41 milliós verseny Magyarországon

Amikor 5 Euró volt a belépőjegy egy hazai golfversenyre


Az Old Lake Golf Club 17-es szakaszának green-je, (a szakasz 2005-ben még Par5-ös volt)


Retro cikkek sorozatunk legfrissebb darabjában 2005-be utazunk vissza. Amikor is még Európai Profi Elitversenyt rendeztek hazánkban (a remeteségpusztai Old Lake Golf Clubban) és amikor még teljes oldalakon számolt be erről a hazai sportnapilap, talán sok információ újdonság lehet, például azon fiatal magyar játékosaink számára akik akkortájt születtek és így a napokban érik el a Felnőtt életkor kategória határát.

Golfütő a kézben, tekintet az égen 
Az esővel is megküzdöttek, következhet a verseny 


- Kormanik Zsolt 2005-ös írása -


Ha július közepe, akkor Tata és golf. Az idehaza is egyre inkább otthonra lelő, az „elitista” jelzőt lassacskán levedlő sportág tavaly után az idén is a kontinens élvonalába tartozó hölgygolfozókkal képviselteti magát a dunántúli városban. A Robe di Kappa Ladies European Tour (LET) sorozatába tartozó közép-európai nyílt bajnokságot, az OTP Bank Ladies Central European Opent nyugodt szívvel sorolhatjuk a nyár legnagyobb magyarországi sporteseményei közé - a 166 ezer eurós, azaz nagyjából 41 millió forintos összdíjazása alapján feltétlenül. Egyetlen fájdalmunk, ahogyan azt az utóbbi napokban már igyekeztünk körüljárni: a mezőny olyan erősségű, hogy abba az amatőr alapon működő magyar golfsport nem adhat versenyzőt. Talán majd jövőre. 

Bemelegítésükképp egy  rossz hír: kímélendő az eső áztatta gyepet, tegnap sem edzhettek az Old Lake 18 lyukas versenypályáján a ma kezdődő torna résztvevői. Ami valamivel biztatóbb: a jó szereplés szempontjától létfontosságú gyakorlásuk törléséről szikrázó napsütésben, a nyári golfozáshoz illő öltözékben dönthettek a hölgyek. Legalább ennyi. Egy ilyen viharos nyáron minden percnyi napsütés főnyeremény... A klub területére lépve egyébként semmit sem érzékelünk az időjárás szeszélyeiből, az Old Lake most is pontosan úgy fest, ahogyan azt a golfsport testépítő és lélekemelő mivoltára esküszők, az ember és természet harmonikus együttélését hirdetők, a golfturizmusban aranybányát látók a legszebb álmaikban elképzelik. A fű zöld, gyönyörű és illatos, a pályák szépek és elegánsak. Jócskán be kell hatolnunk az 50 hektáros, már-már arborétumot idéző zöldbe, hogy nyomára bukkanjunk az első szivattyúnak - nem sokkal korábban még kilenc brummogott szörcsögött, hogy felszippantsa az égből a legrosszabbkor érkező „áldást”. 

„Már csak erre az egyre van szükség” - mondja egyet fújtatva a gumihenger tologatását rövid időre abbahagyó öregúr, akiről pillanatokon belül megtudjuk, hogy ő Soproni Laci bácsi, a pálya egykori építője, aki „hivatalát” már a fiára hagyta, de 75 évesen maga sem rest ingujjra gyűrkőzni, ha a helyzet úgy kívánja. Most úgy kívánta, Laci bácsi 56-os emigráns, a golfpályaépítés csínját-bínját Kanadában tanulta ki, nem a tatai az első, és nem is az utolsó pálya, amelyet épített - ha ő ígéri, hogy minden rendben lesz a versenyre, akkor nem tehetünk mást, bizakodunk. (Bár azt ő sem sejthette, hogy az utóbbi napokban leeső majdnem 100 milliméter csapadék szerdán kap még egy kis utánpótlást...) Eközben persze a hölgyek sem lógatják a lábukat, amit lehet, megtesznek annak érdekében, hogy felkészüljenek a számukra félig-meddig „tiltott” pályából. Labdával és ütővel felszerelkezve a fent vázolt okok miatt egyelőre nem mehetnek végig rajta - ellenben papírral és tollal felfegyverkezve igen. Laci bácsitól és tízegynéhány tagú csapatától elköszönve kisebb csoportokba botlunk: a hölgyek a sportág támasztotta szellemi kihívásnak hódolnak, méricskélik, tanulmányozzák, memorizálják a pálya adottságait, mert másnaptól elég lesz egy rossz mozdulat, hogy a felvillanni látszó esélyek semmivé váljanak. Van, aki egyedül végzi a harctér stratégiai felmérését, van, aki egy-egy játékostársával, a legjobbak azonban az állandó segítőjükkel, az ütőkészletüket (14 ütő - nem csekélység) és a segítő információk tömegét hordozó caddie-jükkel. Mások - például a saját készítésű nadrágjaival már tavaly is feltűnést keltő, a játékosok egyik szószólójának számító német Elisabeth Esterl - a driving range-en az elütéseket gyakorolják. A játék fontos elemeinek egyikéről van szó, ugyanis az elütőhelyről nem elég nagyot ütni (a világ legjobbjai 300 méteren túlra is „ellátnak”), a labdát az ütőfolyosó (fairway) alacsonyra nyírt gyepén is kell tartani, különben kárba vész minden egyéb tudás. Megint mások az i-re próbálják feltenni a pontot: az egészen simára nyírt gurítóterületen, szakszóval greenen, a labda lyukba ütését gyakorolják.

