 18-szakaszos körben 46, 9-szakaszos körben 23 Stableford pont. Az ennél magasabb eredményt elérő játékos nettó díjazásban nem részesülhet. Azonban a hendikepje minden esetben a megjátszott eredményének megfelelően módosul.
- Többkörös verseny esetén, ha a játékos egy versenykörben a díjazási határnál magasabb eredményt játszik meg, akkor is az adott kör ténylegesen megjátszott eredménye számít be a nettó összesített végeredményébe.
- Versenysorozat esetén, ha a játékos valamely fordulóban a díjazási határnál magasabb eredményt játszik meg, akkor a forduló díjazásában nem vehet részt, azonban az elért helyezése és/vagy eredménye a sorozat összesítésébe beleszámít a megjátszott értékkel.

Az idézett szabály nem golf szabály. Csak az MGSZ illetékességi területén belül érvényes. Az MGSZ megbízásából szervezett (szövetségi, ranglista, egyéb) versenyekre automatikusan, egyébként pedig azokra, amelyeket a Versenyszabályzat szerint rendeznek. Nem érvényes a nem egyéni (társasági) versenyekre. Továbbá kizárólag a 12,0 HCPI feletti játékosokra vonatkozik. Alacsony hendikepek esetén a kiugró eredmények nincsenek szankcionálva. 


Fotó: YouTube

2022.05.30.

Hozzászólások