3,2 milliárd a Balaton Golfnak

Fellendülhet hazánk legszebb természeti adottságú pályájának sorsa?


- A 24.hu oldalon megjelent cikk / Mázsár Tamás és Vitéz F. Ibolya írása -

Uniós pénzből építenek luxus rehabilitációs központot a balatoni golfklubban

1,7 milliárd forint állami támogatással épül a hotel, ahová élsportolókat és magas jövedelmű vendégeket várnak, a rehabilitációs központ 1,5 milliárd forint uniós pénzt is kapott.

Vagács András, a balatonudvari Balaton Golf Club tulajdonosa az 1,7 milliárdos állami támogatás mellé uniós pénzt is felmarkolt cégével az ötcsillagos Royal Golf Hotel megvalósításához. 

Az uniós projekt összefoglalója alapján egy olyan ötcsillagos hotel kialakítását tervezik Udvariban ahol élsportolók és magas jövedelemmel rendelkező magányszemélyek sérülés és műtét utáni rehabilitációja, elsősorban golf és egyéb sportolási lehetőségek, valamint wellness szolgáltatások érhetők el egy helyen, luxus körülmények között.

A balatonudvari golfpályát 2017-ben vásárolta meg Vagács cége, a Vaperty Investment Zrt. 390 millió forintért, majd két évvel később az X. Center Irodaház Kft. a vételár több mint négyszeresét, 1,7 milliárd forint állami támogatást kapott egy ötcsillagos szálloda megépítésére, ehhez jött hozzá az uniós támogatás.

A Balaton északi partján, Balatonudvari és Örvényes között fekvő golfpálya igazi közpénznyelő vállalkozás. A 2000-es évek közepén fejlesztett komplexum az akkori tudósítások szerint 1,3 milliárd forintos beruházással készült el, és csaknem 300 millió forint állami támogatáshoz jutott a Széchenyi-terv keretében, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. pedig egymilliárd forintnyi euróalapú hitellel finanszírozta. Ebből a pénzből nem sokat láthatott viszont az állam: 2016-ban legalábbis kamatokkal együtt megközelítőleg 1,5 milliárd forint tartozásról tudott a HVG, és ennek ötödéért kelt el végül a vagyon a felszámolás során. A kormány 2015 nyarán stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a tulajdonost, a Royal Balaton Golf & Yacht Zrt.-t, amely ekkor már felszámolás alatt állt.

A golfkomplexum uniós támogatására rákérdeztünk a forrást biztosító Finatech II Kockázati Tőkealapnál. Arra voltunk kíváncsiak:
- Milyen szolgáltatások lesznek a rehabilitációs központban?
- Hogyan kapcsolódik ez a szolgáltatás a golfhoz és a Kisfaludy-program támogatásával megvalósuló hotelépítéshez?
- Ki lesz a rehabilitációs központ vezetője?

A Finatech néhány napos gondolkozás után úgy döntött, hogy nem nyilatkozik az uniós pénz felhasználásáról. Kerestük a Balaton Golf Clubot is, sikerült Tringer László elnököt elérnünk, de a beszélgetésünk rövid lett:
"24.hu? Jaj, az nem" – mondta, majd letette a telefont.

Tringer Füred Golf Kft.-je egyébként júniusban 6,7 millió forint uniós pénzt nyert földmunkagép beszerzésére. A céget 2018-ban alapította, és még abban az évben át is vette az udvari golfpálya üzemeltetését.

Minden szál Szivekhez vezet
Tringer László mesteredző 2013-ban érdemkeresztet kapott, jelenleg a Magyar Golf Szövetség elnökségi tagja. Annak a szövetségnek, amelynek 2017-ben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója, Szivek Norbert lett az elnöke. Szivek megbízását követően Vagács pár hónappal később tulajdonosa lett az udvari golfkoplexumnak, mégpedig egy olyan üres céggel, amelynek tevékenységi köre a vagyonkezelés, jegyzett tőkéje pedig akkor ötmillió forint volt.

Elmaradt a környezeti hatásvizsgálat: A szállodaépítés miatt a tulajdonos kérésére változtatni kellett a helyi építési szabályokon, miután a hotelt olyan helyre álmodták meg, amely különleges nyersanyaglelőhely, rekultiválandó bányaterület építési övezetbe tartozott, és amelyen így épületet nem lehetett létesíteni. A módosítás nem ment simán. Ahogy közérdekű adatigénylésünkből kiderült, a veszprémi járási hivatal természetvédelmi főosztálya ugyanis környezeti vizsgálat lefolytatását szorgalmazta, különös figyelemmel a tervezett beépítettség és építménymagasság tájképre gyakorolt hatására.

