Helyi szabályok - Birdland Golf & Country Club

Játssz jól és Szabályosan! Minden általános szabályt ismerhetsz, de a Helyi Szabály mindig egyedi!

1.  Fehér karókkal jelzett pályán kívüli terület található a 6-os szakasz bal oldalán és a 12-es  szakasz  jobb oldalán. Pályán kívüli terület fehér karókkal vagy kerítéssel van jelölve. Bármely kerítésen kívül ütött labda pályán kívüli területen van.

2.   A felújítás alatti terület kék karókkal vagy kék vonallal van jelölve.

3.  A távolság jelző karók, a vízakadályt jelző karók, a felújítás alatt lévő területet jelző karók és a T alakú vaskarók mozdíthatatlan torlaszok.

4.  Ha a játékos beállását vagy lendítését (de nem a játék irányát) egy karóval jelzett facsemete zavarja, a labdát fel kell venni és a könnyítés legközelebbi pontjától egy ütőtávolságon belül büntetés nélkül ejteni kell.

5.  A bunkerekben lévő kövek mozdítható torlaszok (24-1. szabály), vagyis a kövek büntetés nélkül eltávolíthatóak.

6.  A szakaszokat határoló kavicsos és bitumenes felületű utak esetén könnyítés vehető igénybe a 24-2b szabállyal összhangban. 

7.  Amennyiben a teljes bunker felújítás alatti területként jelölt, a bunker a pálya szerves részét képezi és a labda akadályon kívül büntetés nélkül ejthető. A részlegesen felújítás alatti területként megjelölt, vagy részlegesen víz alatt lévő bunkerek esetén a 25-1b/II. szabály szerint kell eljárni, vagyis a bunkeren belül kell ejteni, vagy egy büntető ütés terhe mellett a bunker mögött. 

8.  Minden játékos 5 perccel a startidő előtt az indítónál jelentkezzen. A játékosok a bizottság által készített startlista alapján pontosan kell, hogy elkezdjék a játékot. Ha a játékos a kezdési idő után öt percen belül játékra készen jelenik meg a starthelyen, és amennyiben a 33-7. szabály szerint mentesülhet a kizárás alól, büntetése két ütés az első szakaszon. Öt percen túli késés esetén a játékost diszkvalifikálják (6-3. szabály)

9.  A játékosnak a Bizottság által előírt játéksebességet be kell tartania. A lassú játék és játékos meghatározásánál a következő szabályok érvényesek: az első játékosnak az elütőn 50 mp áll a rendelkezésére az előkészületekhez, mielőtt elüti a labdát, a többi játékos 40 mp-ig készülődhet. Az első elütés után a további ütéseknél az először ütő játékos 40 mp-ig, a többi játékos 30 mp-ig készülődhet az ütéshez.

Stableford versenyeknél a labdát fel kell venni, ha az adott szakaszon már nem szerezhet pontot a játékos. A játék sebességére vonatkozó előírások megsértése esetén a Magyar Golfszövetség által készített versenyszabályok a mérvadóak.

10. Ha stroke play játékban egy szakasz megjátszása során a versenyzőben kétség merül fel jogait vagy a követendő eljárást illetően büntetés nélkül teljesítheti a szakaszt két labdával. A szándékot a versenytársaknak kell bejelenteni, a két labdás játék tényét a score-kártya leadás előtt jelezni kell a Bizottságnak. (3-3. szabály)

11. A játék felfüggesztése esetén a Bizottság a következő hangjeleket használja: egy folyamatos dudaszó – játék azonnali megszakítása, kettő rövid dudaszó – a játék folytatása, három dudaszó – a játék megszakítása.

12. A távolságjelző karók a greenek elejétől, a 6-os pályaszakaszon a green bal oldalától, míg a 8-as szakaszon a green jobb oldalától vannak mérve.

13. A mobiltelefon és egyéb más elektronikus eszköz használata tiltott és a Versenyszabályzat által büntetett, kivéve sürgősségi esetben.

14. Bármely vitás esetben a Versenybizottság döntése végleges és kötelező érvényű.

15. Ezen a pályán minden játékra érvényes módon a játékos igénybe vehet a távolság mérésével kapocsolatos felvilágosítást, amelyhez olyan eszköz használatával jut,  amellyel csak távolságot  lehet mérni.

Ha az előírt kör folyamán a játékos olyan távolságmérő eszközt használ, amely más paramétereket is képes megbecsülni, vagy megmérni (mint pl. lejtés, szélsebesség, hőmérséklet stb), ami ily módon befolyásolhatja a játékot, akkor a játékos ezzel megsérti a 14-3. szabályt, amely miatt kizárásra kerül, attól függetlenül, hogy az ilyen jellegű lehetőséget kihasználta vagy sem.