35%-os létszámnövekedés(?)

Mennyien golfozunk kis hazánkban


A rendszerváltást követő első magyar golfpálya (MGC Kisoroszi) egyes szakasza

 

Lassan, a szezon derekához érkezvén érdemes egy kicsit kivesézni, hogyan alakul a létszám a hazai golfsportban. Tekintve, hogy a korábbi évek ügyviteli szoftverében - hogy is fejezzük ki magunkat -  erős kérdőjelekkel kellett kezelni a nyilvántartott játékosadatokat, így most csak az elmúlt évi számokkal vetnénk össze a jelenlegi helyzetet.

2021-ben hazánkban 1 306 elsődleges klubtagot tartott nyilván a GOLFiGO rendszer, ez a szám idén, jelenleg 1 759 fő, ez 35%-os(!) növekedést mutat, ugyanakkor a pezsgő pukkantással talán érdemes még kissé várni, hiszen erősen árnyalja, árnyalhatja a képet az idén bevezetésre kerülő TeeTime Modul. Mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hogy a növekedésben mekkora szerepet játszott, miszerint korábban jónéhány klub nem volt “rákényszerítve”, hogy a szövetségi versenyengedéllyel nem rendelkező klubtagjait berögzítse a szövetségi rendszerbe. Jelenleg egyébként a legtöbb - elsődleges - klubtagsággal rendelkező hazai klub 537 taggal rendelkezik, míg a legkevesebb klubtag egy hazai golfklubban 17 fő.

Ami biztos, a nemek aránya érdemben nem változott, - bár egy évnyi időintervallumban ez talán nem is igazán várható el -  kerekítve továbbra is 24%-a a hölgyek aránya a hazai golféletben.

Izgalmasabb téma ugyanakkor, miszerint az MGSZ döntésének értelmében idéntől bekerülnek a rendszerbe az elmúlt három évben pályaengedélyt megszerző “játszótársaink” is. Nos, itt a számok azt az érdekes képet mutatják, miszerint 2 796 fő szerzett pályaengedélyt (vett részt sikeresen az MGSZ által szervezett, úgynevezett kezdőprogram kínálta lehetőségen). A 2018-tól kezdődő időszakban pályaengedélyt megszerző érdeklődőből, 499 főt sikerült biztosan megtartani (18%). Ennyien vásároltak ugyanis valamilyen klubtagságot a pályaengedélyt megszerző játékosok közül.

Továbbra is igyekszünk objektív adatokkal ellátni a döntéshozókat, illetve a szélesebb golfközönséget.

 

2022.05.18.

Hozzászólások