Szabó László polgármester viszont ezzel nem értett egyet, és az osztályvezetőnek egy kormányrendeletre hivatkozva azt válaszolta, „a jelenlegi, részterületre készülő módosítás esetében eseti meghatározás alapján dönthető el a környezeti értékelés szükségszerűsége”. Az utolsó szó végül Németh Zsolt állami főépítészé volt, aki azt írta, a tervezett módosítás várható hatása nem jelentős, ezért a településrendezési tervek módosítása során környezeti vizsgálat lefolytatása nem szükséges. A volt kőbánya területe így településközponti vegyes terület lesz, 70 százalékos beépítettséggel és 12 méteres épületmagassággal. A golfpálya területéből pedig kialakítanak egy magánutat, és egy 3000 négyzetméteres parkoló is tervben van. A pénzt begyűjtötték, lassan az építkezés is megkezdődhet.

Szivek már korábbról köthető Vagácshoz, aki az állam fővagyonkezelőjének ingatlanjaival foglalkozó cég portfóliójában is feltűnt. Az alapkezelő Finatech Capital igazgatósági elnöke is összehozható Szivekkel: Kornis Gábor igazgatósági tag az Editus Befektetési Alapkezelő Zrt.-ben, amely a Lexan Holding érdekeltsége. Utóbbit személyi szálakon Szivek Norberthez szokták kötni. A Finatech Capital tulajdonosa a nagy-britanniai lakcímmel bejegyzett Bende-Nagy János, akiről érdemi információt nem találni az interneten.

eddig a 24.hu cikke

--- --- ---

Az oldalunk életre hívása óta eltelt 14 hónapban mindig is próbáltunk a lehető legkisebb mértékben “belenyúlni” a politikai témákba, így most sem tennénk mást. Ugyanakkor a magyar golfért, a magyar golféletért, a magyar golfpályákért aggódva és tenni akarva, illetve Tringer László felénk irányuló megkeresése nyomán nem mehetünk el szó nélkül, néhány emóció mellett. 

Magyarországon több fajta golfpálya létezik, mind a pálya, mind a szolgáltatások minősége kapcsán. Hazánkban azonban golfpályát üzemeltetni jelen pillanatban - és az elmúlt harminc évben - csak olyan megszállott “őrültek” tudnak és tudtak, akik szeretetből, szerelemből, “őrültségből” beletolják azt az évi 30-300 millió forint mínuszt (minőségtől függően) amely elengedhetetlen a fenntartáshoz. A balatoni golfpálya hazánk legkiemelkedőbb adottságával rendelkező játéktere, amelynek lokációját, fekvését nem tudja überelni jelenleg egyetlen másik hazai pálya sem. A klub azonban hosszú évek óta forráshiánnyal küzd, Tringer László “Don Quijote szerű” magányos harcával próbálja a legjobbat kihozni, - lehetőségeihez képest - a szebb napokat is megélt fantasztikus golfkomplexumból. Valljuk be, egy normálisan működő (golf)országban, ezen a pályán - a Zala Springshez hasonlóan - napi több tucatjával kellene megfordulnia itt a külföldi GreenFee játékosoknak, ezzel szemben a valóság minden alkalommal orrba vágó és kijózanító, amikor csak arra járunk. 

Nekünk mint magyar golfozóknak, úgy hisszük örvendeznünk kellene egy ilyen típusú hír hallatán, persze ahhoz kellene egy nem Mariana-ároknyi mélységű lövészárokkal széttagolt szekértáborokra osztott közeg is. A magunk részéről őszinte szívvel szurkolunk, hogy a beígért fejlesztések megvalósuljanak és a Balaton Golf pályája újra a régi dicsfényében - vagy még annál is jelentősen fényesebben - ragyoghasson a magyar golfélet firmamentumán. 

Tringer László golfigazgató úr közleménye szerint szavait kontextusából kiragadva közölte a 24.hu oldal. Az igazgató úr erősen nehezményezte, miszerint korábban a felmerülő magyarországi Olimpiai Játékok golfrendezvénye kapcsán, a nevezett oldal munkatársai megkeresték Őt, de mondanivalóját akkor a kontextusból kiragadva és tévesen közölték le, ezért a 24.hu oldal kérdéseire nem kíván most sem és a későbbiekben sem válaszolni.

A magunk részéről továbbra is helyt fogunk adni minden - a hazai golfot érintő - hírnek, bármelyik médiumban is közlik azt, mint ahogy csak ezen a héten idéztük a 24.hu oldal híre mellett az Origo korábbi hírét is.


a caddie.hu csapata


Fotó: Major György

2020.07.01.

Hozzászólások