Itt pillantjuk meg Henni Brockwayt is, az angolok puha léptű, modelleket idéző tinijét is, aki édesapja szigorú tekintetétől kísérve üti a labdát a lyukba. Egyiket a másik után, úgy, ahogyan egy világelsőségre törő fiataltól elvárható. Érdekes megfigyelni, mennyire átgondoltan teszi a dolgát a 15 éves leány, minden mozdulatán érződik a tinédzserekre általában nem jellemző megfontoltság.
A hely szelleme erős: Henni a szendvicsét is olyan törődéssel veszi elő és csomagolja ki, hogy abból egy szappanopera két epizódja is kitelne... A fiatal angol lány persze pontosan tudja, hogy ezen a versenyen egyelőre ő az egyik szenzáció, abból legalábbis, ahogyan kiintett a greenről az Old Lake klubelnökének, az éppen befutó vendégeit körbekalauzoló Szórád Józsefnek, erre következtetünk. A házigazda egyébként csakúgy, mint Babos Réka, a fiatal klubigazgató vagy a lelkes stáb többi tagja, fáradhatatlanul végzi az utolsó simításokat. Bármekkora gondot is okoz az időjárás (a tegnapra tervezett társasági versenyt vasárnapra ütemezték át), a vonásaik kisimultabbnak tűnnek, mint tavaly ilyenkor, amikor e nagyjából 200 milliós büdzséjű tornát, a hazai golfsport „Formula-1-es rendezvényét” először hozták tető alá. 

"A mozdulat a régi, a szenvedély új” - hirdeti a magyarországi golf évszázados hagyományaira utaló versenymottó, de ha minden így megy tovább, lassan a szenvedélyre is írhatjuk, hogy a régi. Nem akármilyen fizikai és szellemi erőpróba szemtanúja lesz, aki úgy dönt, közelebbről is megnézi magának, mit tudnak e hölgyek. 

 

Minni tavaly csodát tett 
Egy évvel ezelőtt Minea Blomqvist nyerte meg a tatai viadalt. Akkor még nem sejtettük, hogy a finn tinédzser személyében ,Minni” mindössze 19 éves és 128 napos volt a diadal pillanatában, a LET történetének harmadik legfiatalabb tornagyőztese „történelmi személyiség” vett lendületet a versenyünkön. Már a tatai első napon elért 62 ütéses eredményére felkapta fejét a golfvilág, ám amikor a következő fellépésén, a Brit nyílt bajnokságon megismételte ezt, már nagyot csettintettek a statisztikusok: korábban ugyanis sem férfi, sem nő nem volt képes arra, hogy kiemelt (maor) versenyen 10 ütéssel jobbat üssön egy forduló (azaz 18 szakasz) urán, mint amennyi a pálya előírt ütésszáma (par). A 2003 októbeében profinak álló, a brit viadalon végül a nyolcadik helyen záró fital hölgy ki is érdemelte az év újonca címet a körversenyen. Azén egy hajszállal rosszabbul megy neki a játék, a LET versenyeiözül mindössze kettőn fért be az első tízbe - igaz, több mint 45 ezer trót így is keresett, és a múlt héten, az Angol nyílt bajnokságon már „tatai szellemben” versenyzett, második lett. 

A 2004-es tatai végeredmény:
1. Minea Blomqvist (finn) 199 (62, 67, 70) ütés 24 750 Euró 
T2. Gina Scott (új-zélandi) 203 (67, 69, 67) 14 149 Euró
T2. Emma Zackrisson (svéd) 203 (68, 65, 70) 14 149 Euró

Néhány hasznos tudnivaló 

A PÁLYA: A hölgyek számára kijelölt tatai pálya 5520 méter hosszú, a Par értéke 71 (a tatai pályát 2008-2009-ben alakították át Par70 értékre (korábban a 17-es szakasz még Par5-ös volt - a szerk.)), ami azt jelenti, hogy egy jó versenyző ennyi ütéssel teljesíti. A 18 szakasz közül négy par 3-as, tizenegy par 4-es, míg három par 5-ös. A pályarekordot a tavalyi LET-verseny győztese, a finn Minea Blomqvist tartja 62 ütéssel. 
A VERSENY: A versenyzők ma, holnap és szombaton is végigmennek a 18 szakaszon, pontosabban szombaton csak azok, akik az első két nap után a mezőny első felében végeztek. A golfozókat az összütésszámuk alapján rangsorolják - akié a legalacsonyabb, az a győztes. Az élen kialakuló holtverseny esetén rájátszás dönt. 
• AZ ÖSSZDÍJAZÁS: A versenyen megnyerhető pénzdíj összesen 166 485 euró, azaz nagyjából 41 millió forint (2022-es árfolyamon ez közel 70 millió forint - a szerk.). Pénzdíjban azok részesülnek, akik a második nap után versenyben maradnak - ez nagyjából a mezőny felét jelenti. Az első helyezett részesedése tavaly 24 750 euró (nagyjából 6,1 millió forint) volt. 
• JEGYEK, NÉZŐK: Az egyes versenynapokra öt euróba kerül a belépőjegy (ez körülbelül 1200 forintnak felel meg), de kaphatók mindhárom napra érvényes, VIP-szektorjegyek is 290 euróért (71 340 forint). A nézők az egész pályán végigkísérhetik a versenyzőket-természetesen az erre kijelölt útvonalakon. 
• MEGKÖZELÍTHETŐSÉG: Az Eszterházy grófok egykori birtokán a kilencvenes évek második felében létesített Old Lake Golf & Country Club legkönnyebben az M1-es autópálya felől közelíthető meg; a klub a sztráda 64-es kilométerénél lévő lehajtó közvetlen közelében található. 


Címlapfotó: DobosJana

 

2022.09.29.

Hozzászólások